În urma unei scrisori deschise primite la redacție și a investigațiilor realizate, au rezultat aspecte care arată impotența profesională a instituțiilor statului român în protejarea intereselor țării noastre.

Astfel, e de remarcat jaful practicat în domeniul asigurării resurselor necesare funcționării ciclului integrat de fabricație a combustibilului nuclear în România, asigurat, conform legii, doar de către Compania Națională a Uraniului S.A. (C.N.U.)

Situația, de fapt, poate fi abordată pe trei paliere:

  1. Una din zonele de interes pentru C.N.U. o reprezintă terenurile din proximitatea localității Corbu și a bazei militare aparținând U.M. 01835, unitate militară ce pune la dispoziție poligonul pentru antrenamente comune cu trupele NATO și ale SUA.

E de remarcat cum, în baza unor acte de retrocedare acordate de primarul comunei Corbu, unor persoane ce nu ar fi avut dreptul la retrocedare, au fost înstrăinate peste 8700 ha de teren parțial mlăștinos, din care 422 ha se suprapuneau cu zona de restricție a  unității militare menționate anterior.

Conform informațiilor din presă, principalii actori au fost primarul localității, Marian Gălbinașu, precum și oamenii de afaceri locali Liviu Dorin Bamburic și Dragoș Boștină, care au pus la cale un plan simplu de cumpărare a dreptului de proprietate a celor îndreptățiți, dar și a celor care nu ar avea documente concludente, dar au obținut titluri de proprietate, să-și recupereze pamânturile confiscate de comuniști, precum și revânzarea acestora către afaceriști sirieni, susținători financiari importanți ai regimului de la Damasc, la prețuri înzecite.

Referitor la noii proprietari (sirieni), care au obținut terenuri în zona de restricție a unității militare, e de reținut că marea majoritate a acestora  (firme private) se află în insolvență, ceea ce creează suspiciunea că sumele necesare achiziționării proprietăților respective ar putea proveni chiar de la statul sirian.

Conform informațiilor publicate de Rise Project, cearta dintre cei doi afaceriști locali menționați anterior, finalizată cu o tentativă de omor la adresa lui Bamburic, nu i-a împiedicat pe aceștia să vândă în continuare terenuri unor afaceriști sirieni care aveau legături clare cu familia și administrația președintelui Bashar Al-Assad.

Ca o pată de culoare, e de menționat norocul lui  Ilie Albu, socrul procurorului Gigi Valentin Ștefan, cel care a anchetat tentativa de omor (atac cu arme de foc, opt gloanțe  Makarov). Ilie Albu a solicitat retrocedarea unei suprafețe de teren în comuna Cerchezu și a primit, prin redistribuire 49,1 ha tocmai în comuna Corbu. Evident că terenul respectiv a fost vândut, pentru aproape un million de euro, tot sirienilor. Imediat procurorul a închis cazul. Trăiască justiția independentă…

Sigur e doar o coincidență fără legătură…

Trebuie menționat că o parte din aceste terenuri aparțin C.N.U., fiind întabulate încă din anul 2003. Totuși,  în 2015, anumite numere cadastrale aparținând C.N.U., au fost întabulate pe numele lui Boștină Dragoș și al societății Prosidex Rom SRL, existând suspiciuni că actuala conducere va renunța la dreptul de proprietate în favoarea mafiei imobiliare din județul Constanța.

Aspectele au fost detaliate în ancheta Rise Project ce poate fi vizualizată aici https://www.riseproject.ro/articol/clanul-bashar-al-assad-stapan-in-baza-militara-a-armatei-romane/

  1. Acum să vorbim un pic despre calitățile terenurilor din Corbu.

Înainte de 1989, Întreprinderea de Metale Rare (ÎMR) exploata nisipurile de la Vadu, comuna Corbu, parte a Grindului Chituc. Deși a fost vorba despre un proiect secret, informațiile vehiculate în media nu au confirmat că ar fi vorba de obținerea uraniului, ci mai degrabă despre valorificarea conținutului ridicat de titaniu și zirconiu conținut de nisipurile respective.

Întreprinderea de Metale Rare a fost reorganizată și transformată în actuala Companie Națională a Uraniului, uzina de La Vadu fiind separată și trecută pe linie moartă, fiind cumpărată în anul 2000 pentru 2 (două) milioane euro de către fostul ei director, Ștefan Crăciunescu, care știa exact pe ce dă banii, noua firmă denumindu-se Prosidex Rom SRL, societatea care a preluat într-un mod mai mult decât discutabil terenurile din zona de restricție a unității militare menționate la punctul 1.

Cert este că abilitatea în afaceri a fostului director nu a fost dovedită, astfel încât încă din 2014 firma nu a mai avut activitate, înregistrând datorii de peste două milioane de euro, fapt ce a condus la solicitarea falimentului de către debitori.

Deși în urma exploatării zonei respective au rămas patru lacuri de steril, lângă care fac plajă turiștii în sezonul estival, niciuna dintre autoritățile statului nu a măsurat nivelul radioactivității în zonă. Chiar dacă e vorba de o societate ce livrează combustibil nuclear pentru centrala nucleară de la Cernavodă, așa că aviz amatorilor de proprietăți imobiliare în zona Corbu.

  1. Și acum să revenim la obiectul scrisorii deschise pe care am primit-o la redacție și pe care o să o publicăm la sfârșitul articolului.

Compania Națională a Uraniului este singurul producător de pe teritoriul României a combustibilului nuclear destinat Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, fiind parte a strategiei privind independența energetică a României.  Prin Legea 193/2018, Parlamentul României a decis ca societatea națională Nuclearelectrica să preia întreaga producție a C.N.U. la un preț reglementat.

Mai mult, C.N.U. a primit un ajutor de stat în valoare de 95 milioane de euro în vederea restructurării, sumă adăugată unui împrumut de urgență în valoare de aproximativ 13,3 milioane de euro, aprobat de Comisia Europeană pentru a menține societatea pe linia de plutire.

Cu actuala conducere, reprezentată de Ovidiu Iulian Sandu, planul de salvare nu a fost respectat, astfel încât Consiliul Concurenței a comunicat că C.N.U. trebuie să returneze ajutorul de stat.

În lipsa unui program de salvare, doar cu banii alocați de SN Nuclearelectrica SA (SNN) pentru salarii, e de neînțeles de ce nu se încearcă păstrarea terenurilor viabile din Corbu și de ce atunci când SNN a vrut să preia active viabile din cadrul C.N.U., cu avizul proprietarului, respectiv Ministerul Economiei, conducerea societății nu a trimis toate actele necesare pentru declanșarea procedurii de achiziționare de către SNN prin ofertă neangajantă a sucursalei Feldioara a C.N.U.. Dar e mai bine să ai funcția de director, secretară, mașină la scară și să te plimbi în Caraibe, în timp ce minerii tăi sunt în grevă pentru că nu le-ai plătit salariile de luni de zile…

Publicăm mai jos scrisoarea primită la redacție și îl invităm pe ministrul economiei, Virgil Popescu, să ceară corpului de control al ministerului pe care îl conduce, verificarea aspectelor menționate în materialul respectiv.

Pentru vizualizarea textului accesați imaginile

Pagina 1

Pagina 2

Pagina 3

Pagina 4

AEROCLUBUL ROMÂNIEI SAU ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI

http://www.cnu.ro/index.html

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/nuclearelectrica-se-chinuie-sa-preia-active-de-la-compania-nationala-a-uraniului-blocaj-intre-societati-ambele-controlate-de-ministerul-energiei-19122806

http://www.nuclearelectrica.ro/

https://termene.ro/firma/12014204-HORAIZING-SRL

https://www.expose.ro/opencomp/horaizing-srl-12014204/

https://www.replicaonline.ro/patronul-fostei-intreprinderi-de-metale-rare-executat-de-fisc-povestea-bizara-a-unei-afaceri-radioactive-201497/

https://termene.ro/firma/10984051-PROSIDEX-ROM-SRL

https://www.press24.ro/primaria-motru-cere-falimentul-ultimei-ramasite-a-intreprinderii-de-metale-rare-de-la-vadu/

http://bursa.bucatarul-vesel.ro/tag/sc-prosidex-rom-srl/

https://financialintelligence.ro/chiritoiu-consiliul-concurentei-si-compania-nationala-a-uraniului-va-trebui-sa-dea-inapoi-ajutorul-de-stat-primit/