1891: Publicarea enciclicei Rerum Novarum a papei Leon al XIII-lea, prima enciclică socială.

1900: Se deschid Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Pentru prima oară au participat și femei.

1905: Margareta Geertruida Zelle apare pentru prima dată în Paris, ca dansatoarea Mata Hari. Dansul ei cu vălul are un mare succes încă de la început.

1906: A apărut, la București, revista „Neamul Românesc”, sub conducerea lui Nicolae Iorga.

1917: La Fátima, important loc de pelerinaj din Portugalia, trei copii, cu vârste între 7 și 10 ani, susțin că ar fi avut viziuni cu Fecioara Maria. În 1930 aceste viziuni au fost recunoscute de Biserica Catolică, iar în locul respectiv s-a ridicat o biserică.

1924: J. Edgar Hoover este numit director al Biroului Federal de Investigații (FBI), o agenție federală din SUA de combatere a criminalității, și va rămâne în această funcție timp de 48 de ani, până la moartea sa în anul 1972.[9]

1925: Paul von Hindenburg este investit în funcția de președinte al celui de-al doilea Reich al Republicii de la Weimar.

1926: Dirijabilul italian Norge devine prima navă care a zburat deasupra Polului Nord. Expediția a fost ideea exploratorului polar Roald Amundsen, aeronava a fost proiectată de pilotul italian Umberto Nobile iar exploratorul american Lincoln Ellsworth împreună cu Clubul Aero din Norvegia au finanțat călătoria.

1926: Este deschis cel mai mare pod suspendat din Brazilia. Podul Hercílio Luz din Florianópolis leagă continentul de insula Santa Catarina.

1928: Mickey Mouse și Minnie Mouse apar pentru prima dată în filmului Plane Crazy de Walt Disney.

1932: La zece săptămâni după ce a fost răpit, copilul lui Charles Lindbergh este găsit mort în Hopewell, New Jersey, la doar câteva mile de casa familiei Lindbergh.

1933: Cenzură: În Germania, naziștii organizează arderi publice masive de cărți.

1935: Prima secțiune a Metroului din Moscova se deschide între stațiile Kultury și Sokolniceskaia. În jur de 500 de companii industriale au fost implicate în construcția metroului.

1937: Regele George al VI-lea al Angliei a fost încoronat la Westminster Abbey.

1939: Fetița peruană Lina Medina, în vârstă de cinci ani devine cea mai tânără mamă din lume.

1940: Al Doilea Război Mondial: După lupte grele, trupele olandeze slab pregătite și slab echipate se predau Germaniei, marcând începutul celor cinci ani de ocupație.

1940: Al Doilea Război Mondial: Începe cucerirea Franței de către Germania, armata germană traversează Meuse. Winston Churchill ține faimosul discurs „sânge, trudă, lacrimi și sudoare” în Camera Comunelor.

1940: Ciorapii din nylon au fost pentru prima dată puși în vânzare, în SUA.

1940: Regina Wilhelmina a Țărilor de Jos își părăsește țara pentru Marea Britanie după invazia nazistă. Prințesa Juliana își duce copiii în Canada pentru siguranță.

1940: Winston Churchill devine prim-ministru al Marii Britanii în urma demisiei premierului Neville Chamberlain. În aceeași zi, Germania invadează Franța, Țările de Jos, Belgia și Marele Ducat de Luxemburg. Între timp, Regatul Unit ocupă Islanda.

1941: Al Doilea Război Mondial: Camera Comunelor din Regatul Unit este avariată de un raid aerian Luftwaffe.

1941: Al Doilea Război Mondial: Rudolf Hess se parașutează în Scoția în încercarea de a negocia pacea între Anglia și Germania nazistă.

1941: Inginerul german Konrad Zuse a prezentat calculatorul Z3, primul calculator electromecanic programabil.

1941: Nava de război britanică HMS Bulldog, împreună cu alte două nave, reușește să deturneze submarinul german U-110. Aceștia capturează o mașină de cifrat Enigma, cu care traficul radio al marinei germane va putea fi ulterior decriptat.

1942: Prima gazare în masă, datată cu exactitate, din lagărul de concentrare Auschwitz–Birkenau, în urma căreia au fost uciși 1.500 de evrei polonezi.

1943: A fost terminată construirea clădirii Pentagonului.

1943: Al Doilea Război Mondial: Lipsită de sprijin eficient de la Berlin, armata germană din Africa de Nord (Afrika Corps), sub conducerea mareșalul Erwin Rommel, capitulează în fața aliaților.

1943: Stalin dizolvă Cominternul.

1945: Al doilea război mondial: Armata română își încheie participarea la cel de–al doilea război mondial.

1945: Al Doilea Război Mondial: La cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei – act care a marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial pe teatrul european de război (dar nu și în Asia).

1945: Bătălia finală în cel de-Al Doilea Război Mondial în Europa are loc la în Slovenia, la Prevalje.

1946: Prima lansare cu succes a rachetei americane V-2 la White Sands Proving Ground, SUA.

1946: Regele Victor Emanuel al III-lea al Italiei abdică în favoarea fiului său Umberto al II-lea, acesta domnind doar o lună.

1948: Evreii din Palestina și-au declarat independența formând statul Israel.

1948: S-a înființat clubul sportiv FC Dinamo București.

1949: Israelul a fost primit în ONU.

1949: Rainier al III-lea de Monaco a devenit Prinț de Monaco.

1949: Siamul și-a schimbat pentru a doua oară denumirea în Thailanda, denumire pe care o poartă și astăzi și care la acea vreme fusese deja neoficial în uz de zece ani.

1950: Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, a propus formarea C.E.C.O..

1955: A fost semnat „Tratatul de prietenie, colaborare și asistență mutuală” („Tratatul de la Varșovia”) între Albania (retrasă în 1968), Bulgaria, Cehoslovacia, R.D. Germană, Polonia, România, Ungaria și Uniunea Sovietică (intrat în vigoare la 5 iunie 1955). În urma schimbărilor din Europa Centrală și de Est din anii 1989 și 1990, „Tratatul de la Varsovia” și-a încetat valabilitatea la 1.VII.1991.

1955: Prima ascensiune a vârfului Makalu, al cincilea vârf ca înălțime din lume.

1955: Războiul rece: Republica Federală Germană a intrat în NATO.

1956: Prima ascensiune pe Manaslu, Nepal al optulea munte ca înălțime din lume, de către o echipă japoneză.

1958: URSS lansează Sputnik 3.

1960: Adolf Eichmann este capturat de Mossad în Argentina.

1960: Prima ascensiune a vârfului Dhaulagiri, Nepal cel de-al șaptelea munte ca înălțime din lume.

1960: SUA au devenit primul stat care a legalizat pilula contraceptivă.

1960: URSS lansează Sputnik 4, ca un prototip pentru nava spațială Vostok, prima cu care oamenii vor zbura în spațiu.

1962: Pretendentul la tronul spaniol, Juan Carlos, și Prințesa Sofia a Greciei se căsătoresc la Atena.

1965: Nava spațială sovietică Luna 5 se prăbușește pe Lună.

1968: A început construcția primului autoturism românesc, Dacia.

1968: Vizita oficială în România a președintelui Republicii Franceze, generalul Charles de Gaulle.

1969: La Kuala Lumpur, Malaezia au loc revolte rasiale, cunoscute mai târziu sub numele de „Incidentul din 13 mai”.

1970: The Beatles lansează albumul Let It Be, în Statele Unite ale Americii.

1972: Rolling Stones lansează Exile On Main Street, considerat cel mai bun album al lor.

1973: Prima stație spațială sub pavilion SUA, „Skylab”, a fost lansată pe orbita Pământului.

1974: Comitetul juridic al Camerei Reprezentanților din Statele Unite a început audierea martorilor în vederea declanșării procedurii de destituire a președintelui Richard Nixon.

1978: Fostul prim-ministru italian creștin democrat, Aldo Moro, a fost ucis după 55 de zile de la răpire, de către grupul terorist „Brigăzile Roșii” (Brigate Rosse).

1979: La cea de-a XII-a ediție a Campionatului european de gimnastică de la Copenhaga, Nadia Comăneci a câștigat, pentru a treia oară consecutiv, titlul european absolut și intră în posesia trofeului – performanță unică în istoria competiției.

1980: În Iran, Ayatollahul Khomeini a aprobat în calitate de șef al statului, noua stemă de stat, unde poate fi citită și semnătura stilizată a cuvântului Allah.

1981: A avut loc, la Roma, tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea de către turcul Mehmet Ali Ağca.

1981: François Mitterrand câștigă al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța în fața conservatorului Valéry Giscard d’Estaing și devine primul președinte socialist al Republicii A Cincea.

1981: Primul zbor al unui român în spațiul cosmic, Dumitru Prunariu, cu nava Soiuz–40. Zborul a durat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, activitatea spațială desfășurându–se la bordul stației orbitale „Saliut 6″.

1984: Tranzitarea Pământului peste Soare așa cum se vede de pe Marte. Acest fenomen are loc atunci când planeta Pământ trece între Soare și Marte, acoperind o mică parte a discului Soarelui pentru un observator de pe Marte. În timpul unui tranzit, Pământul ar fi vizibil de pe Marte ca un mic disc negru care se deplasează peste fața Soarelui. Următoarea tranzitare va avea loc la 10 noiembrie 2084.

1989: Protestele din Piața Tiananmen: Grupuri mari de studenți ocupă Piața Tiananmen și încep greva foamei.

1990: Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN) și-a încetat activitatea, în perspectiva alegerilor de la 20 mai.

1990: În Piața Universității, 68 oameni au făcut greva foamei pentru susținerea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara.

1991: Președintele François Mitterrand a numit-o în funcția de prim-ministru pe Édith Cresson, prima femeie care a deținut această funcție în Franța.

1993: Banca Națională a Republicii Kârgâzstan produce primele bancnote ale monedei naționale. Kârgâzstan este primul stat din Asia Centrală, care părăsește zona rublei.

1993: Inaugurarea noului Memorial al victoriei, înălțat pe dealul Poklonnâi din Moscova.

1993: Primele alegeri democratice prezidențiale în Paraguay, după domnia dictatorului Alfredo Stroessner. Juan Carlos Wasmosy este ales președinte care își va prelua funcția din 15 august.

1994: A fost inaugurat Hotelul Sofitel din complexul World Trade Center din București.

1994: Nelson Mandela a fost ales drept primul președinte de culoare al Africii de Sud.

1994: România a obținut statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale.

1994: Senatul Statelor Unite ale Americii a dat undă verde aderării României la Alianța Nord–Atlantică.

1995: Britanica Alison Hargreaves, în vârstă de 33 de ani, devine prima femeie care cucerește Everestul fără oxigen sau ajutor de la șerpași.

1996: Un viscol puternic lovește Muntele Everest, ucigând opt alpiniști până a doua zi.

1997: Deep Blue, un supercomputer care joacă șah, îl învinge pe Garry Kasparov în ultimul joc al revanșei, devenind primul computer care a învins un campion mondial la jocul de șah într-un format clasic de meci.

1998: Este inaugurat primul hotel de cinci stele din România, Athénée Palace Hilton – București, construit în 1914 și extins în 1936 și 1965.

1998: India efectuează trei teste atomice subterane la Pokhran.

1998: Sărbătoarea națională a Republicii Cecene Icikeria (ziua semnării Acordului de pace cu Federația Rusă).

1999: Ca urmare a falimentului băncii Bancorex, guvernul Radu Vasile adoptă o Ordonanță de Urgență care prevede transferul depozitelor persoanelor fizice, în valoare de 124 milioane dolari și 1.411,6 miliarde lei, de la Bancorex la BCR, care urmează să le restituie depunătorilor. Sumele vor fi preluate la datoria publică internă și acoperite prin titluri de stat.

2000: Are loc explozia de la depozitul de artificii din Enschede, Olanda, care distruge un întreg cartier de locuințe, provocând moartea a 23 de oameni.

2002: Agentul FBI Robert Hanssen este condamnat la închisoare pe viață, fără posibilitatea de eliberare condiționată, pentru faptul de a fi vândut secrete americane Moscovei în schimbul unei sume de 1,4 milioane de dolari în numerar și diamante.[18]

2003: A avut loc o premieră mondială medicală la Clinica de Urologie și Transplant Renal din Cluj: un bărbat a fost operat concomitent în partea stângă și în partea dreaptă a corpului, folosindu-se o singură cale de acces. Cei doi medici care au condus operațiile sunt profesorul Mihai Lucan și profesorul Ralph Senner, însoțit de robotul Aesop.

2003: Nava spațială Hayabusa a agenției spațiale japoneze JAXA pornește în zborul său către asteroidul 25143 Itokawa. Își va atinge obiectivul doi ani și jumătate mai târziu. Mostre sub formă de granule minuscule de material asteroidian au fost returnate pe Pământ la bordul navei spațiale la 13 iunie 2010.

2003: Vizita Prințului Charles al Regatului Unit în România.

2004: Frederik, prințul moștenitor al Danemarcei, se căsătorește la Catedrala din Copenhaga cu australiana Mary Donaldson.

2004: Josh Findley a calculat cel mai mare număr prim cunoscut până la această dată, 224036583 − 1. Numărul conține șapte milioane de cifre.

2004: Posturile arabe de televiziune Al Jazeera și Al-Arabiya au difuzat secvențe video care fac parte dintr-un material preluat de pe un sit islamist, înregistrat cu decapitarea ostaticului american Nicholas Berg de către cinci teroriști.

2005: Masacrul de la Andijan, Uzbekistan, când trupele Serviciului Național de Securitate din Uzbekistan au tras într-o mulțime de protestatari.

2005: O grenadă de mână este aruncată de către Vladimir Arutinian la aproximativ 20 de metri de președintele SUA, George W. Bush, în timp ce el ținea un discurs unei mulțimi la Tbilisi, Georgia, însă are o defecțiune și nu detonează.

2008: Peste 50.000 de persoane sunt ucise în China de un cutremur care măsoară 7,9 Mw. Epicentrul a fost localizat la 90 km (55 de mile) vest-nord-vest de Chengdu.

2010: David Cameron devine prim-ministru al Regatului Unit în urma discuțiilor dintre conservatori și liberali democrați și formează prima coaliție de guvernământ din UK de la al Doilea Război Mondial.

2012: Un grav accident are loc în Pasajul Lujerului, când un tramvai pe linia 41 lovește altul, oprit în spatele unui alt tramvai, defect. Bilanțul accidentului se ridică la 92 de răniți, 23 fiind răniți grav.

2016: Scutul american antirachetă de la Deveselu a fost activat. Rusia a criticat puternic lansarea sistemului de apărare antirachetă american din România, denunțând o amenințare directă la securitatea sa și promițând în schimb să își întărească capacitățile militare.

2017: Sculptura din bronz „Muza adormită” a lui Constantin Brâncuși s-a vândut la New York la casa de licitați Christie’s cu suma de 57,3 milioane de dolari, un record pentru Brâncuși. Precedentul record, de 37,2 milioane de dolari, datează din februarie 2009, pentru o statuetă din lemn de stejar intitulată Madame L.R. (Portrait de madame L.R.).

2018: Lucrarea La Jeune Fille Sophistiquée („Tânăra fată sofisticată”) a lui Constantin Brâncuși s-a vândut la casa de licitații Christie’s din New York cu suma de 71 de milioane de dolari, stabilind un nou record pentru artistul român.

Sarbatoritii saptamanii

1931: Sonia Larian, prozatoare română

1934: Alan Bennett, scriitor britanic

1936: Glenda Jackson, actriță și politiciană americană

1937: Constantin Diplan, actor român

1938: Marina Vlady, actriță franceză

1938: Millie Perkins, actriță americană

1939: Harvey Keitel, actor american

1939: Ion Țiriac, jucător român de tenis, om de afaceri

1942: Constantin Vaeni, regizor, scenarist și actor român

1942: Prințesa Irene a Greciei și Danemarcei, cel mai mic copil al regelui Paul al Greciei

1942: Roger Young, regizor american

1942: Ștefan Câlția, pictor român

1944: George Lucas, regizor și producător american

1945: Duarte Pio, Duce de Braganza, șeful Casei Regale a Portugaliei

1945: Marius Țeicu, compozitor român

1945: Yochanan Vollach, fotbalist israelian

1946: Candice Bergen, actriță americană

1946: Donovan, muzician britanic

1946: Flavius Domide, fotbalist român

1946: Rică Răducanu, fotbalist român

1946: Robert Jarvik, medic și inventator american

1947: Butch Trucks, toboșar american (The Allman Brothers Band)

1947: John Lipsky, economist american

1948: Meg Foster, actriță americană

1948: Nirj Deva, politician britanic

1949: Billy Joel, muzician american

1949: Julieta Szönyi, actriță română de teatru și film

1950: Stevie Wonder, cântăreț și compozitor american

1951: Frank Wilczek, fizician american, laureat al Premiului Nobel

1951: Paul Thompson, toboșar englez (Roxy Music și Concrete Blonde)

1952: David Byrne, membru al Comisiei Europene responsabil pentru sănătate și protecția consumatorului

1952: Frances Fisher, actriță americană de origine engleză

1952: Shohreh Aghdashloo, actriță iraniană

1953: Mike Oldfield, compozitor si muzician englez

1953: Norodom Sihamoni, actualul rege al Cambodgiei

1954: Johnny Logan, cântăreț și compozitor irlandez

1956: Gino Iorgulescu, fotbalist român

1958: Cristian Șofron, actor român

1958: Eric Singer, toboșar american

1958: Valeriu Mladin, artist plastic român

1959: János Áder, președintele Ungariei (2012-prezent)

1959: Marcel Coraș, fotbalist român

1960: Bono, solistul trupei irlandeze U2

1960: Rob Bowman, regizor și producător american de film

1961: Dennis Rodman, baschetbalist american profesionist

1962: Dave Gahan, muzician englez, vocalist trupa „Depeche Mode”

1962: Emilio Estevez, actor american

1963: Cecilia Bârbora, actriță română

1963: Deborah Kara Unger, actriță canadiană

1963: Stefano Modena, pilot de curse italian

1964: John Parrott, jucător englez de snooker

1964: Pierre Morel, regizor francez

1965: Linda Evangelista, model canadian

1966: Christoph Schneider, muzician german, toboșarul trupei Rammstein

1966: Uroš Seljak, cosmolog sloven

1968: Oana Sârbu, cântăreață și actriță română de film

1968: Scott Morrison, politician australian, prim-ministru al Australiei

1969: Bob Sinclar, producător muzical, DJ francez

1969: Buckethead, muzician american (fost membru Guns N’ Roses)

1969: Cate Blanchett, actriță australiană

1970: Daniela Silivaș, gimnastă română

1970: Tibor Selymes, fotbalist și antrenor român de etnie maghiară

1971: Sofia Coppola, regizor american

1973: Ionela Bruchental-Pop, politician român

1973: Laura Codruța Kövesi, procuror român

1973: Mirela Oprișor, actriță română

1977: Janne Ahonen, săritor finlandez cu schiurile

1977: Marek Jankulovski, fotbalist ceh

1977: Mihai Covaliu, scrimer și antrenor român de scrimă

1978: Laetitia Casta, supermodel și actriță franceză

1978: Malin Akerman, actriță, cântăreață și fotomodel canadian de origine suedeză

1978: Romeo Stancu, fotbalist român

1979: Sorin Ghionea, fotbalist român

1980: Nicolae Dică, fotbalist român

1981: Ersin Mehmedovic, fotbalist sârb

1981: Zara Phillips, nobilă engleză, nepoata reginei Elisabeta a II-a

1983: Anahi, actriță și cântăreață mexicană (RBD)

1983: János Székely, fotbalist român

1984: Andrei Cristea, fotbalist român

1984: Andres Iniesta, fotbalist spaniol

1986: Alexander Rybak, cântăreț norvegian

1986: Robert Pattinson, actor, manechin și muzician englez

1987: Andy Murray, tenismen britanic

1987: Monica Roșu, gimnastă română

1988: Marcelo Vieira, fotbalist brazilian

1989: Giovani dos Santos, fotbalist mexican

1990: Esthera Petre, atletă română, specializată la proba de săritura în înălțime

1991: Tim Wellens, ciclist belgian

1992: Nelli Such, handbalistă maghiară

1993: Debby Ryan, actriță și cântăreață americană

1993: Miranda Cosgrove, actriță americană

1993: Romelu Lukaku, fotbalist belgian

1995: Loredana Toma, halterofilă română

1996: Birdy, cântareață, compozitoare engleză

1996: Kateřina Siniaková, jucătoare de tenis cehă

1999: Sabrina Carpenter, cântăreață și actriță americană

 

Rubrică realizată de Moisali