Interviu cu Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (II)

O soluție ar fi abatoarele pentru micii producători…

Da. Deci, iată, în 30 de ani am distrus, am devenit sclavii importurilor… Chiar dacă procesatorii noștri – că avem procesatori români de mare valoare în domeniul preparatelor din carne! – chiar dacă ei spun că lucrurile sunt ok, eu am temerile mele. De ce? Pentru că ne mirăm de ce anumite preparate sunt ceva mai ieftine… Noi am renunțat să băgăm în preparatele de porc carcasă proaspătă, tranșată, cel mult refrigerată, și am trecut pe zona ”piese din import congelate”. Ori, congelatul ăsta are și el un termen de valabilitate, adică după șase luni începe să-și piardă din calitate și este posibil ca noi să cumpărăm carne congelată pe ultima sută de metri a termenului de valabilitate… Pentru că altfel nu se explică de ce o piesă, fie că discutăm despre pulpă, despre mușhi file sau despre altă parte din porc din import – ea suportând costuri de tranșare, costuri de transport, costuri de congelare – este mai ieftină decât carnea produsă în România. Deci eu nu pot să-mi explic decât… sigur… dacă, cumpărăm la limită… atunci, evident, prețul este mai mic… dar suferă calitatea… Nu trebuie să ne mire că produsele de casă pe care și le face omul de sărbători, au un alt gust… E foart simplu, totul depinde, o dată, de felul în care crești porcul, iar apoi de prospețimea cărnii pe care o bagi în produsul respectiv, și e clar că de aici rezultă diferența, fără discuție. Deci, am distrus abatoarele, am început să importăm foarte mult… Au venit bani, fonduri europene pentru mici abatoare… totuși, la nivel de primării, în comunele mai mari – pentru că discutăm de o colectare a porcilor pentru sacrificare –, investițiile nu au fost atât de serioase… O sa vă spun ceva mai pe urmă, o să fac o completare privind fondurile europene vizavi de SAPARD și de PNDR…

Mai mult decât atât, trebuie să discutăm iarăși despre absența asociațiilor, și în domeniul cărnii… Din acest punct de vedere înregistrăm acum un progres, făcut în ultimii ani, pentru că au fost accesate fonduri europene pentru dezvoltare de ferme… Dacă acum vreo patru-cinci ani importam cam 70% din carnea de porc necesară pentru consum, prin dezvoltarea fermelor românești, importul scăzuse la 50%…

Numai că, prin demența scăpării de sub control, iar precizez, în opinia mea intenționată, a pestei porcine, am ajuns acum să importăm, iarăși, 85-90% din carnea de porc. Repet, toată lumea ne avertizase că există acest fenomen și pericol, și asta chiar din momentul în care a izbucnit în România primul focar, în zona Deltei… dar a fost lăsat să trecă un an de zile, fără să se ia măsurile minime necesare…

În ce an?

Cred că în 2016-2017. Deci, în momentul în care un an de zile nu faci nimic și epidemia se răspândește în județul Tulcea, fantastic de tare, după aceea în Constața, și apoi mai departe, în toate județele României… Păi, să mă ierte Dumnezeu, ce măsuri s-au luat? Este incredibil să nu poți să stopezi! Sigur, am distrus ferme mari, pentru că în momentul în care există pestă porcină trebuie să arzi ferma respectivă și trebuie să treci, ulterior, la o reconstrucție, am distrus societăți, am distrus o societate mare din Tulcea, care avea o producție deosebită și care acum este în redresare, doar că produce din import și nu din carne de prc autohton, crescut în fermele noastre….

Există o teorie a conspirației, conform căreia concurența ar fi avut interesul răspândirii acestor epidemii… asta însă nu scuză lipsa de politici a celor care conduc România.

Fără discuție. Deci eu am avertizat de foarte multe ori, și chiar am cerut demisia președintelui Autorității Sanitar Veterinare, n-aș putea să spun că pentru incompetență, deoarece nu am calitatea să judec din punctul ăsta de vedere pe nimeni, dar pentru absența luării măsurilor la timp. Trebuie să răspundă cineva, pentru că știți ce se întâmplă? Din punctul meu de vedere, în cazul unei astfel de absențe a luării unor măsuri, care duce la distrugerea unui sector de activitate până la urmă, vorbim despre subminarea economiei naționale. Or, mai pedepsim pe cineva pentru subminarea economiei naționale?

Siguranța alimentară este considerată și la nivel mondial un element de securitate națională.

Fără discuție. Și pentru că, dacă plecăm de la siguranța alimentelor, ajungem la sănătatea populației și, pe cale de consecință, atât la cheltuieli mai mari ale statului cu tratamente, spitalizări, medicamente, cât și la costuri mai mari pentru cetățenii români.

Este adevărat că există proprietari de ferme cu capital străin care nu au fost afectați de pesta porcină?

Este foarte ușor să faci teorii conspiraționiste dar este, de asemenea, foarte adevărat că au existat firme în Tulcea și Constanța, cu ferme de porci acolo, despre care s-a spus că și-au mutat porcii, ”peste noapte”, ma rog, în două-trei zile, deci au primit avizul să ia porcii dintr-o zonă contaminată, porci care nu aveau nimic, în condițiile în care alte ferme nu aveau voie să mai transporte absolut nimic și au pierdut foarte mult.

Puteți să numiți o astfel de firmă?

Da. Este vorba despre celebra firmă Smithfield care, ulterior, a fost cumpărată de către chinezi. Ideea este următoarea, că nici măcar nu au luat măsura ca la fermele mari, unde nu se constatase, până la un anumit moment, existența pestei porcine, să găsească un culoar de trecere pe unde să-și ducă porcii la abator, un culoar ferit la acel moment, de epidemie. I-au interzis în totalitate, n-au luat măsurile astea și s-a distrus totul!. De asta spun că, nimicind un astfel de sector de activitate, poți merge până la o subminare a economiei naționale, și există date statistice rudimentare, pe care orice om poate să le înțeleagă, privind creșterea importurilor de la 50%, la 85-90%. Deci asta înseamnă că în România nu s-au mai sacrificat porci, zona fiind distrusă din cauza pestei.

O altă teorie spune că acest virus al pestei porcine a fost diseminat de porcul mistreț, care a stat pe fondurile private de vânătoare și nu a fost combătut corespunzător.

Da, este iarăși o măsură care nu s-a luat la timpul respectiv. Adică în momentul apariției pestei porcine în Deltă, prima măsură pe care trebuia s-o iei era să dai drumul la vânătoare în zona respectivă. Măsura asta s-a luat abia după ce au fost contaminate o mare parte din județele din zonă: Tulcea, Constanța, Ialomița, Brăila… etc. Abia după aceea s-a luat măsura… Și vă mai spun și altceva: dintr-o sursă foarte oficială de la Ministerul Agriculturii știu că au fost omorâți 300 de porci mistreți și n-a fost găsit niciunul cu pestă porcină. La acel moment. Tot la fel vreau să vă spun niște specialiști din Spania au fost făcut niște studii privind răspândirea pestei porcine din care reiese că organele interne, și în mod deosebit splina, conțin un procent mai mare, sa spunem, de virus… iar dacă tai o fâșioară de un milimetru din splină și o arunci în curtea vecinului, peste gard, porcul a luat imediat pesta porcină. Asta ca o modalitate de răspândire foarte ușoară a epidemiei. Ce s-a întâmplat? Au distrus gospodării… Bine, eu mă gândesc că a existat și scopul distrugerii gospodăriilor private. Pentru că în Spania, dar nu numai, în general în Europa, s-a luat această măsură de distrugere a gospodăriilor mici. Numai că românul are o tradiție. Eu mă gândesc așa: chiar îi iei totul de la gură? Deci oamenii de la țară au niște pensii de abia pot trăi de la o lună la alta, avem niște salarii atât de mici încât celor mai mulți oameni nu le ajung banii de la o lună la alta, oricât ar încerca să se gospodărească. Există familii care abia trăiesc de la o lună la alta. Avem o tradiție în creșterea porcului. Îl ai în curte și ți-l tai de sărbători. Sunt de acord, poți să iei niște măsuri și să vii să spui: domnule, dacă ai mai mult de patru-cinci porci ești obligat să-i înregistrezi, ești obligat să mergi cu ei la tăiere pe o zonă controlată și autorizată, sigur, poți să iei niște măsuri de genul ăsta. Dar dacă te bagi în sufletul omului… Pentru că, până la urmă, ce au făcut ei, de fapt? Oamenii tot și-au tăiat porcii, știau că pesta porcină nu este un virus care să dăuneze sănătății organismului uman, așa încât au mâncat, au băgat în congelator, au mai trimis și în altă parte și în felul ăsta peste porcină s-a răspândit și mai mult….

Nu vă mai spun de metoda pe care-au folosit-o, au făcut o groapă uriașă și au băgat acolo o mare parte din porcii uciși… ori o mică ploaie crea posiblitatea ca prin pânza freatică virusul să se ducă imediat mai departe. Adică absolut totul a fost făcut, din punctul meu de vedere, la un nivel foarte primitiv. Și, de-asta tragi concluzia că tot acest fenomen a fost în mod special lăsat să se răspândească.

Deci nu doar incompetență.

Mie mi-e greu să cred că la Autoritatea Sanitar Veterinară și la alte instituții, să spunem, de control, din România, există numai persoane incompetente. Există și persoane incompetente, din nefericire. Persoanele competente au rămas, în instituțiile statului, din ce în ce mai puține și sunt din ce în ce mai mulți, eu le spun ”lipitori de afișe în campania electorală”….

Am izbutit să dereglăm totul, pornind de la o chestie foarte simplă și foarte normală: fiecare dintre noi avem neamuri, avem prieteni, avem cunoștințe care, la un moment dat, dacă ai o anumită poziție, te roagă să îi ajuți, cu angajarea unui copil… E o crimă în ziua de azi – face un copil o facultate, nu-l angajează nimeni ani de zile și, la zece ani după ce a terminat, zici, măi, trebuie să-l angajeze și pe ăsta cineva, că e bun, a făcut școală… Dar nu poți, că nu are experiență. Păi dacă nu i-a oferit nimrni posibilitatea s-o capete… și așa el se duce vânzător cu facultate, într-un loc unde poate n-are nici carte de muncă, o perioadă, primește salariu la negru, sau poate are salariu minim pe economie și-i dă bani la negru… La o vârstă tânără nu se gandește nimeni că are nevoie de banii aia pe hârtie, în mod oficial, pentru mai târziu, că-l ajută la pensie, la sănătate…

Adică eu aș putea să vorbesc la infinit despre politicile așa zis sociale pe care le-au făcut guvernele României din 90 până astăzi. N-am avut niciodată un program social… adevărat... Fiindcă un program social adevărat se face pe termen mediu și lung, trebuie agreat de toată lumea… de toată clasa politică, cu o clauză foarte clară de a nu fi modificat când vine altcineva la guvernare… decât în condițiile în care vine, eventual, cu o treabă mult mai deșteaptă.

În Constituția României scrie că statul trebuie să asigure condiții decente de viață tutror cetățenilor.

N-aș vrea să întreb care stat, sau poate că ar trebui să mă gândesc la ”statul de drept”… Din punctul meu de vedere, cu mici excepții, pentru că eu consider că am avut, totuși, la un moment dat, un guvern competent, statul nu a făcut pentru români nimic cu adevărat bine-gândit, și au trecut 30 de ani cel puțin peste mine… Îmi doream să trăiesc mai civilizat, mai decent, și am constatat că în țara asta, dacă vrei să trăiești mai decent, trebuie să fii un hoț ordinar și să furi bani, sau… trebuie să intri în gașcă cu ei și să-i ajuți să facă cine știe ce naiba, devenind astfel, la un moment dat, vreun ”penal”, Doamne ferește, pentru că altfel nu poți să-ți faci nici măcat o afacere foarte mică… ei avînd anumite metode de a veni peste tine, de a te controla și de a te obliga… Adică cunosc situații de mici măcelării, oamenii ăia sunt înnebuniți… Știu doi tineri care, cu ani de zile în urmă, vindeau carne în Hala Matache. Între timp s-au mutat de-acolo, că s-a privatizat și-aia, iar piața s-a închis, s-a redeschis… în sfârșit, i-am regăsit, după mulți ani, într-o piață aproape de locuința mea. Îmi spunea băiatul ala că sunt disperați în perioada sărbătorilor. Le vin controale…

Care nu se duc nici la Auchan, nici la Carrfour…

Care nu se duc acolo unde trebuie… Și atenție, nu trebuie uitat, pentru că vedeți, discutând îmi aduc aminte de tot felul de chestii… Eu sunt de acord că orice hipermarket poate s-și proceseze o parte din ceea ce cumpără ca materie primă. Și spun asta referindu-mă fie la carne… de porc, vită sau pui, fie că discutăm despre pâine, produsele de panificație… Astea trebuie să fie limitate. Deci, în mod normal, ar trebui să existe o lege care să spună: domnule, dumneata poți să procesezi în funcție de cantitatea pe care o vinzi în magazin, deci în funcție de un anumit procent, pentru ca atunci când ajungi la limita perioadei de expirare să nu pierzi nimic. Adică, mi se pare firesc, toate trebuiesc limitate… Or, orice hipermarket a început acum să facă o concurență adevărată unei fabrici de pâine, ceea ce este anormal. Adică noi n-am făcut prin aceste magazine – într-adevăr elegante, civilizate, nu poți să spui că nu – decât să distrugem micile prăvălii din orașe și sate… și am distrus de fapt familii de oameni... Aduceți-vă aminte că acum cîțiva ani au fost închise foarte multe societăți dintr-astea micuțe pe considerentul că nu-și plăteau datoriile la stat. Ok, dar oamenii aia, două persoane, aveau un loc de muncă și aveau un venit lunar. Noi ce-am făcut? Le-am închis afacerea, în condițiile în care puteam găsi formule…

O eșalonare…

De exmplu. Le-am închis, am distrus familii, le-am plătit șomaj de la bugetul statului român și marea lor majoritate a plecat la muncă în străinătate. Iar acum căutăm forță de muncă peste tot. Deci, este incredibil să ajungi și să spui că, în agricultura românească, cu potențialul extraodinar pe care îl are, și în industria alimentară românească, nu găsești oameni. Fabrica de zahar Bod s-a deschis acum o săptămână și nu au oameni pentru două schimburi! A fost o perioadă când au trimis oamenii în șomaj și ăștia, fiind într-o zonă fără alte posiblități de angajare, au tăiat-o dincolo, au plecat peste graniță.

Va urma