Cea mai bună cercetare despre omicron aparține unui om de știință francez, dr. Jacques Fantini, profesor de biologie și biochimie moleculară la Universitatea Aix-Marseille.
Sunteți așadar pe cale să aflați ceea ce ar trebui să știe în primul rând conducătorii instituțiilor de sănătate publică, care susțin că reprezintă știința și vorbesc în numele acesteia. Dar care, chiar dacă au luat, eventual, cunoștință de cercetarea franceză, nu binevoiesc să o împărtășească nici publicului și nici mijloacelor media.
Principala realizare a lui Jacques Fantini este calculul unui parametru cheie, pe care îl numește indicele de transmisibilitate (T) al unei variante de coronavirus. Lucrarea cheie a fost publicată în iunie 2021, cu titlul: Dinamica structurală a variantelor sars-cov-2: O strategie de monitorizare a sănătății pentru anticiparea focarelor de covid 19. Vorbim despre o cercetare extrem de sofisticată, detaliată și provocatoare. Iar în analizele variantelor sunt utilizate datele secvenței genomice.
Fantini a determinat valorile T ale diverselor variante de virus urmărind detaliile moleculare ale acestora. Pentru început, el a calculat valorile T pentru variantele sau tulpinile cunoscute ale virusului sars-cov-2. Valoarea T pentru varianta delta, pe care a obținut-o la începutul anului 2021, a prezis cu exactitate răspândirea ei în întreaga lume, astfel încât aceasta a devenit dominantă în majoritatea țărilor de pe glob, inclusiv SUA.
Valoarea T descrie cu exactitate în ce măsură o variantă este sau nu foarte transmisibilă. Ușurința cu care o variantă este răspândită de la o persoană la alta, cu alte cuvinte, contagiozitatea acesteia, crescând odată cu valoarea lui T.
Totodată, Fantini a explicat și modul în care [indexul] T ar putea fi utilizat în anticiparea viitoarelor focare de covid 19. Ceea ce este important și de mare actualitate acum, când suntem interesați să aflăm cât de îngrijorătoare este valoarea T a omicron.
Să ne uităm, așadar, la valorile T ale celor cinci variante originale publicate de Fantini, precum și la aceea pe care tocmai a stabilit-o pentru noua variantă omicron.
Varianta inițială (Wuhan): Index T 2.16
Varianta UK ( Alpha): Index T 3.59
Varianta Braziliană (Gamma): Index T 3.65
Varianta sud-africană (Beta): Index T 3.82
Varianta Delta: Index T 10.67
Varianta Omicron: Index T 3.90
Din cele ce observăm, varianta delta se remarcă prin faptul că are o valoare T extrem de mare față de variantele anterioare, astfel încât nu este deloc de mirare că a devenit rapid varianta dominantă la nivel local.
Și, la fel de impresionantă este valoarea T relativ scăzută pentru omicron, doar 37% din valoarea delta. Omicron nu ar trebui să îngrijoreze în mod special oamenii și națiunile, câtă vreme este în conformitate cu majoritatea variantelor care au precedat delta. Așadar, nimic excepțional. Intreaga isterie omicron este lipsită de orice bază științifică. După cum se arată mai jos, majoritatea persoanelor care au avut omicron sunt vaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile nu sunt eficiente împotriva acestei variante.
Observații suplimentare
Rețineți că, cu cât valoarea T este mai mare, cu atât sunt mai puțin eficiente vaccinurile actuale în apărarea împotriva variantei respective. Cu toate acestea, o valoare T mai mare nu implică o letalitate mai mare. Virusologii știu foarte bine că variantele sunt suficient de inteligente pentru a nu își ucide victimele, altminteri ar muri, la rândul lor, nemaifiind capabile să se răspândească. Prin urmare variantele cu valoare T mare se răspândesc cu ușurință, îmbolnăvind oamenii, fără însă a-i ucide însă decât pe ce foarte vulnerabili.
În opinia lui Fantini ”mutațiile omicron merg în toate direcțiile, fără nicio logică anume, unele anihilându-se reciproc. Profilurile mutaționale sugerează că anticorpii de neutralizare, [obținuți prin intermediul vaccinului] vor avea o influență extrem de scăzută asupra variantei omicron… Această analiză sugerează că omicron nu va izbuti să înlocuiască varianta delta.”
Cu alte cuvinte, având un potențial de răspândire mult mai mic, varianta omicron nu va putea înlocui varianta delta, mult mai transmisibilă și răspândită la nivel global, chiar dacă cea dintâi este deseori găsită în diverse locuri de pe glob. Lucru valabil și în cazul celor peste 30 de mutații ale sale și poziționarea acestora în moleculă.
”Afinitatea lui omicron… pentru ACE-2 [materialul celular care permite infecția] este scăzută în comparație cu toate celelalte variante analizate până în prezent, probabil ca o consecință a acestei acumulări de mutații”, scrie Fantini, care susține că omicron nu doar că nu este la fel de transmisibil ca delta, ci și este mult mai puțin infecțios.
Este de reținut că toate vaccinurile anticovid actuale au fost concepute pentru a aborda cea mai veche moleculă de virus sars-cov-2. Și, așa stând lucrurile, ele nu protejează foarte bine împotriva variantelor ulterioare, care au mutații considerabile. Ceea ce nu însemnează că ele nu oferă, totuși o anumită apărare, chiar dacă limitată, împotriva variantelor actuale, câtă vreme acestea vizează doar o mică parte din componentele moleculei virusului.
Chestiunea vaccinurilor
Într-un alt articol recent, semnat de Fantini și un colaborator, cei doi spun că există o pierdere progresivă a imunității induse de cele două doze de vaccinuri direcționate împotriva proteinei spike, vaccinurile actuale nefiind concepute pentru a face față variantelor recente, delta și omicron. Ba mai mult decât atât, a treia doză de vaccin [de rapel] poate avea reacții adverse pe termen lung din cauza fenomenului ”ADE” (Antibody dependendent enhancement: facilitarea infecției cu anticorpi), raportul risc/beneficiu fiind nefavorabil, se precizează în introducerea articolului.
Cu alte cuvinte, asemenea altor cercetători, ei observă impactul negativ al actualelor vaccinuri anticovid, care reduc protecția oferită de sistemul imunitar al unei persoane. Ceea ce se spune este că anticorpii rezultați în urma vaccinării nu doar că oferă puțină protecție ci, chiar mai mult decât atât, aceștia facilitează infecția virală și promovează eliberarea de noi mutații sau variante. Ceea ce este în concordanță cu datele semnificative care arată corelații între ratele mari de vaccinare și cele de deces la nivel național.
Un alt lucru semnalat este că ”răspunsul imun la sars-cov-2, indiferent dacă este natural sau indus de vaccin, produce anticorpi direcționați împotriva proteinei spike. În cazul vaccinurilor ARNm, singura țintă moleculară este proteina spike. În cazul infecției naturale cu virusul, răspunsul imun este direcționat împotriva mai multor proteine virale, inclusiv a proteinei spike. Prin urmare, proteina spike este crucială în toate cazurile, dar virusul sars-cov-2, un virus ARN care mutează foarte mult, un număr mare de mutații afectând proteina spike, devine ulterior greu de recunoscut de către anticorpii rezultați în urma vaccinării.
Concluzia este că imunitatea obținută în urma vacinării este inferioară imunității naturale, deoarece vaccinurile au fost concepute pentru cea mai timpurie tulpină și imunitatea pe care o conferă vizează doar o mică parte din molecula de virus complex.
Ce arată datele din lumea reală
Prognoza lui Fantini despre omicron este în concordanță cu informațiile care circulă. Mai exact, vaccinurile au un impact redus asupra transmiterii sau infecțiozității omicron.
De exemplu, Reuters a informat că, din spusele oficialilor, ” toate cele patru persoane testate pozitiv pentru varianta omicron covid 19 în sudul Germaniei au prezentat simptome moderate”.
Anterior, guvernul din Botswana sublinase că varianta omicron a fost detectată pentru prima oară la patru persoane care au fost complet vaccinate. După cum, conform informațiilor din Africa de Sud, omicron a provocat simptome ușoare și niciun pacient nu a avut nevoie de spitalizare. Raportul din 30 noiembrie publicat în revista People subliniind, de asemenea, faptul că ”organismul de sănătate publică al Uniunii Europene a declarat că a găsit 44 de cazuri cu varianta omicron în zece dintre țările membre UE, toate fiind cazuri asimptomatice sau ușoare.
Conform unei alte informații, ”doi călători aflați în carantină în Hong Kong și testați pozitiv pentru varianta omicron erau complet vaccinați cu Pfizer. În Israel, cele trei persoane suspectate și confirmate cu omicron fuseseră complet vaccinate, în vreme ce un medic israelian a dezvăluit că a fost, la rândul său, infectat cu omicron, în ciuda faptului că fusese triplu vaccinat și purta permanent mască.
În Australia, ”autoritățile statului New South Wales au raportat că, la Sidney, doi călători din Africa de Sud au devenit primele cazuri de omicron din Australia. Ambii erau complet vaccinați și nu prezentau niciun simptom”. S-a raportat, de asemenea, că o persoană vaccinată din San Francisco a călătorit în Africa de Sud, unde a fost testată pozitiv și a avut simptome ușoare. Partea interesantă este că toți cei care au avut contact strâns cu persoana respectivă au fost testați negativ.
Cu alte cuvinte, afirmațiile conducătorilor instituțiilor de sănătate publică sunt în contradicție completă atât cu datele din lumea reală, cât și cu prognozele doctorului Fantini, părând făcute doar în scopul de a insufla spaimă și a justifica atât acțiunile guvernamentale invazive cât și vaccinarea forțată a populației.
Concluzii
O revizuire a studiilor a constatat fără echivoc că vaccinurile anticovid nu opresc transmiterea virală, persoanele vaccinate și cele nevaccinate fiind la fel de infecțioase. Așadar, conform tuturor dovezilor din lumea reală, vaccinurile anticovid nu împiedică în niciun fel transmiterea variantei omicron. Totodată, așa cum dovedește doctorul Fantini, omicron este mai puțin infecțios și are un grad de transmisibilitate sensibil mai mic decât delta.
Joel S. Hirschhorn
Traducere și adaptare: Nedeea Burcă
Sursa: aici