O știre de care nu a auzit nimeni în România, din păcate…

În cursul anului 2018, Ambasada României în SUA a inițiat un amplu proiect, în parteneriat cu birourile guvernatorilor statelor Americii, dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri. Unitatea națiunii române a fost onorată în documente oficiale emise la toate nivelurile Administraţiei americane, fapt unic în istoria diplomației.

Din conținutul acestora, răzbat momentele semnificative pentru istoria relațiilor bilaterale și angajamentul reciproc de aprofundare a Parteneriatului strategic pentru Secolul XXI, dar și emoția prieteniei și a luptei comune pentru libertate și democrație.

Derularea proiectului

În prima parte a anului, ambasadorul George Cristian Maior a transmis o scrisoare oficială către guvernatorii statelor americane, prin care i-a informat cu privire la semnificaţia istorică a Centenarului unităţii naţionale pentru naţiunea română. În mesajul său, a descris sacrificiile enorme ale cetăţenilor români pentru realizarea Marii Uniri, mobilizarea excepţională a comunităţilor de români americani din urmă cu 100 de ani pentru susţinerea Unirii, precum şi contribuţia unică a preşedintelui american Woodrow Wilson care, prin “Cele 14 Puncte”, a inspirat drumul spre libertate şi unitate al românilor. În acest context, a adresat un apel către guvernatorii statelor americane de a emite Proclamaţii oficiale pentru celebrarea Centenarului unităţii naţionale a românilor, ca semn al prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Mai mulți membri ai Congresului SUA, 45 de guvernatori şi adunări legislative la nivel de stat, precum şi primarul Capitalei americane, Washington, D.C., au emis proclamaţii oficiale de celebrare a Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Proclamaţiile au fost prezentate în premieră publicului pe 28 noiembrie 2018, în cadrul recepţiei oficiale organizate de Ambasada României în Statele Unite ale Americii cu ocazia Zilei Naţionale a României împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Evenimentul a fost onorat de numeroşi oficiali americani, dintre care îi menționăm pe: Jackie Walorski, membru al Congresului SUA, Matthew Boyse, adjunct al asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, Luis Borunda, secretarul de stat adjunct al statului Maryland, reprezentanţi ai Consiliului Securităţii Naţionale din cadrul Casei Albe, ai Departamentului de Stat, Departamentului Apărării, Departamentului Energiei, Departamentului Comerţului. Au fost prezenți, de asemenea, membri ai mediilor academic și de afaceri, diplomați acreditați la Washington, precum şi reprezentanţi ai comunității românești din Statele Unite.

Jackie Walorski, membru republican al Camerei Reprezentanților, a subliniat că România este un aliat vital al Statelor Unite. În calitatea sa de membru al Grupului de prietenie cu România din Congresul SUA, a menţionat că americanii şi românii luptă împreună pentru apărarea păcii şi libertăţii, iar americanii sunt recunoscători pentru prietenia şi Parteneriatul strategic strâns cu românii.

 Jackie Walorski[1]

Matthew G. Boyse, adjunct al asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, a prezentat mesajul oficial al Departamentului de Stat, subliniind că relaţia dintre Statele Unite şi România este atât de puternică datorită faptului că împărtășesc o viziune comună, bazată pe: valorile occidentale, angajamentele pentru securitatea internaţională, prosperitatea bazată pe economia de piaţă şi democraţia. Diplomatul american a menţionat că, în cadrul Parteneriatului strategic puternic, cooperarea dintre cele două ţări a evoluat de la nivel local şi regional la nivel global. „Nicăieri nu este mai evident decât în Irak şi Afganistan faptul că România este un aliat valoros şi puternic, soldaţii români şi americani continuând să lupte umăr la umăr în fiecare zi”, a declarat oficialul american, punând în lumină sacrificiile făcute de România. Mathew G. Boyse a ținut să evidențieze că, în afară de cooperarea în domeniul securităţii, s-a dezvoltat şi dimensiunea economică a Parteneriatului strategic.[2]

Matthew G. Boyse[3]

În discursul rostit la acea dată, ambasadorul George Cristian Maior a remarcat că emiterea Proclamaţiilor oficiale de către guvernatorii statelor americane „reprezintă poate cel mai puternic semn al prieteniei dintre români şi americani, demonstrând percepţia favorabilă a României nu numai la nivelul administraţiei federale, ci în toate colţurile Americii, la nivelul fiecărei comunităţi. Am primit aceste proclamaţii și mesaje cu o profundă recunoştinţă, pentru că ele reprezintă un simbol al respectului pe care întreaga naţiune americană o arată românilor şi sacrificiilor care au făcut posibilă Marea Unire din urmă cu 100 de ani.”

Ambasadorul român a mai arătat că „aşa cum, în urmă cu 100 de ani, crearea României moderne a avut un punct important de sprijin în relaţia de prietenie cu Statele Unite, parteneriatul pe care îl împărtăşim astăzi este marcat de aceeaşi apropiere dintre cele două naţiuni, iar proclamaţiile memorializează acest lucru în cel mai impresionant mod, inclusiv pentru generaţiile viitoare.”

Documentele care vor fi remise Muzeului Național al Unirii de la Alba Iulia[4]

Solidaritatea partenerilor

Pe 28 mai 2018, guvernatorul statului Illinois, Bruce Rauner, a scris prima filă din acest ”omagiu special” adus României și românilor. I s-au alăturat, la scurt timp, guvernatoarea statului Rhode Island, Gina Raimondo, apoi cel mai tânăr guvernator din țară, Christopher T. Sununu, din New Hampshire, guvernatorii statelor Michigan, Rick Snyder, și Georgia, Nathan Deal. Din Florida, Rick Scott, din Mississippi, Phil Bryant, din Kansas, Jeff Colyer, din Carolina de Nord, Roy Cooper, din Idaho, Clement Leroy „Butch” Otter, din Delaware, John Carney, împreună cu viceguvernatoarea Bethany Hall-Long, toți au prețuit România ca un “prieten apropiat și de încredere“ al Statelor Unite ale Americii.

Au emis proclamații guvernatorii statelor: Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Georgia, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New York, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Virginia, West Virginia, Wisconsin, Wyoming, precum și primarul capitalei Washington, District of Columbia.

În textul proclamațiilor se arată că Marea Unire a românilor de la 1 Decembrie 1918 “a condus la consolidarea unui stat modern, inspirat de principiile libertății, democrației, libertății economice și progresului social.

Statele Unite ale Americii și România împărtășesc o prietenie adâncă și de lungă durată construită pe baza valorilor democratice, legăturilor istorice și a angajamentului comun pe calea asigurării securității transatlantice și a prosperității reciproce.

Talentul, energia și creativitatea generațiilor succesive de români-americani, moștenirea lor culturală bogată și contribuțiile la progresul Americii constituie caracteristici esențiale ale societății americane.

Legăturile bilaterale continuă să se consolideze datorită extinderii comerțului bilateral, a programelor educaționale și a comunității deschise de tineri americani și români care se angajează liber în inovație și antreprenoriat”. [5]

Proclamația emisă de guvernatorul statului Illinois[6]

Susținere la cel mai înalt nivel

În mesajul transmis preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naţionale, în 2018, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a accentuat importanța angajamentului consecvent față de valorile democrației și a participării la asigurarea securității globale, alături de aliații din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Președintele SUA, Donald Trump[7]

„Împreună cu poporul american, mă alătur dumneavoastră şi poporului român în celebrarea aniversării a 100 de ani de la unificarea României. Cu această ocazie, recunoaştem angajamentul României faţă de valorile noastre democratice comune şi securitatea globală. Salutăm rolul României de lider în cadrul NATO şi în lupta împotriva terorismului şi apreciem sacrificiile pe care le-a făcut România. Considerăm România un aliat ferm şi aşteptăm cu nerăbdare întărirea relaţiei noastre bilaterale în anii următori. Vă transmit cele mai bune urări cu ocazia acestei aniversări istorice”.[8]

 

În aceeași notă, pe 30 noiembrie 2018, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a emis o declarație de presă cu ocazia Zilei Naționale a României, în care a reconfirmat aprecierea pentru contribuția țării noastre la asigurarea securității globale, prin prisma angajamentelor asumate ca stat membru NATO, și a reiterat că atașamentul față de valorile democratice și normele statului de drept constituie nucleul Parteneriatului strategic bilateral.

În numele Administraţiei Statelor Unite ale Americii, transmit felicitări poporului român cu ocazia Zilei Naţionale.

În această zi, sărbătorim împreună cu toţi românii o sută de ani de la crearea  României moderne şi reflectăm la prietenia noastră şi la Parteneriatul strategic. România este un aliat puternic al Statelor Unite. Apreciem contribuţia României la securitatea globală prin statutul de membru al NATO, inclusiv participarea la misiunile internaţionale din Afganistan şi Irak, şi apreciem sacrificiile făcute de România. Salutăm rolul de conducere în abordarea problemelor regionale, precum securitatea în zona Mării Negre. Statele Unite vor continua să fie alături de România în eforturile de susţinere a valorilor democratice şi a normelor statului de drept, elemente aflate în centrul relaţiei noastre şi la baza creşterii economice şi a prosperităţii”.[9]

Pe 11 decembrie 2018, în urma demersurilor realizate de Ambasada României la Washington, în Camera Reprezentanţilor fost introdusă o Rezoluţie (link[10]) pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri și reafirmarea Parteneriatului strategic bilateral. Printre inițiatori s-au aflat atât membri republicani, cât și democrați: Michael Turner și Dan Lipinski, co-preşedinți ai Grupului de prietenie pentru România din Legislativul american, Jackie Walorski, membru al Grupului de prietenie pentru România, și Gregory Meeks, vicepreședinte al Subcomisiei pentru Europa, Eurasia și Amenințări Emergente.

Rezoluția recunoaște și prețuiește curajul, hotărârea și sacrificiul românilor în lupta lor pentru unitate și libertate, reliefând, în același timp, suportul consecvent acordat de SUA aspirațiilor țării noastre. Anul 1918, când “Statele Unite au sprijinit aspirațiile României de libertate și unitate, pe baza celor 14 puncte ale președintelui Woodrow Wilson”, a deschis calea pentru “o puternică legătură de prietenie între cele două națiuni, cimentată de o strânsă legătură a Parteneriatului strategic”. În prezent, ”România se află împreună cu Statele Unite, ca partener strategic și aliat NATO, care a contribuit cu credință la construirea și apărarea unei Europe întregi, libere și în pace și și-a demonstrat angajamentul de a împărtăși povara securității noastre transatlantice colective”. De aceea, prin această Rezoluție, Camera Reprezentanților a dorit să reafirme ”legăturile strânse dintre Statele Unite și România, pe baza atașamentului lor față de principiile libertății și democrației” și determinarea „de a continua consolidarea Parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România și de a inspira generațiile viitoare în a prețui, păstra și dezvolta prietenia istorică dintre cele două națiuni”.

Ambasadorul României în Statele Unite, George Cristian Maior, a salutat gestul diplomatic excepțional al Camerei Reprezentanților: “Documentul confirmă relația excepțională de parteneriat pe care România o are cu Statele Unite ale Americii. Este un semnal pentru dezvoltarea, pe mai departe, a Parteneriatului strategic, aflat la cel mai bun moment din istoria relațiilor celor două țări”.

Remus Ștefureac (I) – Lecția pe care o putem învăța din SUA este profesionalism dublat de integritate, plus un control democratic foarte complex. Aceasta nu înseamnă doar alegeri, ci mult mai mult, înseamnă conexiunea societății cu tot ceea ce înseamnă instituții aflate în serviciul public.

Link: https://celebrating-romanias-centennial.home.blog/
SHARE
[1] https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3e/Jackie_Walorski%2C_official_portrait%2C_113th_Congress.jpg/220px-Jackie_Walorski%2C_official_portrait%2C_113th_Congress.jpg
[2] http://washington.mae.ro/node/1858
[3] https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjwj2GFH5b3hcBwhgt53is3wZwZiYiN7igetqA6EigOaI7Hjld3g
[4] http://washington.mae.ro/node/1861
[5] Documentele pot fi consulatate la adresa https://celebrating-romanias-centennial.home.blog/.
[6] http://washington.mae.ro/node/1778
[7] https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSQecTYJ19peFGRhJGkE9Hu-GihymNOtC5C2kfMc2-8Wiy10BXU
[8] http://washington.mae.ro/local-news/1877, g4media.ro, https://evz.ro/trump-mesaj-pentru-iohannis-de-centenarul-marii-uniri-apreciem.html
[9] https://www.state.gov/secretary/remarks/2018/11/287682.htm
[10] http://washington.mae.ro/sites/washington.mae.ro/files/201.12.12_bills-115hres1178ih.pdf