L-am cunoscut pe Nelu Gitlan  prin anii 80. Ne-am cunoscut la „Asociația Artiștilor Plastici”. Era o lume specială : artiști amatori, iconari, designeri, dizidenți ai Uniunii Artiștilor Plastici…În acea perioadă era o oaza de liniște și împlinire spirituală. Legitimația de membru îmi dădea dreptul să desenez sau să  pictez pe stradă…Pe legitimație scria : „are dreptul să efectueze lucrări de artă plastică în mediul public, cu respectarea dispozițiilor legale”. Era însă o emulație artistică reală: expoziții de grup și personale, relația cu „Școala Populară de Arte”, lumea criticii plastice…Dar să revin…Cu Nelu Gîtlan am pictat, am participat la expoziții și apoi…decembrie 1989…Fiul său Mihai, primul mort al evenimentelor din 21 decembrie 1989…A urmat Asociația 21 Decembrie, Piața Universității, Alianța Civică, ne-am întâlnit peste tot, dar nu am uitat pictura! În anul 1992 când Maiestatea sa Mihai al României a făcut vizita în țară, am fost împreună să îi oferim o icoană pictată de Nelu…Despre „Pictorii Amatori” se spun multe…dar arta este artă, dacă este… Ion Gitlan  este un artist autentic așa cum vă veți convinge urmărind picturile pe care le voi prezenta!

 

Pictorul Ion Gitlan s-a născut în 1946 la Cernavodă, judeţul Constanţa. Cu o carieră artistică de peste 40 de ani, Maestrul Ion Gîtlan expune tablouri pictate în tehnica ulei pe pânză. Cu numeroase participări la expoziţii de grup, în ţară şi străinătate, în prezent artistul se află la cea de-a douasprezecea expoziţie personală. Criticul Victor Rădulescu scria :”Tablourile expuse de Ion Gîtlan  sunt expresia unei iubiri imense faţă de frumuseţea lumii care ne înconjoară; el construieşte un univers curat, de o armonie clară şi seducătoare“

 

Criticul Marius Tita scrie : ”Pictorul Ion Gîtlan este un sentimental al observației directe . El vede peisajele şi este atât de atras de ele încât nu se poate desprinde până când nu vine în atelierul lui şi le redă pe pânză. Genul artistic pe care îl abordează este de mare sensibilitate şi de mare fineţe. Ceea ce face Ion Gîtlan cu peisajele sale este o recreare a unor sentimente născute din peisaje care sunt aproape comune, pe care aproape că le-am trece cu vederea foarte uşor dacă nu am fi într-o stare specifică creaţiei. Sunt peisaje din centrul vechi al Bucureştiului, peisaje de iarnă, cele mai multe, tablouri extrem de puternice. A se vedea că nu este un viscol în peisajele de iarnă, ci se simte o mângâiere a apropierii de iarnă.”

 

Profesorul Universitar Alexandra Titu a caracterizat opera Maestrului Ion Gitlan astfel : „Plecând de la observarea atent a realității, Ion Gîtlan este preocupat de o anumită „fidelitate” față de model, dar mai cu seamă față de o anumită „stare” pe care obiectele și peisajele o fac sensibilă. Fără a accentua autoexpresia, fără a deforma realitatea sub presiunea propriei afectivități, el ramâne un liric, discret disimulat sub o aparență de detașare.”

 

Recent, pictorul Ion Gîtlan a avut o expoziție retrospectivă, care cuprindea 24 de  lucrări, la Palatul Mogoșoaia, sala „Cuhnia”, din care v-am prezentat lucrările. Expoziția, care s-a bucurat de un real succes, a fost mediatizată și de TVR.

 

 

Un articol de Cezar Corâci