N.R.  Zilele trecute am descoperit o aplicație interesantă, un start up dezvoltat de un grup inimos de cercetători ca urmare a oportunităților apărute în urma pandemiei de Covid 19, fapt pentru care am decis să vă prezentăm principalele avantaje ale platformei respective în cadrul unui interviu cu unul dintre membrii echipei! 

  1. Cum se numește aplicația/platforma pe care ați creat-o?

 Platforma creată de un grup de practicieni, doctoranzi și cercetători, în domeniile științelor juridice și inginerești se numește Contesto.

Politia rutiera din Constanta efectueaza o razie pentru depistarea neregulilor in trafic 14 mai 2009. (foto Gheorghe Florin)

 

  1. Cum a venit ideea de a creea o aplicație/platformă pentru sprijinul cetățenilor cărora li s-a ridicat permisul de conducere?

Fiind imposibil de ignorat necesitățile și dificultățile create de situația pandemică, apariția serviciilor online care să ofere soluții pentru mobilitatea restrânsă a cetățeanului și pentru împiedicarea transmiterii COVID, a fost doar o chestiune de timp. Criza sanitară prin care am trecut și pe care sperăm că deja am depășit-o a creat oportunități inimaginabile, numeroase activități mutându-se în mediul on-line. Accesul cetățenilor la justiție, deși este încă unul îngreunat este indispensabil democrației, echilibrului și separației puterilor în Stat.

Pe un fond legislativ favorabil și profitând de dezvoltarea tehnologică avansată, ideea de a facilita și accesul la justitie și-a găsit aplicabilitatea inclusiv în cazul conducătorilor auto. Stringența folosirii cu preponderență a mijloacelor de transport personale, în detrimentul transportului public, expansiunea utilizării serviciilor de curierat și transport alternativ au avut ca efect colateral și rețineri de permise de conducere, ca urmare a activităților de verificare, intervenție și misiune ale Poliției rutiere.

Limitarea veniturilor populației sau chiar pierderea locurilor de muncă sunt fenomene social-economice care s-au acutizat, iar realitatea este ca extrem de numeroase persoane depind, în activitatea profesională, de posibilitatea exercitării dreptului de conducere.

 

  1. Care este publicul țintă pe care îl vizați și cum a răspuns piața la această inițiativă de când a fost lansată?

Clientul care apelează la serviciile platformei Contesto este conducătorul auto căruia i-a fost aplicată măsura sancționatorie complementară a reținerii permisului de conducere, ca urmare a constatării unei contravenții prevăzute de Codul rutier. Permisul poate fi emis de Statul român sau de autoritățile altui stat, însă trebuie să fie reținut de un agent constatator al Ministerului Afacerilor Interne din România.

Platforma fiind lansată în anul 2020, putem spune că a atins deja rezultatele preconizate de noi pentru începutul anului 2022. Fiind un serviciu nou am luat în calcul o reticență mai mare a cetățenilor.

  1. Care sunt principalele caracteristici si avantaje ale acestei platforme la care pot apela cetațenii români, dar și cei străini aflați în țara noastră?

Eficacitatea serviciilor noastre, rapiditatea și modul accesibil în care platforma sprijină clientul, dublate de suportul tehnic de care poate beneficia, au fost argumentele obiective care au convins un număr mare de clienți.

Prin serviciile integrate, clientul, cu sprijinul platformei, redactează în mod personalizat plângerea contravențională care este depusă ulterior la instanța competentă, împreună cu documentele necesare și dovada achitării taxei de timbru pe care o obținem, în numele clientului. După finalizarea acestor demersuri, rămâne doar etapa restituirii, în baza documentelor emise de judecătorie, a permisului de conducere, de către poliția rutieră, personal, contestatorului sau, prin poștă, la adresa indicată de acesta, conform dispozițiilor legale în baza cărora operează platforma Contesto.

Birocrația administrativă este eliminată, împreună cu toate implicațiile ei notorii : stat la cozi la judecătorie, la trezorerie, la poștă și la poliție. Este necesar doar accesul la internet al unui telefon inteligent sau computer! În mod simbolic, având în vedere că pe cei mai mulți conducători auto suspendarea dreptului de a conduce îi afectează și financiar, am stabilit costul maxim al serviciilor mai mic decât minimul amenzii.

 

  1. Dacă puteți să ne dați două, trei exemple, cu anonimizarea necesară, de cazuri mai deosebite finalizate cu succes ca urmare a aplicării pe platforma dumneavoastră

Satisfacția cea mai importantă este dată de succesul deplin al demersurilor întreprinse de clienți, în sensul că nu există nici măcar un client care să fi contestat prin intermediul serviciilor platformei Contesto un proces verbal de contravenție prin care i s-a suspendat dreptul de a conduce și căruia permisul de conducere să nu i se fi restituit.

Fiecare caz este, cel mai probabil, fundamentat pe o situație particulară. Specificul platformei online este că nu necesită interacțiunea umană pentru atingerea scopului clientului, motiv pentru care nu putem cunoaște particularitatea acestuia. Sunt însă memorabile câteva situații. Una dintre ele este cu un client care, într-un județ limitrof graniței, fiind în drumul său de părăsire a teritoriului României, a fost sancționat contravențional cu amendă și reținerea permisului, ceea ce constituia un important impediment la ieșirea din țară. Clientul ne-a contactat în timp ce agentul constatator încă mai completa la procesul verbal. În 10 minute de la înmânarea actului, avea taxa de timbru achitată, contestația completată și depusă la judecătorie. În contextul negativ, a avut totuși șansa de a fi în localitatea unde se aflau și judecătoria și serviciul rutier, așa că, beneficiind de operativitatea personalului judecătoriei care nu este una dintre cele mai aglomerate din țară, în mai puțin de o oră de la reținere, permisul i-a fost restituit, în condițiile legii. Am fost surprinși și de situația unui șofer profesionist, cu zeci de ani de permis, care susținea că nu a avut niciodată nici cea mai mică abatere, însă a apelat la serviciile platformei Contesto de 2 ori în mai puțin de 10 zile. Mai sunt și situații cu persoane care au vrut să achite serviciile platformei cu cardul de la casele de pariuri dar, acestea sunt absolut izolate și le menționăm doar pentru comicul situației.

  1. Ca urmare a derulării activității pe platforma ați sesizat și cazuri de abuz ale autorităților?

Am mizat și beneficiat pe prevederile legale aflate în vigoare care, prin claritate și lipsa de interpretabilitate, nu ar trebui să lase loc de practică administrativă neunitară. Dată fiind existența unui cadru legal optim, legislația incidentă în vigoare nu poate fi încălcată fără a fi sesizat cu ușurință, expunând la un risc inutil și prea mare pe oricine ar avea o astfel de intenție.

Totuși, este prezentă și evidentă o diferență uneori mare între nivelul de implicare și diligența depusă de lucrătorii serviciilor rutiere naționale. Majoritatea lor fac eforturi să își ducă la bun sfârșit misiunea de a sprijini cetățeanul, de a se pune la curent cu modificările legislative în scopul îndeplinirii corespunzătoare a sarcinilor de serviciu și, cu toții le suntem recunoscători, fiind de apreciat. Tocmai faptul că, din fericire, acest lucrători admirabili al Ministerului Afacerilor Interne constituie marea majoritate, cei care fac abstracție de prevederi legale care le reglementează activitatea, ignorându-le cu bună-știință și prejudiciind cetățeanul, ies în evidență și sperăm noi, nu vor fi tolerați sau lăsați să afecteze imaginea acestui respectabil serviciu public.

Totodată, beneficiul pe care îl creează legea ca efect al contestației, acela de a repune contestatorul în prezumția temporară de nevinovăție este tentant și ne putem afla și în prezența unui risc de a se face abuzuri de drept, ceea ce descurajăm cu fermitate.

Trebuie, înainte de toate, să dăm prioritate dreptului la viață iar, poziționarea constantă în ultimii 30 de ani a României pe primul loc în Europa în privința ratei mortalității în accidentele rutiere ca efect al politicilor lacunare de siguranță rutieră, rămâne un semnal de alarmă pe care nu îl putem pierde din vedere nicio clipă.

  1. Care a fost procentul de câștig în instanță al clienților care au apelat la platforma dumneavoastră?

Misiunea Platformei Contesto se încheie imediat cu finalizarea demersurilor în urma cărora este restituit permisul de conducere al clientului, mult înainte de citarea acestuia la instanță. Faptul că prin Platforma Contesto nu se oferă servicii de asistență juridică / redactare acte juridice / consultanță juridică sau reprezentare juridică, a creat totuși utilitatea încheierii de parteneriate neoneroase cu avocați specializați care și-au manifestat disponibilitatea de a își oferi serviciile clienților Contesto, noi punând la dispoziție, la cererea acestora, în mod gratuit și dezinteresat, date de contact ale respectivilor avocați.

 

  1. Aveți și alte proiecte în derulare pe care urmează să le lansați pe piată împreună cu echipa dumneavoastră?

Feedback-ul pozitiv primit de la lansarea platformei ne încurajează și determină să luăm temeinic în calcul opțiunea lărgirii spectrului platformei Contesto și la alte servicii în sprijinul accesului facil la actul de justiție.

Sunt realități pe care prezentul ni le izbește în față. Iar, dacă ne deschidem puțin perspectiva, cu siguranță putem identifica elemente comune între norma juridică respectiv, actul de justiție și funcțiile algoritmice. Previzibilitatea și predictibilitatea incontestabile ale matematicii și statisticii sunt încă rămase la stadiul de deziderat în domenii precum justiția, una dintre ambițiile echipei Contesto fiind aceea de a aduce o ameliorare. Augmentarea volumului cauzelor deduse judecății, inflația legislativă, practicile neunitare sunt provocări cărora dorim să le răspundem, luându-ne ca aliat tehnologia, în special în domeniul inteligenței artificiale de tipul ”Learning Machine”. Dezvoltarea tehnologiilor blockchain-urilor în domeniu SmartContract, serviciile de SmartLegal sunt dovezi concrete ca ne aflăm într-o dinamică permanentă. Noi le privim ca pe mijloacele ce trebuie puse în slujba oricui are nevoie.

Ministerul justiției a derulat, de-a lungul timpului, programe excelente, cu sprijinul autorităților și finanțelor europene, prin care a încercat să faciliteze accesul la justiție. A rămas mult loc pentru atingerea succesului deplin al acestor programe și acest spațiu încearcă să îl suplinească, într-o oarecare măsura, Platforma Contesto.ro

Interviu realizat de Cornel Moisă