Digitalizarea și conectivitatea crescândă a aparatelor care ne înconjoară deschide noi porți piraților informatici, iar accesul la informații pe care nu ni le dorim publice ajunge la îndemâna chiar și a celor mai tinere generații. Aproape în fiecare zi auzim despre breșe de securitate la companii cu nume sonore, ba chiar și despre pene de curent care afectează o țară întreagă (vezi Ucraina, noiembrie 2015), operatori de telefonie și... mâine-poimâine, Doamne-ferește, sistemele de rachete defensive ale unei națiuni altfel pașnice…
O suna bine Internetul Lucrurilor (Internet Of Things), casa inteligentă și controlul de la distanță al aerului condiționat, al ușilor ori al becurilor smart! Dar tocmai aici este pericolul: toate aceste tehnologii sunt controlate de software care, din propria noastră necunoaștere sau chiar intenție, să nu fie unul licențiat, ci piratat … și gata calul troian.
Dacă propria casă e vandalizată cibernetic, cu consecințe resimțite puternic la nivelul familiei, imaginați-vă ce înseamnă dispariția conturilor din bancă sau blocarea sistemelor de plăți, intruziuni în rețeaua de metrou, căderea rețelei naționale de electricitate (cauzând moartea bolnavilor care depind de aparate electrice, de exemplu, căci generatoarele de rezervă nu funcționează la nesfârșit, nu?).