Pericolele economice și răspunsurile președintelui chinez Xi Jinping la acestea vor afecta China în primul rând, dar problemele din China ar putea deveni problemele tuturor în acest an și anul viitor. Lumea se concentrează pe bună dreptate asupra atrocităților comise de Rusia în Ucraina, iar alegerea Chinei de a fi alături de Rusia tensionează legăturile globalizării. Dar provocările economice ale Chinei depășesc războiul. Amenințările la adresa perspectivelor Chinei sunt în creștere în patru domenii distincte, dar care se suprapun: în plan intern, în sănătate, în planul datoriilor și în existența unei lumi divizate.

Sectorul imobiliar

Problemele imobiliare din China continuă. Anul trecut a fost înregistrat un număr record de valori negative în rândul dezvoltatorilor chinezi, incepand cu constructiile Evergreen. S&P estimează că între 20 și 40% dintre dezvoltatorii imobiliari se pot confrunta cu probleme in dezvoltarea proiectelor. Dezvoltarea imobiliară reprezintă 25-30 la sută din economia Chinei, potrivit unui raport din ianuarie al Institutului Peterson pentru Economie Internațională, un think tank non-partizan. O încetinire a dezvoltării în domeniul imobiliar este de rău pentru economie în ansamblu. Economiștii au demonstrat că cele mai multe recesiuni sunt legate fie de capitaluri proprii, fie de afectarea sectorului imobiliar. Odată ce prețurile locuințelor se schimbă și încep să scadă, este cunoscut efectul datoriilor asupra scăderilor prețurilor locuințelor: primul îl amplifică pe cel din urmă și poate provoca o prăbușire a consumului mai larg. Proprietarii de case încetează să cheltuiască pe măsură ce prețurile caselor lor scad. China nu se află încă în acel moment periculos. Dar semnele sunt de rău augur. Am fi naivi să credem că regulile obișnuite ale boom-ului economic nu se aplică niciodată în China sau să presupunem că autoritățile chineze pot întotdeauna controla efectiv prețurile în întreaga țară pe termen nelimitat. Totuși, trebuie să sperăm că vor putea gestiona domeniul imobiliar mai bine decât a făcut Occidentul în 2007-2008.

 „Zero-Covid”.

Pe măsură ce piețele imobiliare din China se zguduie, efectele politicii pandemice înrăutățesc problemele economice. Politica zero-Covid a Chinei, de departe cel mai dur răspuns medical și de sănătate publică la pandemie, este în dificultate. Poziția rigidă a Chinei față de prevenire a adus dividende uriașe – țara a continuat să funcționeze în mare parte fără virus în 2020 și 2021. Astăzi însă, pe măsură ce virusul se mută și se răspândește rapid, aceste măsuri pot fi mai costisitoare. O creștere a cazurilor în Shanghai la aproximativ 20.000 pe zi a determinat închiderea orașului, declanșând furia cetățenilor și punerea în carantină a 26 de milioane de locuitori. Numai Shanghai contribuie cu 4% din PIB-ul Chinei fiind și cel mai mare port al său.

Blocaje sunt observate în orașele din China. Efectele economice negative ale politicii sale de combatere a pandemiei Covid, greu de susținut, vor deveni vizibile în lunile următoare. Economiștii reduc deja previziunile de creștere pentru China. Dacă cererea din China slăbește, toată lumea din afara Chinei ar putea simți acest lucru. Nu este clar dacă guvernul central este dispus sau capabil să treacă de la toleranța zero la o nouă abordare – chiar dacă o astfel de schimbare pare din ce în ce mai necesară pentru cei din afară.

Împrumuturi externe riscante

Ratele dobânzilor cresc pe măsură ce lumea dezvoltată încearcă să limiteze inflația. Multe împrumuturi acordate de entități chineze ca parte a Inițiativei Belt and Road a Beijingului nu numai că pun în presiune bilanţurile în țările cu venituri mici de pe tot globul, dar vor împovăra, de asemenea, băncile din China cu împrumuturi neperformante. Aceasta, la rândul său, va avea un impact asupra performanței economice a acelor bănci, care sunt canale cheie pentru investițiile interne, afacerile și economia chineze. Belt and Road a încărcat statele în curs de dezvoltare cu datorii de cel puțin 385 de miliarde de dolari, potrivit unui raport din 2021 de la AidData, un laborator internațional de cercetare pentru dezvoltare cu sediul la Colegiul William și Mary din Virginia. Acolo, China se confruntă cu trei dinamici negative: neplata datoriilor, împrumuturi neperformante din conturile celor mai mari bănci și creditori de stat și daune colaterale aduse intereselor diplomatice și geopolitice în cazul în care confiscă activele națiunilor ca parte a unor condiții de împrumut uneori oneroase. În 2022, conducerea Chinei va afla că nu toate împrumuturile sunt politici inteligente. Chiar dacă contractul pare benefic la prima vedere, China are nevoie de împrumutători solvabili și de clienți și aliați fericiți, dar vor exista și cetățeni supărați.

Invazia Rusiei în Ucraina

Globalizarea – motorul care alimentează motorul economic al Chinei – riscă să se blocheze sub presiunea pandemiei și a războiului Rusiei cu Ucraina. Lanțurile de aprovizionare sunt întinse sau rupte, fiind reconstituite cu noi rute și verigi. Liderii Chinei trebuie să se întrebe dacă sprijinul lor politic pentru o Rusie în declin, slabă și imprevizibilă valorează mai mult pentru China decât o lume interconectată în care toți concurenții sunt de acord cu regulile și normele generale. Toată lumea beneficiază de o astfel de arhitectură globală. Alegerea Rusiei în locul globalizării în care țara lor este atât de profund înrădăcinată este un târg economic miop, dăunător, care ar putea duce la sancțiuni secundare asupra firmelor chineze, după cum a avertizat SUA. Rusia poate continua războiul, cu o forță diminuată, micșorată, alimentată de petrolul și gazul ei, dar ostracizată de majoritatea țărilor lumii. Și China ar putea plăti un preț mare dacă va continua să sprijine Rusia în detrimentul angajării împreună cu sistemul comercial pe care se bazează țara pentru creștere economică.

Toate aceste provocări grele sugerează că prognoza oficială a guvernului chinez de o rată de creștere de 5,5% în 2022 este prea optimistă. Într-adevăr, acum pare mai probabil ca China să crească sub 5% în 2022 – o rată nemaivăzută de la criza din 1989 din Piața Tiananmen. Un astfel de rezultat economic ar fi o veste proastă pentru China și o veste proastă pentru restul globului, chiar dacă uneori avem neîncredere unii în alții. Să sperăm că se fac alegerile corecte – alegeri care sunt încadrate la nivel global, mai degrabă decât construite îngust.

 

Sursa aici

Accesul la ziarul nostru este liber, dar dacă ți-a plăcut articolul, poți să faci cinste cu o cafea aici!