Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat azi că România a pierdut încrederea Comisiei Europene în privința aplicării măsurilor de combatere a pestei porcine din cauza numeroaselor întârzieri în implementare.

”Săptămâna aceasta colegii de la ANSVSA au fost la Comisie unde au prezentat un plan de măsuri, sigur plan de măsuri care trebuia prestat acum doi ani, plan de măsuri care trebuia prezentat acum un an, acum câteva luni, dar plan de măsuri care deși a fost prezentat de-a lungul timpului nu a fost respectat. Comisia, din ceea ce știu eu, nu mai are încredere în autoritățile române, că acel plan de măsuri va fi respectat. Va fi un audit al Comisiei în perioada 26-29 noiembrie, iar la sfârșitul acelui audit vom ști exact care este poziția Comisiei, audit axat pe respectarea măsurilor de combatere și eradicare a pestei porcine africane. Atunci vom ști exact părera oficială a Comisiei”, a spus ministrul. (MEDIAFAX)

Acesta a adăugat că focarele de pestă se extind în fiecare zi şi sunt luate măsuri de restricționare a mișcării animalelor și de închidere a târgurilor, însă „samsarii” continuă să răspândească porcii bolnavi prin diverse zone ale țării.

E greu de crezut că aceeaşi oameni care s-au ocupat până acum de eradicarea pestei porcine africane, cu rezultatele cunoscute şi care au fost recompensaţi de actuala conducere a ministerului cu avansări în funcţie, vor obţine rezultate diferite…

De altfel, situaţia actuală, după cum o prezentăm mai jos este din în ce în ce mai gravă din punct de vedere al răspândirii pestei porcine africane.

Astfel, analiza datelor prezentate de ANSVSA, în informarea de presă din 26.11.2019 privind situaţia evoluţiei pestei porcine africane (PPA), evidenţiază următoarea stare de fapt:

Prezenţa virusului PPA, pe teritoriul României, a fost semnalată la 31 iulie 2017.

De atunci şi până în prezent au fost omorâţi 539.865 porci şi s-au plătit despăgubiri în valoare de 330.453.440 lei, aproximativ 66 milioane Euro.

De la ultima raportare (18.11.2019 ) se constată că:

  • Doar Bucureştiul şi patru judeţe ( Suceava, Harghita, Caraş Severin, Cluj) nu au fost afectate de PPA;
  • Numărul focarelor stinse a crescut la 2.022;
  • Numărul focarelor active ( gospodării/exploataţii) a scăzut la 774 si evoluează în 261 de localităţi din 28 de judeţe;
  • Numărul focarelor active mistreţi a crescut la 2.346;
  • În 6 judeţe există doar focare active la mistreţi;
  • Ponderea focarelor active din totalul focarelor constatate este de 61%;
  • Ponderea focarelor active mistreţi din totalul focarelor active a crescut la 75 %.

În ceea ce priveşte despăgubirile , acestea au fost acordate catre 13.682 proprietari  reprezentând o pondere de 95% din totalul de 14.403 exploataţii afectate.

 

Concluzii:

  1. PPA afectează din ce în ce mai multe judeţe;
  2. Scad focarele active in gospodării/exploataţii;
  3. Cresc focarele active mistreţi.

citeste si articol precedent