Principala cauză a creşterii preţului la carnea de porc în România este apariţia şi dezvoltarea pestei porcine africane în ţara noastră, ceea ce a condus la o scădere drastică a ofertei interne.

La aceasta se adaugă situaţia similară din China, de asemenea afectată de PPA, care a generat importuri masive din Uniunea Europeană, şi implicit creşterea preţului la nivel european.

Practic, neluarea măsurilor de combatere a PPA a condus la desfiinţarea celor mai mari ferme de porci autohtone, banii alocaţi pentru despăgubiri, peste 65 milioane euro, neputând înlocui refacerea efectivelor de suine pentru a satisface necesarul intern. Mai mult, dezinteresul manifestat de A.N.S.V.S.A. în asigurarea unor culoare de siguranţă pentru transferul porcilor către abatoare aflate în zone situate la acea dată în afara ariei de manifestare a PPA, nu a permis sacrificarea animalelor sănătoase şi crearea unui stoc de carne, care ar fi mai estompat din această creştere de preţ.

În opinia mea, preţul cărnii de porc va creşte, având în vedere apropierea Crăciunului, cu 20 % la poarta procesatorului, după ce din primăvară acesta s-a majorat deja cu 20%, procent la care se va adăuga un plus de 25 – 30%  stabilit de retaileri, practic, la consumator creşterea urmând să fie de aproape 40%.

Dacă acest scenariu se va împlini, populaţia se va orienta către carnea de pui, mai ieftină, ceea ce va avea un impact negativ asupra sustenabilităţii societăţilor de prelucrare a cărnii din ţara noastră, recent retehnologizate de patronii români. O închidere a acestora va conduce, de asemenea la o migrare a forţei de muncă angajate în această ramură.

Una dintre soluţii ar fi o negociere între toate părţile implicate (crescători de animale, procesatori, retaileri şi statul român, prin intermediul ministerului de finanţe), care să conducă la stabilirea unui preţ corect pentru populaţie, ceea ce ar fi în concordanţă cu PAC (Politica Agricolă Comună a Comisiei Europene).