Interviu cu domnul Costin Georgescu, fost director al SRI (I)
Domnule Costin Georgescu, pentru cititorii noștri care vă cunosc mai puțin, care este, de fapt, meseria dvs. de bază?
Sunt inginer, am fost șef de șantier și sunt mândru de realizările din acea perioadă. Am construit baraje și am apărat de inundații Reghinul, Sighișoara, Târgu-Mureșul, Lipova, Miercurea Ciuc, am început constructia Barajului de la Zetea de lângă Odorheiul Secuiesc, Barajul de la Târlung-Sacele de lânga Brasov, Barajul de la Frumoasa și pe cel de la Ighiș, Mediaș. Am lucrat în toată Transilvania, iar în 1977 m-am mutat la Târgu Mureș, ca director al grupului de șantiere ”Transilvania”. Deci toate lucrările din Transilvania erau sub coordonarea mea, ca director al acestui grup de șantiere. Între 1985 si 1989 am condus – în paralel cu construcția a doua statii de metrou – lucrările de amenajare a râului Dâmbovita, din Bucuresti.
Deci erați o forță în construcții.…
Până la Revoluție. După Revoluție am trecut la România liberă, patru ani de zile, ca director de investiții… în ’92 am intrat în campanie electorală, atunci l-am cunoscut pe Emil Constantinescu… Am fost trei oameni care am condus campania din ’92, Zoe Petre, Cezar Corâci și cu mine…. pe urmă a fost campania electorală din ’96 cu Zoe Petre, cu mine și cu Dorin Marian, și pe urmă, în ’97, am trecut la SRI.
Eh, amintiri, totul a trecut în amintire… Dar să vă spun ceva: construcția unei stații de metrou dura, pe vremea mea, doi ani, doi ani și jumătate, iar acum… Domnule, să nu poți să termini linia asta din Drumul Taberei? Să nu începi nimic nou în București? Și avem nevoie în București de nu știu câte linii de metrou…
Ținând cont și de cât a avansat între timp tehnologia…
Când am lucrat în București, la Dâmbovița și la metrou, am realizat totul cu utilaje și mașini românești, și cu muncitori români, n-am adus din altă parte…
Cum vedeti azi situația geostrategica cu care se confrunta Romania ?
Am spus-o și la televizor de câteva ori și o să o spun de câte ori am ocazia… rușii au început să devină puternici pe timpul lui Petru cel Mare, care a jucat un rol imens în transformarea Rusiei într-o mare putere. Testamentul lui prevedea ca ei să-și creeze o deschidere la Marea Neagră, să se intaleze în strâmtorile Bosfor și Dardanele și, ulterior, prin Marea Mediterană, să-și croiască ieșire către Atlantic. Iar românii, ”o insulă de latinitate într-un ocean slav”, au stat dintotdeauna în calea lor… dintre vecinii noștri doar ungurii nu sunt slavi, dar sunt prieteni cu ei… și provin din aceeași zonă…
În fine… trec peste… ajungem la Razboiul Crimeii care… atenție! …a început prin ocuparea Principatelor Române, în 1853 și s-a terminat în 1856, când rușii au cerut oprirea ostilităților. Marile Puteri, care au preferat să sprijine Imperiul Otoman împotriva Rusiei țariste, au încercat și au reușit atunci oprirea expansiunii Imperiului Țarist… iar noi am ieșit cu bine din acea încleștare fiindcă, după ce au pierdut războiul, rușii ne-au dat jumătate din Moldova, partea de sud a Basarabiei… Unde mai pui că, trei ani după asta, a avut loc Unirea Moldovei cu Țara Românească.
Mai departe… Vine 1877, rușii încearcă să treacă prin România, pentru a se lupta cu Turcia, românii cer să lupte alături de ei, rușii refuză… Aici, fac o paranteza, cel care s-a împotrivit atunci relației cu rușii a fost Eminescu, dacă ați citit cumva,chiar vă rog să citiți!
Eminescu , redactor pe atunci la ziarul Junimea, scria despre pericolul rusesc, ce actual poate să fie, vă cruciți… A fost teribil Eminescu, nu doar ca poet, ci și ca vizionar…
La un moment dat, rușii au fost obligați de împrejurări să ceară sprijinul armatei române, care a intrat toată in război, în frunte cu prințul Carol, și am câștigat, știm toți, luptele de la Plevna, de la Vidin… și asa mai departe.. În clipa în care s-au terminat luptele, ei au zis gata, vă puteți opri, mai departe ne ducem noi, și imediat după aceea a avut loc capitularea lui Osman Pașa, turcii au cerut pace… Rușii au zis gata, de acuma nu vă mai duceți la Istambul ci la Moscova, vă luăm înapoi sudul Basarabiei, iar prințul Carol nu are voie să părăsească Bucureștii… un fel de domiciliu forțat.. Noroc că a venit Pacea de la Berlin, în1878, prin care s-a făcut ordine în Europa după aceste războaie, am avut sprijinul Franței, care tot ea ne ajutase când a venit prințul Carol în România… alături de noi a fost și Anglia, dar Franța în primul rând… S-a acordat Independență României, ne-au dat Dobrogea, dar cu Sudul Basarabiei nu s-a putut face nimic, ca deja erau intrate acolo trupele rusești. Asta a fost Pacea dela Berlin, atunci ne-am câștigat Independența…
Vine Primul Război Mondial, trimitem tezaurul la ruși, acolo a și rămas… las la o parte obiectele de artă, las la o parte aurul de acolo… dar documentele… erau documente vechi ale Tărilor Române, letopisețe, document de bază, și din Ardeal, și din Moldova, și din Tara Românească… Sigur, copii există, dar originalele sunt acolo.
Și n-am mai reușit niciodată să le obtinem..
Ne-au dat pe timpul lui Ceaușescu Cloșca cu puii de aur..și câteva fleacuri.. Apoi, vine 1940, tratatul Ribbentrop Molotov, rușii cu nemții, că ei mereu fac așa, și pe urmă mai trag o bătaie, au fost și la primul război mondial prieteni și pe urma s-au bătut, erau și rude… Lenin a fost crescut în Germania, el a facut pacea de la Brest-Litovsk, iar noi am rămas singuri aici, la răscruce de vânturi, pe-o parte Imperiul Austro-Ungar, pe partea cealaltă Rusia, în sud erau bulgarii, care erau aliați cu nemții, iar noi am rămas singuri… În 1940, tratatul Ribbentrop Molotov hotărăște: Basarabia o iau rușii, Bucovina o iau tot ei, iar jumatate din Transilvania trece la Ungaria. Dicktatul de la Viena. În 1941 intrăm în război – știm foarte bine – până în 1944, când soarta ne-a obligat să trecem de partea celalaltă, la 23 august…. Dar până la 30 august, când au intrat armatele sovietice în București, ei au luat, în continuare, prizonieri. Ofițeri și soldați ai armatei române. Zeci de mii de ofițeri și soldați ai armatei române au fost luați prizonieri între 23 și 30 august! De ce? Aveau nevoie de mână de lucru, în Siberia. Am avut pe șantiere, în anii 70, cînd lucram la Săcele Brasov, și pe urmă, la Medias, doi muncitori care scăpaseră vii din lagărele respective. Au scăpat vii între 10 și 20%… Îmi povesteau cum mureau iarna de frig și de foame… nu puteau sa-i îngroape, iar primăvara erau grămezi de cadavre… Nemții n-au mai scăpat nici unul…
Celor rămași în viață le-au dat drumul, dar când? Prin anii 50, 52, 53,54… atunci, cand eram Republică Populară și… prieteni cu rușii… Stalin și poporul rus, libertate ne-au adus... am trăit asta în scoala primară…
Au murit acolo sute de mii de soldați și ofițeri ai armatei române… în lagărele de muncă din Siberia. Știți cum bea fostul meu șef de echipă…când îl apuca băutura? Lua spirt medicinal și-l trecea prin pâine… Domnule, zic, de unde ai învățat porcăria asta? Așa beam în Siberia… În fine… și ăștia au fost tot rușii…
Dar, să trecem… Nu vă spun ce-au făcut aici, cât au stat în România, că și-au pus consilieri peste tot, și la securitatea care s-a format, și la armată!… Au ras din armată tot…eram copil, aveam 10 ani, tatăl meu a fost dat afară din armată, după ce l-au mutat prin patru cinci unități, de la Craiova l-au dus la Arad, de la Arad la Lugoj, de la Lugoj la Ineu și de la Ineu afară…. era șeful de Stat Major al unei unități de artilerie… el și cu colonelul Iacobini, care, țin minte, avea o fetiță de vârsta mea, de zece ani… Iacobini s-a sinucis, n-a suportat să fie dat afară din armată, tatăl meu avea trei copii, soția casnică, locuința la Craiova… S-a angajat muncitor necalificat, ca să putem trăi, nu le-a dat nici o pensie, nu le-a dat nimic, absolut nimic, aveau peste 20 de ani vechime, luptaseră pe frontul de est, pe frontul de vest, până în munții Tatra, la Cotul Donului, la ruși… Nimic… i-a dat afară. La școala din Craiova, unde am făcut scoala elementară, avem ore numai dimineața, iar după masă apăreau pe uși cartoane scrise: clasa a V-a, clasa a VI-a…. Și veneau ofițeri, căpitani, maiori, care făceau clasa a V-a, a VI-a, a VII-a, după caz.. Ăștia erau, îi luse de pe stradă, le dăduse grade și acuma ăștia comandau armata română!
Epurare..
Da, au scos tot ce luptase în armata regală. A…, li s-a dat o șansă , dacă intră în partidul comunist …
Și au refuzat…
Da. Dacă te înscriai in Partidul Comunist, rămâneai. Dar cei mai mulți, 90%, mi-a spus taică-meu, au refuzat.
La mine în curte, la Craiova, era un maior de miliție, Mogoș… am făcut meditații cu el, eram mai mare acum, prin clasa a IX-a, a X-a, nu mai știu exact… și el a dat într-un singur an a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a, și bacalaureatul, maturitatea cum îi zicea atunci… Într-un singur an… Mă plătea lăsându-mă să mă plimb cu bicicleta lui… Am avut o satisfacție că după câțiva ani de zile, a ”confiscat” niște aur de la țigani pentru el, a fost prins și…. Asta era… Asta s-a întâmplat… datorită rușilor… că ei dirijau…
Vine 89, v-am povestit, atunci au vrut să rupă România…. trupele erau pregătite…
Fac o paranteză, în 1968, noi n-am participat la intrarea în Cehoslovacia, ne-am împotrivit, Ceaușescu a refuzat ca armata română să facă parte din trupele Pactului de la Varșovia.
Au fost niște declarații puternice, atunci, împotriva rușilor, am fost la mitingul respectiv, tocmai terminasem școala de ofițeri de artilerie, după facultate… și am zis, e clar că ne ia din nou în armată… dar eram dispus atunci să intru, am fost la mitingul ăla mare când Ceaușescu a vorbit împotriva rușilor…
Dar primii care au sărit au fost chinezii, a doua zi americanii, a treia zi, din nou, chinezii, care aveau deja niște lupte pe graniță, cu rușii… Ei au cerut ca România să fie lăsată în pace, iar rușii când au auzit că și americanii și chinezii ne sprijină, s-au potolit.
Închid paranteza, vine 89… iarăși trupe sovietice pe graniță, dornice să rupă România, cu ungurii împreună, bineînțeles, iar nu s-a reușit, datorită țărilor occidentale… Iar acum să știți că interesele sunt aceleași, și în ceea ce îi privește pe unguri, și pe ruși… Asta este situația noastră cu rușii… și pentru asta, ce avem nevoie?… Avem nevoie de o țară, liniștită, puternică… Acum avem avantajul că facem parte din NATO, numai că și NATO, îți dă, nu îți bagă în traistă, ca și Dumnezeu, adică faci și tu ceva pentru treaba asta… nu să scoți afară…
Acum doi ani de zile am scos afară 80% dintre coloneii armatei române… ofițeri care făcuseră instructaj cu NATO, fuseseră la manevre comune…Și-i scoți afară, ca să dai o pensie mai mare?…
Nu s-a repetat perioada anilor 50, cand au fost dați afară ofițerii care făcuseră parte din Armata Regală și care luptaseră împotriva rușilor? De ce? Să ne punem oamenii noștri. Să punem alții, care nu-s instruiți, dar, în schimb sunt ascultători… fac ce li se spune… Oare, întâmplător? N-am probe, dar e o întrebare pe care mi-o pun… De ce-i scoți afară, așa, rapid, în trei luni de zile, și din armată, și din poliție, și din servicii? Deci, au scos afară oameni cu experiență, oameni care puteau să dea în continuare mult țării… au ieșit la 43 de ani… ofițeri… Aceea este cea mai frumoasă perioadă din viața unui om….
Și vârsta la care poți da maximum de performanță profesională…
Exact. Un om de 43 de ani are experiență, are putere, are încă viitor… deci tot ce trebuie… așa că repet, de ce?
Nu mai avem lideri în România, sau oamenii politici sunt cointeresați către zona asta?… E, până la urmă, o chestiune de decizie politică…
Cred că da. Și atunci îmi pun probleme..
Decizia a fost luată de PSD…
Da… Cînd ministru era Olguța Vasilescu, care a scos legea salarizării și pensiilor
Au trebuit să plece oamenii cu experiență, care știau ce știau.
Va urma