1903: Nava de expediție Antarctica, a exploratorului polar suedez, Otto Nordenskjöld, prinsă în gheață, se scufundă în Marea Weddell. Întregul echipaj a ajuns pe Insula Paulet după șaisprezece zile, de unde au fost salvați zece luni mai târziu.

1904: Flota japoneză atacă pe neașteptate fortareața rusă Port-Arthur. Începe războiul ruso-japonez (1904-1905), încheiat prin tratatul de pace de la Portsmouth (1905).

1904: Împăratul Japoniei a declarat, în mod oficial, război Rusiei, condamnând pretențiile rusești asupra Coreei și Manciuriei.

1904: Începe războiul ruso-japonez, după ce marina japoneză lansează un atac surprinzator îndreptat împotriva Portului Arthur, China, distrugând și blocând flota rusă.

1904: Un incendiu de proporții a distrus peste 1500 de clădiri, în Baltimore, SUA.

1912: Abdicarea împăratului chinez Pu Yi; sfârșitul dinastiei Qing.

1912: China adoptă calendarul gregorian.

1915: Controversatul film al lui D. W. Griffith, Nașterea unei națiuni, a avut premiera la Los Angeles.

1916: Conform legendei, aflat la Zürich, în cafeneaua „Cabaret Voltaire”, scriitorul Tristan Tzara creează un nou curent de avangardă: dadaismul.

1919: Consiliul militar interaliat de la Paris, a aprobat ca armata română să înainteze pe aliniamentul Satu Mare – Carei – Oradea – Salonta – Arad.

1919: Primul zbor comercial aerian Paris – Londra.

1919: România și Polonia au stabilit relații diplomatice.

1922: Și-a început pontificatul Papa Pius al XI-lea.

1924: La New York are loc premiera lucrării simfonice Rapsodia albastră, de George Gershwin.

1926: Înființarea, la Iași, a Fundației Culturale „Regele Ferdinand I”, la inițiativa Regelui Ferdinand I al României.

1929: Ia ființă statul Vatican prin acordurile italo-papale de la Lateran. Papa exercită puterea legislativă și executivă, prin intermediul unui corp de cardinali. Papa Pius al XI-lea semnează cu Mussolini Tratatul de pace de la Lateran prin care statul italian acordă Vaticanului proprietatea exclusivă și jurisdicția suverană asupra unui cartier din N-V Romei, în schimbul recunoașterii de către papă a guvernului fascist.

1929: Încep cursurile de limbă germană la Radiodifuziunea Română, predate prin sistemul linguaphon.

1929: România ratifică Tratatul multilateral pentru renunțarea la război ca instrument de politică (Pactul Briand–Kellog).

1929: S-a încheiat, la Moscova, între URSS, România, Letonia și Estonia, un acord prin care statele semnatare se obligau să pună în aplicare Pactul Briand-Kellogg, de renunțare la război ca instrument de politică națională, încă înainte de ratificarea lui de către toate statele. Peste 10 ani, Rusia invada Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia și Basarabia.

1929: Se înregistrează cea mai scăzută temperatură din România: -38,5 °C la Bod în Depresiunea Brașovului.

1931: New Delhi devine capitala Indiei.

1934: Semnarea, la Atena, de către reprezentanții României, Iugoslaviei, Greciei și Turciei a Pactului Înțelegerii Balcanice (cu un protocol și o anexă secretă), care stipula, printre altele, că statele semnatare „își garantează mutual securitatea frontierelor balcanice” și „își iau obligația de a nu întreprinde nici o acțiune politică față de alt stat balcanic nesemnatar al pactului fără avizul mutual prealabil al celorlalți semnatari și de a nu lua nici o obligație față de oricare alt stat balcanic fără cunoștința prealabilă a celorlalte părți”. Inițial a fost concepută ca un pact în cinci, însă Bulgaria a refuzat oferta. (Guvern Gheorghe Tătărescu, ministru de Externe Nicolae Titulescu).

1935: Stroe și Vasilache, celebrul cuplu de comici, prezintă în premieră „Bing Bang” – primul film sonor realizat la București, cu o aparatură construită de inginerul român Gartenberg Argani.

1938: Regele Carol al II-lea înlatură guvernul Goga–Cuza și instaurează un regim de autoritate personală. În fruntea guvernului este numit patriarhul Miron Cristea.

1938: Trupele germane intră în Austria, pentru ca pe 12 martie trupele germane să ocupe Austria și anexarea să fie declarată ziua următoare.

1940: Premiera celui de-al doilea film animat Walt Disney, Pinocchio.

1941: Este datat Testamentul lui Iuliu Maniu.

1941: Marea Britanie rupe relațiile diplomatice cu România și extinde asupra ei măsurile de blocadă.

1941: Relațiile diplomatice dintre România și Belgia au fost întrerupte oficial, la cererea Germaniei. Legația română de la Bruxelles a fost transformată în Consulat general.

1942: Întâlnirea mareșalului Ion Antonescu cu Adolf Hitler la Cartierul general al acestuia din Prusia orientală. Conducatorului român i s-au dat asigurări că Germania nu va permite Ungariei și Bulgariei să atace România și i s-a cerut sporirea contribuției de război.

1942: Primul Disc de Aur a fost decernat, de către Compania RCA VICTOR, americanului Glenn Miller, pentru melodia „Chatta Nooga Choo Choo”.

1945: Armata I română desfășoară operația pentru zdrobirea bastionului inamic din Munții Javorina (Cehoslovacia) (10 februarie – 18 martie).

1945: Discursul primului ministru Nicolae Rădescu de la cinematograful „Aro”, în care el precizează poziția sa și a guvernului față de acțiunile PCR din țară de preluare prin forță a prefecturilor și primăriilor.

1945: Eliberarea orașului Budapesta de sub ocupația fascistă.

1945: S-a descoperit o mare cantitate de arme și muniții (ascunse cu aprobarea vicepreședintelui Consiliului de Miniștri, Petru Groza, și a subsecretarului de stat de la Interne, Virgil Stănescu) ce urmau a fi folosite într-o eventuală lovitură de forță pentru instaurarea unui guvern comunist. Existența acestui depozit contrazicea declarația stângii politice, că nu dorea o lovitură de stat, ci continuarea programului.

1945: Se promulgă Legea pentru epurarea presei, care prevedea sancționarea cu admonestare scrisă, suspendarea activității între 6 luni și 5 ani și interzicerea definitivă de a lucra în presă pentru acei ziaristi, publiciști și colaboratori ai presei care înainte de 23 august 1944 s-au pus în slujba hitlerismului sau a fascismului, au fost stipendați de către puterile Axei pentru propagandă în favoarea politicii lor, au îndemnat la acte de teroare, schingiuiri și omoruri.

1946: Este dată publicității o notă a guvernului român conținând observațiile acestuia la prevederile Tratatului de pace și se exprimă regretul că nu s-a recunoscut cobeligeranța României.

1947: Delegația Guvernului român semnează, la Paris, Tratatul de pace cu Puterile Aliate și Asociate. României i se recunosc drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord și i se impune plata unor despăgubiri, în contul reparațiilor de război.

1947: Italia a retocedat Iugoslaviei, Dalmația ocupată în timpul războiului.

1953: Frontul Plugarilor se autodizolvă.

1953: În Franța apare colecția Livre de poche, care a cunoscut un succes remarcabil.

1955: România și Iugoslavia au semnat un acord cu privire la stabilirea regulilor de navigație în sectorul comun al Dunării.

1956: Stabilirea de relații diplomatice între România și Uniunea Myanmar (Birmania).

1959: Japonia anunță renunțarea totală la armele nucleare.

1960: Franța a detonat prima bombă nucleară.

1960: Ia ființă, în senatul francez, un grup parlamentar de prietenie Franța-România, cuprinzând personalități marcante din toate partidele politice.

1961: A fost lansată prima stație interplanetară automată în direcția Planetei Venus: Venus – 1.

1962: Statele Unite interzic toate importurile și exporturile cubaneze.

1964: Celebra trupă britanică The Beatles efectuează primul turneu în SUA.

1965: Adunarea Generală a ONU alege România ca membru al Consiliului Economic și Social pentru o perioadă de trei ani.

1968: S-a înființat Societatea de Științe Istorice din România.

1969: Primul zbor de încercare al unui Boeing 747.

1970: Japonia a devenit cel de-al patrulea stat din lume care a lansat un satelit pe orbita Pământului.

1971: A fost semnat Tratatul cu privire la interzicerea amplasării armelor nucleare și a altor arme de distrugere în masă pe fundul mărilor și al oceanelor și în subsolul lor.

1971: Apollo 14 se întoarce pe Pământ după o misiune pe Lună.

1971: În Elveția, printr-un referendum cu o participare de 58% în care 66% au răspuns „da”, este aprobată introducerea dreptului de vot pentru femei la nivel federal.

1974: Grenada și-a proclamat independența față de Regatul Unit.

1977: Postul de radio, Europa Liberă, a transmis scrisoarea deschisă prin care scriitorul Paul Goma se solidariză cu protestatarii anti-comuniști ai Chartei 77 din Cehoslovacia. A fost „actul de naștere” al dizidenței românești.

1979: Datorită orbitei sale excentrice, planeta pitică Pluto intră într-o fază temporară care durează până la 11 februarie 1999, în care este mai aproape de Soare decât planeta Neptun.

1979: Victoria revoluției islamice în Republica Islamică Iran. Ziua națională a Iranului.

1984: Jocurile Olimpice de Iarnă se deschid la Sarajevo.

1987: Un nou decret al Consiliului de Stat impune măsuri pentru raționalizarea consumului de gaze naturale și energie electrică, însoțite de tarife punitive pentru depășirea consumurilor insuficiente stabilite pentru populație.

1988: Jocurile Olimpice de Iarnă se deschid la Calgary, Alberta, Canada.

1990: Consiliul F.S.N. emite Decretul-lege privind pensionarea cu reducere de vârstă a unor categorii de salariați.

1990: Curtea Supremă de Justiție, sesizată de Procuratura Generală, hotărăște trimiterea în judecată pentru complicitate la genocid, în perioada timișoreană a Revoluției Române din decembrie 1989, pe membrii comandamentului instituit la Timișoara pentru înăbușirea și reprimarea Revoluției.

1990: Liderul sud-african Nelson Mandela, a fost eliberat din închisoare, după 27 de ani petrecuți în arest.

1991: În timpul epidemiei de holeră, guvernul peruan numește o urgență națională. Acest lucru nu poate împiedica răspândirea epidemiei în Ecuador, Columbia, Mexic și Nicaragua. Din cei aproximativ 400.000 de pacienți mor aproximativ 12.000.

1991: Începe vizita președintelui RSS Moldovenească, Mircea Snegur, în România, desfășurată în perioada 11 februarie -16 februarie 1991.

1991: Înființarea, la Haga, a Organizației Națiunilor și Popoarelor Nereprezentate (UNPO) – un fel de „Națiuni Unite alternative”, cu scopul de a ajuta popoarele și națiunile nereprezentate în cadrul ONU să-și facă auzită vocea în organizațiile internaționale.

1991: Parlamentul României adoptă noua lege a salarizării (Legea nr.14/1991).

1992: În baza Tratatului de la Maastricht s-a constituit Uniunea Europeană.[6]

1994: Se deschid Jocurile Olimpice de Iarnă la Lillehammer, Norvegia.

1995: Alain Delon, actor, regizor și producător francez, primește „Ursul de aur” pentru întreaga sa carieră, la Festivalul de film de la Berlin.

1996: Yasser Arafat a depus jurământul în calitate de prim președinte ales (20 ianuarie 1996) al Autorității Naționale Palestiniene.

1997: Supercalculatorul Deep Blue, fabricat de IBM, l-a înfrânt la șah pe campionul mondial Garry Kasparov.

1998: Jocurile Olimpice de Iarnă se deschid la Nagano, Japonia.

1998: La Tbilisi, Gruzia, Eduard Șevardnadze supraviețuiește atentatului îndreptat asupra lui.

1998: Licitația manuscrisului melodiei „Candle in the wind”, rescrisă special de Elton John și de textierul său, Bernie Taupin, pentru funeraliile prințesei Diana.

1999: Centrul sportiv olimpic Zetra, din Bosnia și Herțegovina, refăcut după serioasele stricăciuni din timpul războiului, este deschis oficial de către președintele Comitetului Olimpic, Juan Antonio Samaranch, pentru a marca a XV-a aniversare a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Sarajevo.

1999: Președintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, a fost găsit nevinovat în procesul cu privire la afacerea Monica Lewinsky.

1999: Prințul Moștenitor Abdullah devine rege al Iordaniei după decesul tatălui său, regele Hussein.

2000: A avut loc, la București, reuniunea statelor membre ale Pactului de Stabilitate din Europa de Sud-Est, la nivelul șefilor de state și de guverne, la finele căreia a fost semnată Carta relațiilor de bună vecinătate, stabilitate, securitate și cooperare în Europa de Sud-Est.

2001: A avut loc cea de-a 51-a ediție a Festivalului internațional de film de la Berlin – Berlinala.

2001: Reprezentanții Bisericii Catolice, Luterane și Reformate s-au reunit pentru a analiza problema indulgențelor, pentru prima oară de la marea schismă din 1517.

2002: La tribunalul de la Haga, începe procesul fostului președinte al Iugoslaviei Slobodan Milošević. Acesta va muri în 2006 înainte de terminarea procesului.

2003: Bagdadul predă inspectorilor ONU documentele referitoare la programele de armament nucelar și biochimic de pe teritoriul Irakului.

2003: Franța și Belgia se opun, la NATO, cererilor americane privind acordarea de sprijin pentru Turcia, în cazul unui atac împotriva Irakului. Franța, Rusia și Germania adoptă o declarație comună, care se referă la prelungirea inspecțiilor din Irak.

2003: Irakul acuză Statele Unite că își folosesc tehnologiile avansate pentru a falsifica dovezile prezentate în Consiliul de Securitate al ONU.

2006: Are loc a 20-a ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă la Torino. Participă 2.500 de atleți din 85 de țări. (Italia, 10-26).

2006: Egiptologul american, Otto J. Schaden, a dat publicității descoperirea unui nou mormânt de faraon în Valea Regilor.

2009: Pentru prima dată are loc coliziunea a doi sateliți artificiali care orbitau în jurul Pământului. Coliziunea s-a produs la ora 16:56 UTC la 789 km deasupra Peninsulei Taimîr, în Siberia; viteza sateliților în timpul coliziunii a fost estimată la 11,7 km/s.

2010: Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Vancouver.

2011: Hosni Mubarak, fostul președinte al Egiptului, demisionează în urma a două săptămâni de proteste ale populației.

2016: Cercetătorii de la LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) anunță prima observarea directă a undelor gravitaționale. Undele gravitaționale sunt generate de perturbările produse de rețeaua spațiu-timp sub efectul deplasării unui obiect cu masa mare, precum găurile negre.

2016: Coreea de Nord lansează Kwangmyŏngsŏng-4 în spațiul cosmic, încălcând mai multe tratate ONU și provocând condamnări din întreaga lume

2016: Papa Francisc se întâlnește cu Patriarhul Kiril al Moscovei la Havana, Cuba. Este pentru prima dată când capul Bisericii Romano Catolice și capul Bisericii Ortodoxe Ruse se întâlnesc.

 

SARBATORITII SAPTAMANII

1919: Iustin Pârvu, duhovinc român

1932: Aureliu Emil Săndulescu, fizician și om politic român

1932: Ion Acsan, poet și traducător român

1932: John Williams, compozitor american de muzică de film

1933: Kim Novak, actriță americană de film

1933: Victor Rebengiuc, actor român de teatru și film

1937: Rupiah Banda, politician zambian, președinte al Zambiei în perioada 2008-2011

1937: Victor Emmanuel, Prinț de Neapole

1939: Ray Manzarek, muzician american (The Doors)

1940: John Maxwell Coetzee, scriitor sud-african, laureat Nobel

1940: Maria Butaciu, interpretă română de muzică populară

1940: Paco Tous, actor spaniol

1941: Cornel Mihai Ionescu, eseist și traducător

1941: Nick Nolte, actor american

1942: Ehud Barak, politician israelian

1943: Joe Pesci, actor american

1944: Claudia Mori cântăreață, actriță și producătoare italiană

1944: Jerry Springer, cunoscut actor și producător de show-uri de televiziune american

1945: Ionela Târlea-Manolache, atletă română

1945: Mia Farrow, actriță americană

1946: Artur Jorge, fotbalist și antrenor portughez de fotbal

1948: Octavian-Mircea Purceld, politician român

1950: Bob Daisley, basist și textier de hard rock australian

1950: Peter Gabriel, compozitor și cântăreț englez

1950: Steve Hackett, chitarist englez (Genesis)

1951: Jean Băileșteanu, scriitor român

1954: Abdelaziz Djerad, politician algerian, prim-ministru al Algeriei (2019-2021)

1954: Alexandru, Margraf de Meissen, șeful Casei Regale a Saxoniei

1954: Dieter Bohlen, compozitor și producător german (Modern Talking, Blue System)

1954: Sergiu Anghel, coregraf, regizor, scenarist român

1955: Alexandru Dabija, regizor român de teatru

1955: Ethan Phillips, actor american

1956: Brian Robertson, muzician scoțian (Thin Lizzy și Motörhead)

1956: Nicolae Iliescu, prozator român

1957: Lucian Croitoru, economist român

1959: Dan Puric, actor și regizor de teatru român

1959: Nicolae Popa, poet și prozator moldovean

1960: Pierluigi Collina, fost arbitru italian de fotbal

1960: Vasile Luțac, cântăreț, cantuator, compozitor, profesor român

1962: Sheryl Crow, cântăreață americană

1965: Chris Rock (n. Christopher Julius Rock), actor, comedian, producător de televiziune, scenarist și regizor american

1966: Oleg Kubarev, jucător și antrenor de fotbal din Belarus

1967: Florin Niculescu, violonist român de muzică jazz, stabilit în Franța

1967: Gaston Browne, prim-ministru al Antigua și Barbuda (2014-prezent)

1968: Adrian Pop, scrimer român

1968: Mihai Leu, pugilist român

1968: Niamh Kavanagh, cântăreață irlandeză

1969: Andrew Bryniarski, actor american

1969: Jennifer Aniston, actriță americană

1969: T. O. Bobe, poet și prozator român, autor de scenarii de film și de televiziune

1971: Pascual Candel Palazón, scriitor spaniol

1973: Varg Vikernes, muzician norvegian

1974: Robbie Williams, cântăreț britanic

1976: Martin Sastre, artist uruguayan

1977: Yuka Murofushi, atletă japoneză

1979: Mena Suvari, actriță americană

1979: Rafael Márquez, fotbalist mexican

1979: Tawakkul Karman, politiciană și activistă din Yemen, laureată Nobel

1980: Christina Ricci, actriță americancă

1980: Juan Carlos Ferrero, jucător spaniol de tenis de câmp

1980: Mamadou Sakho, fotbalist francez

1980: Sebastian Kehl, fotbalist german

1981: Kelly Rowland, cântăreaṭă americană

1981: Tom Hiddleston, actor britanic

1982: Delia Matache, cântăreață, dansatoare, compozitoare, vedetă de televiziune și jurată română

1982: Florin Lovin, fotbalist român

1982: Omu Negru, actor român

1983: Lucian Goian, fotbalist român

1986: Ciprian Tătărușanu, fotbalist român

1986: Luke Moore, fotbalist englez

1990: Alina Bercu, pianistă română

1990: Kevin Strootman, fotbalist olandez

1991: Eliaquim Mangala, fotbalist francez

1992: Taylor Lautner, actor american

1993: Jennifer Stone, actriță americană

1994: Memphis Depay, fotbalist olandez

1996: Kelli Berglund, actriță americană

1997: Chloë Grace Moretz, actriță americană

2021: August Brooksbank, fiul prințesei Beatrice de York și al lui Jack Brooksbank