Interviu realizat de Camelia Săvoiu

Antreprenoriat creativ în România – profilul unei afaceri cu rădăcini nipone

Acum 20 de ani am descoperit Japonia cu sentimentul că sunt Alice în țara minunilor.

Am învățat, am călătorit și am trăit o experiență unică timp de o lună, idealizând – de atunci – toate percepțiile și emoțiile pe care le-am avut. Cu toate acestea, a fost singura țară din care abia am așteptam să revin acasă. Totul mi s-a părut perfect dar, spre finalul șederii mele, îmi lipsea cotidianul imperfect de la noi.

 

Astfel, când am cunoscut-o pe Ayako Funatsu la București – în urmă cu 5 ani – o avalanșă de amintiri m-a copleșit și am dorit să aflu mai multe despre ea. Nu a fost cel mai simplu lucru, dar cu înțelegerea diferențelor dintre culturile noastre (pe care le integrasem în în săptămânile petrecute în țara-soarelui-răsare), am reușit să legăm, treptat, o frumoasă prietenie.

Cum și când a ajuns în România, ce a determinat-o să se stabilească în țara noastră, ce face și cum a reușit să se adapteze, să muncească și să studieze într-o cultură atât de diferită de a ei, acestea sunt subiecte pe care, din 2018 încoace, jurnaliști români din presa radio-tv, scrisă și online le-au abordat cu o frenezie debordantă, generată – desigur – de curiozitatea specifică profesiei, întărite de descoperirea simplității, naturaleței și exoticului cu care această japoneză te cucerește. Am aplaudat cu sinceritate interesul meritat cu care au făcut vizibilă, cu fiecare interviu, o persoană precum Ayako.

https://www.origaminatsuko.com/media

 

De aceea, discuția mea cu Ayako Funatsu nu este despre ea și primii 15 ani petrecuți în România, ci despre mica ei afacere pornită în urmă cu numai doi ani din pasiunea pentru creații florale modelate din hârtie washi.

 

Această pasiune transformată în demers antreprenorial s-a născut pe pământ românesc, la mii de kilometri de Japonia natală și la ani distanță de momentul alegerii pe care a făcut-o de a se stabili în spațiul carpato-danubiano-pontic.

 

Profilul unei afaceri cu rădăcini nipone

Origami NATSUKO – www.origaminatsuko.com

În ultimii ani se manifestă un curent pro-antreprenorial – încurajat deopotrivă de politicile publice și prin culturile organizaționale private – care determină o creștere semnificativă a numărului de afaceri pornite de la zero, bazate pe două trăsături comune antreprenorilor de pretutindeni:

  1. prezența unei idei sau pasiuni;
  2. asumarea (conștient sau nu) a riscurilor care decurg din demararea unei activități economice care să fructifice ideea, pasiunea respectivă.

 

Vom face o incursiune ghidată de câteva întrebări în structura dinamică a unui business bazat pe creativitate și inspirație, derulat de o antreprenoare care iubește România și care aici a avut revelația și materializarea pasiunii sale. Personal, cunoscând-o mai bine pe Ayako Funatsu care deține Origami NATSUKO (facebook.com/origaminatsuko/), nutresc convingerea că metamorfoza ei din angajatul ideal, responsabil și loial, pe care oricine și l-ar dori în organizație, în creatorul de meșteșug care folosește hârtia washi pentru a realiza aranjamente florale unice, se datorează experienței românești, în general, iar în particular emoțiilor, trăirilor și oamenilor pe care viața de zi cu zi i le-a adus în cei aproape 20 de ani de când a ales să locuiască în România.

  • Cum s-a născut business-ul Origami NATSUKO?

 

Sunt japoneză și, ca orice copil, am pliat hârtia în activități școlare și extrașcolare, în tehnica origami. Atât și nimic mai mult. În România s-a petrecut declicul: după un curs de ikebana care – după cum se știe – este un aranjament făcut din flori și plante naturale tăiate, am ținut în mână o coală de hârtie washi, trimisă din Japoinia, de sora mea. A fost ca un strigăt din interior pe care l-am perceput cu putere. Am încercat să fac o floare și ce a rezultat, mi-a plăcut și mi-a dat o satisfacție deosebită.

Am început ca un autodidact, realizând și oferind flori și aranjamente florale din hârtie prietenilor și colegilor mei români. M-a încurajat foarte mult expresia de bucurie de pe fața lor atunci când primeau darul meu. Fericirea lor a alimentat în continuare dorința mea de a face alte și alte obiecte de decor – mai multe motive de bucurie pentru alți oameni.

Lucram la birou ziua, iar seara și – de multe ori – până noaptea, târziu, meșteșugeam cu iubire de artist, lăsându-mă condusă de plăcerea de a da formă hârtiei care se transforma în flori gingașe, așa cum văzusem eu în Japonia, în vitrinele unor magazine de bijuterii din Yokohama natală.

 

 

Înțelegeam ce este specific la florile de hârtie făcute în Japonia, observam pe YouTube tehnicile din SUA sau Rusia, diferite ca materie primă/ materiale, aspect și productivitate și integram în creațiile mele aspecte care rezonau cu ideile mele privind propria tehnica și obiectul final. După un timp, am primit prima comandă din partea unei persoane pe care nu o cunoșteam în mod direct. Nu pot să vă spun cât de mult a însemnat această confirmare a faptului că ce fac eu place și altor persoane din afara cercului meu destul de restrâns de prieteni și colegi. Cred că sămânța de antreprenoriat a fost sădită de această primă comandă și de atunci am dorit să aduc zâmbete în viața câtor mai mulți oameni.

  • Cui te adresezi, în principal, cu obiectele tale artistice și de decor?

Am demarat activitatea antreprenorială cu planul de a mă adresa unui segment cunoscut mie: îmi place să lucrez cu clienți corporate pentru că și eu am fost angajată în mediul corporatist mulți ani. Practic, sunt familiarizată cu nevoile, limbajul și abordarea organizațiilor care doresc să își personalizeze spațiile de întampinare pentru clienți, parteneri și proprii colaboratori (recepții, săli de întâlnire sau de evenimente).

Propunerile mele de business constau în principal în realizarea de aranjamente personalizate, expuse vizibil și contractate sub forma unor abonamente prin care acestea sunt, practic, închiriate. Fiecare aranjament este unic, sustenabil și armonios încadrat în ambientul interior.

Artista florală a creat – de asemenea – cadouri corporate pe teme proprii alese din simbolistica japoneză sau sugerate de clienți (cromatica firmei, sigla/ marca produsului, etc.). Combinând tehnicile existente în diverse țări, a reușit să-și definească și să creeze un stil propriu pe care spune că nu l-a regăsit în niciun alt creativ care folosește hârtia în țară sau în altă parte de lume.

Am primit cu entuziasm solicitări de scriere japoneză a unor nume, urări sau mesaje din partea multor români, aspect care m-a mirat la început, dar care mi-a demonstrat că este bine să fii deschis ca antreprenor să cunoști cerințele pieței, cum se spune.

Eu am plecat la drum cu o idee legată de adresabilitatea către corporații a ofertei mele creative, dar am primit semnale – pe parcurs – care mi-au arătat și alte direcții de interes pentru business-ul meu.

 

  • Ai intrat în al treilea an calendaristic de activitate antreprenorială. Ce aduce anul 2020 pentru tine și Origami NATSUKO?

 

Da, așa este. Ca antreprenor, am învățat ceva nou, continuu: administrativ, vânzări, logistică, marketing și comunicare…de exemplu, în ultimele luni am urmat un curs design interior. Deși motivația mea a fost una foarte clară și anume să cunosc și să îi înțeleg pe profesioniștii din acest domeniu pentru a explora – ulterior – modalitățile de colaborare reciproc avantajoase, ceea ce mi-a oferit această formare a fost mult mai mult:

  • completarea naturii intuitive a creațiilor mele cu elemente de teorie a spațiului, proporțiilor constructive și înțelegerii principiilor armoniei/ oportunității/ necesității/ eficienței introducerii obiectelor decorative în spațiile construite;
  • interacțiunea cu oamenii, cu cei care și le doresc amplasate în spațiul personal sau de lucru, este factor stimulativ pentru ideile mele în crearea de obiecte decorative cu temă florală.
  • costurile creațiilor artistice de tip unicat și personalizate conțin sau trebuie să conțină și costurile imateriale legate de timpii și comunicarea necesară identificării preferințelor, stilului și așteptărilor clienților, realizării mostrelor pentru validarea direcției creative și alte elemente de care nu am fost conștientă când am început afacerea Origami NATSUKO.

Astfel, Ayako a înțeles că simpla vizionare a unor spații, de cele mai multe ori impersonale, așa cum este cazul sediilor de firme/spațiilor de birouri/recepțiilor din companii, nu este suficientă pentru a-i genera inspirația necesară. Conversația și comunicarea eficientă este cea care îi stârnește creativitatea latentă și îi potențează personalizarea adecvată a obiectelor realizate, în funcție de profilul extrem de subiectiv al fiecărui beneficiar. Segmentarea clienților este un proces…

 

  • Ce faci pentru a împrieteni clienții și potențialii clienți români cu această formă deosebită de exprimare artistică, bazată pe creații din hârtie washi?

 

Viziunea Origami NATSUKO este să deschidă un nou curent în meșteșugul și arta florilor de hârtie, să aibă discipoli și peste 100 de ani, la Muzeul de Artă al României, să fie exponate aparținând creativilor din acest domeniu.

 

Mai mult, visez ca zborurile civile în spațiul cosmic, să poarte cu ele armonia și bucuria creațiilor mele cu flori din hârtie washi. Acest vis este ca o misiune, deja, pentru mine, motiv pentru care, în urările mele pentru noul an, am inclus acest deziderat propriu într-un mod ilustrat inedit.

Eu înțeleg din ce în ce mai mult că este o chestiune de mentalitate să asociezi florile cu viața … eu vin dintr-o cultură în care respectul pentru ce este viu se traduce în contemplarea lui în starea și forma naturală, păstrarea în memoria emoțiilor proprii a ceea ce ai atins, adulmecat sau privit, lăsând și altor semeni bucuria trăirilor în apropierea elementelor naturii înconjurătoare.

 

Meșteșugul realizării florilor din hârtie vine ca o exprimare artistică, proprie fiecărui creativ care interpretează formele întâlnite în natură, într-o manieră proprie, unică la fel ca natura însăși.

De aceea, consider că prin intermediul atelierelor de origami, flori de hârtie sau scriere japoneză, pot să transmit nu numai pasiunea mea pentru plierea hârtiei, ci și o împărtășire a credințelor și experienței personale, la intersecția a două culturi diferinte, iubite deopotrivă de mine: cea japoneză și cea românească.

În acest fel consider că pot trezi emoții nebănuite în inimile copiilor, experiențe unice persoanelor tinere, mature sau seniorilor, tuturor persoanelor dornice să învețe din pasiunea mea pentru a da o altfel de viață hârtiei…

 

  • Care este mesajul tău, Ayako Funatsu, femeie-antreprenor în România, pentru românii de aici și de pretutindeni?

 

Pentru mine, România mi se pare țara tuturor posibilităților pentru cei care au profil de antreprenor: o idee sau o pasiune și dorința de a face pe cont propriu o activitate lucrativă. Nu spun că mi-e ușor, dar sunt realmente fericită aici. Eu așa simt și de aceea îmi place și mai mult această țară în care locuiesc, am o afacere, călătoresc, citesc Eminescu și cânt doine.

 

Ca o exprimare artistică a iubirii mele pentru români și simbolurile naționale, în fiecare an realizez obiecte florale de decor, tricolor. Trăiască România, trăiască românii de pretutindeni!

 

 

Instagram origami_natsuko

FB https://www.facebook.com/origaminatsuko/

Toate fotografiile sunt din arhiva personală și aparțin artistei florale.