Kurt Mahlburg

Dacă e să credem un recent studiu preliminar asupra produselor de carne cultivată în laborator, utopia high-tech despre care tot auzim va trebui să mai aștepte.

Potrivit cercetătorilor de la University of California, Davis și de la University of California, Holtville, alternativele de carne ”sustenabilă” au, pe baza metodelor de producție actuale și pe termen scurt, o amprentă de carbon care este, probabil, mult mai mare decât aceea a cărnii de vită obișnuite.

Potrivit noii cercetări, care a evaluat utilizarea energiei și emisiile de gaze cu efect de seră în toate etapele, producția cărnii de cultură poate elibera de la patru până la douăzecișicinci de ori mai mult dioxid de carbon pe kilogram decât carnea de vită obișnuită.

Dacă studiul va trece de evaluarea inter pares, concluzia sa va fi copleșitoare: carnea cultivată în laborator, atât de mult promovată ca o alternativă curată și ecologică la procesul tradițional de măcelărie, ar putea dăuna planetei mult mai mult decât industria pe care încearcă să o înlocuiască.

Acuma, pe bune, cine și-ar fi putut imagina că producerea cărnii în bioreactoare gigantice din oțel, folosind produse farmaceutice înalt procesate, ar fi mai rea pentru mediu decât o cireadă de vaci care mestecă iarbă?!

Totuși, cercetătorii nu au exclus posibilitata ca progresele tehnologice care permit trecerea de la utilizarea ingredientelor grad farmaceutic la echivalentele lor de uz alimentar să încline până în cele din urmă balanța în favoarea cărnii crescute artificial.

Este posibil ca în viitor să putem reduce impactul asupra mediului, dar va fi nevoie de un progres tehnic semnificativ, care să crească performanța, scăzând totodată costul mediilor de cultură celulară”, a declarat Edward Spang, cercetător al UCD.

Deocamdată însă, descoperirile echipei sugerează că, în prezent, sectorul cărnii cultivate în laborator este susținut mai degrabă de proiecții pline de speranță decât de realitatea actuală.

Derrik Risner este unul dintre oamenii de știință din domeniul alimentației care a lucrat la studiu. El a scris că descoperirile lor sunt importante ”având în vedere că investițiile au fost alocate în mod special acestui sector, în ideea că aceste produse vor fi mai ecologice decât carnea de vită”, adăugând că este preocupat de faptul că ”dezvoltarea prea rapidă ar dăuna cu adevărat mediului”.

Potrivit Science Alert, care a relatat despre acest studiu preliminar, carnea de cultură are nevoie de mai puțin pământ decât cirezile de vite sau turmele de oi, ca să nu mai vorbim despre apă sau antibiotice, dar nutrienții foarte specifici necesari sunt nocivi pentru mediu. Asta ca să nu mai vorbim despre exploatarea laboratoarelor de extragere a factorilor de creștere din serurile animale, precum și de culturile pentru zaharuri și vitamine. Apoi, mai e vorba despre energia necesară purificării tuturor acestor ingrediente la un standard foarte înalt, care necesită un consum foarte mare de energie. Acest nivel de purificare foarte costisitor este necesar pentru prevenirea introducerii microbilor în cultură.

În această cercetare, echipa din California a analizat și cele mai ecologice sisteme de producție a cărnii de vită tradiționale aflate în funcțiune, descoperind că acestea sunt mai puțin dăunătoare pentru mediu decât procesoarele de carne sintetică.

Cercetătorii din California nu sunt primii care au ajuns la concluzia că, de fapt, carnea de vită reală este mai bună pentru planetă decât alternativele artificiale.

Un studiu din 2019 al Universității Oxford, publicat în Jurnalul Frontiers in Sustainable Food Systems, a constatat, de asemenea, că energia folosită pentru producerea cărnii cultivate ar putea elibera mai multe gaze cu efect de seră decât agricultura tradițională.

Modelând opțiunile de carne tradițională versus carne cultivată în laborator pentru viitoarea mie de ani, echipa de la Oxford crede că, în realitate, ”carnea sintetică ar fi superioară din punct de vedere climatic doar în funcție de ”disponibilitatea generării de energie decarbonizată și de sistemele de producție specifice cae sunt realizate”.

Relatând despre cercetarea din 2019, Vox a rezumat: ”Da, vacile produc mult metan, iar metanul este foarte rău pentru încălzirea globală. Cu toate acestea, durează în atmosferă doar vreo 12 ani. Dioxidul de carbon, pe de altă parte, durează mai mult de un secol. Și știți cine eliberează mult CO2? Laboratoarele – inclusiv acelea care fac carne de cultură.”

Așadar, în timp ce start-up-urile din Silicon Valley continuă să investească miliarde în înlocuitori cu o amprentă de carbon mai mare decît a văcuței Betsy, dvs., cu prima ocazie când veți cina în oraș, salvați planeta comandând fileul dvs. preferat.

Traducere și adaptare Nedeea Burcă

sursa: aici

Kurt Mahlburg este un scriitor și jurnalist australian creștin. Este autorul cărții Cross and Culture: Can Jesus Save the West? (2020).