În mai puțin de două luni, coronavirusul s-a răspândit pe mai multe continente. Când vorbim despre o pandemie, ne referim la transmiterea simutană, rapidă și continuă a bolii, în mai mult de trei regiuni geografice diferite. Termenul de pandemie nu se referă la letalitatea unui virus, ci la transmisibilitatea și extensia sa geografică.

Îngrijorările sunt justificate. Cu atât mai mult cu cât repercusiunile pandemiei se transferă, dincolo de sfera globală a sănătății, în afaceri și în politică.

Dar este, de asemenea, cât se poate de evident că nu trebuie să intrăm în panică.

Chiar dacă, poate, este exagerat să vorbim despre ”vești bune”, motivele de opimism nu sunt, totuși, în totalitate, inexistente. Putem învinge virusul. Și avem multe lecții de învățat pentru viitor. Astfel:

Știm ce este

Primele cazuri de SIDA au fost descoperite în iunie 1981 și a fost nevoie de mai bine de doi ani pentru a identifica virusul (HIV) care cauza boala. În ceea ce-l privește pe COVID-19, primele cazuri de pneumonie severă au fost depistate în China, la 31 decembrie 2019 și, până pe 7 ianuarie, virusul fusese deja identificat. Iar pe data de 10, genomul era deja descifrat. Știm deja că este vorba despre un nou coronavirus din grupul 2B, din aceeași familie cu SARS. Boala se numește COVID-19. Se crede că este legată de coronavirusul liliecilor. Analizele genetice au confirmat faptul că are o origine naturală recentă (între sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie) și că, deși virusurile supraviețuiesc prin mutații, rata mutației COVID-19 pare să nu fie foarte mare.

Știm să detectăm virusul

Primul test de detectare a virusului a fost disponibil începând cu data de 13 ianuarie.

China pare să fi trecut hopul

Măsurile de izolare și de control impuse aici au dat rezultate. Numărul cazurilor diagnosticate în fiecare zi este în continuă scădere. Celelalte țări realizează, la rândul lor, o monitorizare epidemiologică foarte detaliată, focarele fiind foarte specifice zonelor, ceea ce înlesnește controlul.

80% din cazuri sunt ușoare

Boala nu provoacă simptome, sau este foarte ușoară în 81% dintre cazuri. Desigur, în restul de 14%, putem avea de-a face cu pneumonii severe, iar într-un procent de 5% ea poate deveni critică, sau chiar fatală. Rata mortalității nu este, deocamdată, foarte limpede, dar ar putea fi mai mică decât în unele estimări recente.

Oamenii se vindecă

O mare parte din datele raportate se referă la creșterea numărului de cazuri confirmate și a numărului de decese, dar majoritatea persoanelor infectate sunt vindecate. Există de 13 ori mai multe cazuri vindecate decât decese, iar această proporție este în creștere.

În cazul copiilor simptomele sunt ușoare

Doar 3% din cazuri apar la persoane sub 20 de ani, iar mortalitatea sub 40 de ani este de doar 0,2%. La copii, simptomele sunt atât de ușoare încât pot trece neobservate.

Virusul poate fi inactivat

Virusul poate fi inactivat efectiv cu o soluție de etanol (62-71% alcool), peroxid de hidrogen (0,5%peroxid de hidrogen) sau hipoclorit de sodiu (0,1%înălbitor), în doar un minut. Spălarea freceventă a mîinilor cu apă și săpun este cea mai eficientă metodă de a evita contagiunea.

Este epoca cooperării științifice internaționale

În mai puțin de o lună, au putut fi accesate lucrări preliminare despre vaccinuri, tratamente, epidemiologie, genetică și filogenie, diagnostic, aspecte clinice etc. Acestea au fost elaborate de aproximativ 700 de autori de pe întreaga planetă. În 2003, cu prilejul epidemiei SARS, obținerea a mai puțin de jumătate din acest număr de articole a durat mai bine de un an de zile. Majoritatea revistelor științifice au lăsat acces deschis pe subiectul coronavirusurilor.

Există deja prototipuri de vaccin

Capacitatea noastră de a proiecta noi vaccinuri este spectaculoasă. Există deja mai bine de opt proiecte în curs de căutare a unui vaccin împotriva noului coronavirus. Există grupuri de oameni de știință care lucrează la proiecte de vaccinare împotriva virusurilor similare. Astfel, grupul de vaccinuri de la Universitatea din Queensland, din Australia, a anunțat că lucrează deja la un prototip, folosind o tehnologie nouă. Acesta este doar un exemplu care ar putea permite producerea de vaccinuri într-un timp record. Prototipurile vor putea fi în curând testate pe oameni.

Procesele virale sunt în curs

Vaccinurile sunt preventive. În acest moment este importantă tratarea persoanelor care deja au contactat virusul. Există deja peste 80 de studii clinice care analizează tratamentele pentru coronavirus. Acestea sunt antivirale, care au fost utilizate pentru alte infecții, care sunt deja aprobate și despre care știm că sunt sigure. Unul dintre cele deja testate la om este Remdesevir, un antiviral cu un spectru larg, încă în studiu, care a fost testat împotriva Ebola și SARS/MERS. Un alt candidat este cloroquina, un antimalarian care a fost, de asemenea, observat a avea o activitate virală puternică. S-a demonstrat că acest compus blochează noul coronavirus în vitro și este deja utilizat la pacienții cu pneumonie coronavirus. Alte teste propuse se bazează pe utilizarea oseltamivirului (care se folosește împotriva virusului gripal), interferonului, după cum au fost propuse și noi terapii cu substanțe inhibitoare.

Pandemia de gripă din 1918 a provocat peste 25 de milioane de decese în mai puțin de 25 de săptămâni. S-ar putea întâmpla ceva similar, acum? Cu siguranță, nu! Nu am fost niciodată mai bine pregătiți pentru a lupta împotriva unei pandemii.

https://www.weforum.org/agenda/2020/03/coronavirus-ten-reasons-not-to-panic?fbclid=IwAR2IwrW5lyplJLjsdoNo3yqA_ez5dIkZsdN2AZfeCreoKa_NwY3Q7NC0Z48