Urmare a datelor prezentate de ANSVSA în ultima informare de presă privind situaţia evoluţiei pestei porcine africane (PPA) se desprind următoarele concluzii:

Prezenţa virusului PPA, pe teritoriul României, a fost semnalată la 31 iulie 2017.

 

De atunci şi până în prezent au fost omorâţi 539.341 porci şi s-au plătit despăgubiri în valoare de 327.127.270 lei, aproximativ 65,4 milioane Euro.

De la ultima raportare (prezentată în articolul “Pesta,vesta sub Daea – a rămas doar oaia” ) se constată o înrăutăţire a situaţiei, din punct de vedere al prezenţei virusului PPA, astfel:

  • Doar Bucureştiul şi patru judeţe (Suceava, Harghita, Caraş Severin, Cluj) nu au fost afectate de PPA
  •  Numărul focarelor stinse a crescut la 1978
  • Numărul focarelor active ( gospodării/exploataţii) a scăzut la 792 şi evoluează în 260 de localităţi din 26 de judeţe;
  •  Numărul focarelor active mistreţi a crescut la 2.262;
  • În 8 judeţe există doar focare active la mistreţi;
  • Ponderea focarelor active din totalul focarelor constatate a scăzut la 61%;
  • Ponderea focarelor active mistreţi din totalul focarelor active a crescut la 74 %.

 

În ceea ce priveşte despăgubirile, acestea au fost acordate către 13665 proprietari reprezentând o pondere de 95% din totalul de 14388 exploataţii afectate.

 

Concluzii:

  1. PPA afectează din ce în ce mai multe judeţe
  2.  Scad focarele active în gospodării/exploataţii
  3.  Cresc focarele active la mistreţi.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, marţi , la o întalnire cu agricultorii din Teleorman, că exportul de carne de porc din România este în pericol din cauza PPA. Acesta a acuzat fostul Guvern că nu a luat măsuri complete care să inspire încredere populaţiei.

“ Nu vom mai putea mişca nici porci, nici produse din carne în Europa. Când am ajuns la minister am găsit un ordin privind dimensionarea exploataţiilor. Ordin pe care domnul Daea l-a semnat în ultima zi de mandat, înainte de plecare. Sigur că trebuia semnat acum doi ani.” ( Mediafax)

Preşedintele Romalimenta – ce reprezintă patronatele din industria alimentară, Sorin Minea, a participat la a şaptea ediţie a Romanian Food & Agribusiness Conference  şi, din discursul susţinut, desprindem următoarele idei:

  1. O parte dintre fermierii care declară PPA şi trebuie să sacrifice zeci de mii de porci vând ilegal animalele catre samsarii de porci, astfel încasează şi banii de la aceşti oameni şi despăgubirile oferite de autorităţi.
  2. Consideră că acordarea de către autorităţi de despăgubiri pentru porcii neînregistraţi este o “crimă”.

“ In România creşterea porcului este complet necontrolată, potrivit oricărei legi. Legea pe care a dat-o Daea, aia cu 5%, care e mult diminuată faţă de chestia reală, acel ordin de ministru e în vigoare de 10 ani. Trebuia să-l mai avem o dată? De ce nu a fost respectat? Despăgubiri pentru animale neînregistrate în caz de pesta porcina este o crimă. Târguri de animale deschise în continuare? Târguri tradiţionale fără trasabilitate?”

  1. După apariţia PPA s-a descoperit că numărul porcilor din gospodării era mult mai mare decât cel prezentat oficial anterior de statistică.
  2. A apreciat ca toate “grătarele” care oferă carne preparată pentru consum la marginea şoselelor folosesc carne de porc achiziţionată ilegal.

“Eu nu am înţeles niciodată prin curtea populaţiei decât pe cel care are un număr limitat de porci, pe care îi mănâncă el cu toate neamurile lui. Aşa spune legea, n-are voie să vândă, să sacrifice, n-are voie să facă reproducţie. Nu eu am făcut legea. Dar vorbesc de cel care are zeci sau sute de porci , pe persoana fizică, că aşa se face în România, în curte, pe câmpii, pe pajişti, unde apucă şi el, că e om de afaceri, care nu face decât să satisfacă piaţa gri-neagră din România şi să distrugă preţul în România”.

  1. Modul în care autorităţile au gestionat PPA a avut ca efect punerea la frigider a PPA.

“ Când a apărut pesta s-au întâmplat două chestiuni: toată lumea a inceput să-şi taie porcii într-o veselie, iar statul român, în loc să îi ia pe ăştia, să îi aresteze, să îi amendeze, să nu facă lucruri rele, le-a dat despăgubiri. Toată carnea aia de porc a stat în frigidere şi, spre cunoştinta tuturor, virusul PPA rezistă cam un an de zile pe sol, deci afară, iar în frigider bănuiesc că rezistă câţiva zeci de ani.”

  1. I-a acuzat pe cei care nu au oprit PPA că pun în pericol exportul către UE din întreaga industrie alimentară românească , inclusiv producţia de cereale.

România intră pe punctul 3 al Anexei Deciziei UE din 2014 privind măsurile intra-comunitare de combatere a PPA. Punctul 3 ănseamnă că din zona roşie ( 10 km în jurul focarelor) nu pot să iasă animale vii sau carne de la animale vii. Având în vedere extinderea PPA, România va fi considerată zona roşie în integralitate şi nu mai poate să iasă niciun gram  de porc sau preparat pentru că exista suspiciune de PPA.

După punctul 3, urmează punctul 4 şi, când se intră pe punctul 4- “niciun produs agroindustrial nu mai iese din zonă. În cazul PPA nici porumbul nu mai iese din România pentru că se foloseşte la furaje”. (AGERPRES).

Populismul, incompetenţa şi corupţia pot distruge orice urmă de industrie în ROMÂNIA!

 

Acest articol este urmare a Pesta, vesta, sub Daea a rămas doar oaia!