Intilnirea dura deja de o ora. Cu o seara inainte primisem un telefon de la Dumitru Costin, Presedintele BNS : Vino maine la Bucuresti, te rog, te pun in fata Ministrului Apararii si generalilor. A doua zi, cu ultimii bani din casa pe luna in curs, am luat un bilet la tren si am plecat la lupta.

Eram acum în sala mare de conferinte de la MApN, de partea cealalta a mesei fiind ministrul Sorin Fruzaverde si toata conducerea Ministerului. Avusesem timp sa-i identific si studiez pe citiva dintre generali, cel mai proeminent fiind generalul Bădălan, Seful Statului Major General. De câteva ori privirile ni se incrucisasera…Fuma tacticos si nu se angaja in discutie.

In fata mea, la dreapta ministrului Frunzaverde sedea generalul Ilina. In ciuda subiectului discutiei, industria de apărare, se păstra la fel de rezervat, greul fiind purtat de șefii celor două delegatii. Discuția progresa greu, insistasem să nu intervin decât la sfârșit după ce voi fi ascultat punctele de vedere puse pe masa.

Aveam timp să mă gândesc, dar gândurile mi-au zburat involuntar la cele intâmplate în ultimele luni…

Intilnirea de la Cotroceni din 1997 mă lăsase oarecum debusolat. Așteptasem ca si ceilalti români momentul 89. Dupa care asteptasem incă 6 ani plecarea de la putere a celor cu care nu pactizasem nici inainte de 89. Rezultatul insă a fost o dezamăgire totală. Ceea ce pentru cvasi totalitatea țărilor dezvoltate, constituise sau incă mai constituia o pirghie puternica de dezvoltare, inclusiv Franta, Italia, UK, Olanda, Suedia, Norvegia, Israel, Elvetia, Belgia, ca sa nu mai vorbesc de cele in curs de dezvoltare, pentru Romania, noua conducere democratica, nu prezenta nici un fel de interes.

“Hai sa te duc la Ciorbea”; am refuzat, pe de o parte nu-mi inspira incredere, pe de alta parte cum putea el sa fie diferit de conducerea de la Cotroceni. ( Un memoriu al meu ajunsese inca din toamna lui 96 la Dorin Marian cel care ulterior impreuna cu Catalin Harnagea avea sa mijloceasca afacerea EADS. ).

Apoi, in 1999, am acceptat sa ma intilnesc cu Primul Ministru Radu Vasile.

Domnule si noi facem compensari

Trebuie sa recunosc ca Radu Vasile a fost si a ramas o surpriza placuta. Simteai deschiderea si sinceritatea. Si simteai ca si el simte omul din fata lui. Era un om al dialogului cum putini am intilnit in peregrinarile mele.

Am inceput intr-un birou mic peste drum de biroul de Prim Ministru. Nu i-am spus despre ce era vorba. I-am prezentat insa avantajele. Economice, sociale, politice. A devenit toto mai interesat si ne-a invitat in biroul lui.

Dupa ce s-a asezat in fotoliul de prim ministru s-a uitat la mine si m-a rugat sa continui. Era momentul sa arunc nada. In felul asta iti dai seama daca e un peste mare, un guvide sau ceva plevusca. Dupa cum musca. Metoda asta am aplicat-o in toate relatiile la inceput. M-a scutit de mari dezamagiri. Nu-mi plac dezamagirile. Desi sunt situatii cind speri ca cel din fata ta sa nu fie un guvide cum mi s-a intimplat peste ani cu unul din ministrii tehnocrati.

“Domnule Prim Ministru, exista o politica economica care face toate aceste beneficii posibile. Compensarea”, zic. Si ma opresc. Well, aici vezi calibrul omului. Din ce e facut.

A fost atunci in privire, mimica fetei, pozitia corpului, un amestec unic de eleganta, “prostie”, asumare, ceva “boieresc” cum spun romanii. Domle, zice, si noi facem compensari, uite luam energie si dam otel, petrol si dam camioane si deblocam economia, intr-o vadita incercare de a nu ma da pe usa afara, convins fiind ca vorbeam despre o modalitate financiara care se practica pe larg la vremea aceea.

A fost odata

Domnule, eu sunt profesor de istoria economiei la ASE dar nu am auzit de offset-ul asta

Mi-am cerut scuze pentru capcana intinsa, i-am explicat in citeva cuvinte, a ris cu pofta, ne-a prezentat icoanele, dupa care am trecut la masa lunga din fata biroului unde ne-am asezat in jurul documentatiei pe care o adusesem si am petrecut vreun sfert de ora explicindu-i si dindu-i exemple. La un moment dat usa se intredeschide si apare capul lui Traian Remes care da sa se retraga.

Radu ar fi putut sa ne expedieze atunci elegant daca nu l-ar fi interesat, caci Remes tocmai aterizase de la Washington de la FMI. A facut insa altceva. “Vino, vino domnu’ Remes sa auzi si dumneata” si am mai discutat vreun sfert de ora. Dupa care zice : gata, trecem la treaba, il dam lui Petrisor Peiu si incepem. Dupa trei saptamini a inceput criza guvernamentala…si inapoi la prima baza.

Domnul Bunescu, puteti sa-mi spuneti in doua fraze, ce ati face daca maine ar fi sa puneti in practica offsetul ?

Aceasta a fost intrebarea noului Prim Ministru, Mugur Isarescu la distanta de 6 luni de intilnirea avuta cu Radu Vasile, dupa obisnuitele minute de politeturi de la inceputul unei discutii.

M-am clatinat pentru o fractiune de secunda. “Pina aici mi-a fost, Money talks, Bullshit Walks”. Era make-or-brake. Atunci l-am vazut cu adevarat pe interlocutorul meu. Ne priveam in ochi, tin minte ca mi s-a parut mai fit decit m-as fi asteptat la un bancher, am tras aer in piept si m-am auzit spunind :

Un program de 10 miliarde de dolari pe 10 ani cu offset

O structura, Agentie, in subordinea Primului Ministru si o legislatie in paralel cu anuntarea acestui program si o campanie mediatica care ar putea salva Conventia Democratica de la infringere in alegerile care vin.

La sfirsit, dupa jumatate de ora de discutii exploratorii, ne-am despartit fara promisiuni. “Sa vedem ce pot sa fac, tinem legatura”.

Atunci a fost prima data cind s-a discutat un asemenea program. 16 ani inainte de a-l readuce in atentia factorilor de decizie din institutiile statului roman in 2016. Cind l-au ingropat definitiv si pentru totdeauna. S-a mentinut cifra de 10 miliarde, s-a eliminat offsetul.

Caci de fiecare data cei aflati la cirma acestora au facut tot posibilul sa-l anihileze. Dar acum au gasit o noua modalitate prin care sa-l elimine definitiv, sub aparenta conlucrarii intre Ministere, se “implica” indusrtia romaneasca. Mai trec 10 ani se mai cheltuiesc 10 miliarde.

Se facuse liniste in sala. Sorin Frunzaverde era frustrat, obosit. Ma uitam la Ilina in fata mea. Zimbea. I-am zimbit inapoi. Simt privirea lui Frunzaverde cum se intoarce catre mine si aud :

Vreau sa aud si parerea consilierului tau

Domnule Bunescu, dumneavoastra ce ati fi facut ? ( Discutia, inevitabil esuase in “greselile trecutului”). Huhahh ! Era o minge pe fileu. 7-8 perechi de ochi de generali si colonei din stinga ministrului se intorsesera ca la o comanda catre mine. Ma uit la Ilina. Inca zimbea…

Domnule Ministru eu nu as fi facut contractele ELBIT !

Stupoare. Parca le-as fi luat aerul. Lui Ilina ii inghetase zimbetul pe fata. Nucleara, cum se spune in presa romaneasca, acum. Deodata erau in defileu. Eu si cei de partea opusa a mesei eram sus pe inaltimi. Erau militari. Simteau situatia. Pierdusera.

Eram pregatit. Liniste grea. Sorin Frunzaverde lasa capul in jos. Badalan tragea cu nesat din tigara si-mi arunca priviri ucigatoare.

Sorin Frunzaverde ridica usor capul si privindu-ma, pentru prima data relaxat, spune : ” Domnule Bunescu, nici eu nu le-as fi facut”.

Perplexitate. Primul isi revine Ilina : “Domnule Ministru, nici eu nu le-as fi facut”. Militarii se predasera. Fara sa traga un foc. Auzeam doar un murmur…, “da, da, nici eu, sigur”.

Bine si ce e de facut acum ?

ma intreaba Ministrul, dupa ce transam nefericitul proiect LanceR care impreuna cu programul BAC 1-11 au aruncat Romania inapoi cu 50 ani…

Domnule Ministru, spun, am un program complet, nu numai de relansare a industriei de aparare, dar care va contribui…. si ii insir toate beneficiile offsetului. Sunt gata sa transmit aceste informatii specialistilor desemnati de Dvs. , etc.

Domnule, stii ca ai putea fi acuzat de TRADARE ?

Intilnirea s-a incheiat apoi repede, a ramas sa ma intilnesc cu consilierul ministrului, iar Ministrul cu presedintele BNS s-au dus sa dea declaratii presei, televiziunii, in timp ce eu m-am trezit inconjurat de un grup de generali si colonei.

“Domnul Bunescu sa stiti ca si eu sunt fiu de taran, sunt patriot”, generalul Ilina, numai zimbet, cu o servieta tip mapa, incercind parca sa-mi cistige bunavointa. Din birouri incepusera sa apara si alti ofiteri, viitorul general Medar, apare si Kuki Borislavski care trinteste un violent ” Ba, am auzit ca v-a facut knock-out baiatul”, dupa care imi stringe mina cu bucurie, incintat parca, toti dornici sa afle ce s-a intimplat.

In timpul asta Ilina incerca sa afle, ce e, cum e, despre ce e programul, eu mai in gluma mai in serios il aminam cu raspunsul, caci mi se parea amuzant si trist in acelasi timp sa fii Seful Departamentului Industriei de Aparare si sa nu fi intreprins nici o actiune in directia promovarii offsetului, in cazul in care ar fi fost o necunoastere asa cum am constat in acea perioada, la 99 % dintre cei care aveau atributii in domeniu incepind de la secretari de stat si pina la Prim Ministri sau consilieri prezidentiali. Iar cei care auzisera cit de cit nu erau constienti de importanta acestuia sau pur si simplu aveau alte interese.

Ii spun asadar, ca programul e in geanta care era la picioarele mele, in siguranta. L aun momet dat se pierde cu firea, i se schimba aspectul jovial al fetei si cu o privire rea imi spune : ” Domnule daca nu imi spui stii ca ai putea fi acuzat de TRADARE !?”.

Epilog

Ioan Ion, Seful Departamentului pentru Armamente, 2007. Foto : Arhiva MapN

Am avut apoi citeva zile intilniri cu colonelul Ion Ioan, consilierul Ministrului, provenit de la Cugir. I-am lasat si copii din notele mele scrise de mina, din taieturile din reviste, chiar exmple de legislatii ca cea din Turcia, i-am explicat. L-am mai vazut odata pe Sorin la el in birou, nu era prea optimist, ne-am despartit pe scarile de la minister dupa ultima intilnire, se oferise sa ma duca cu masina, mi s-a parut o jalnica consolare, am coborit dealul pe jos, la fel cum urcasem in fiecare zi pe la poarta din spate.

La citeva luni distanta aveam sa parasesc Romania, la alte citeva luni Conventia a pierdut alegerile, PNTcd-ul a disparut, dar deja divagam in domeniul politicului…

Generalul Ilina a recunoscut intr-o consfatuire la Cotroceni in 2001 ca “s-au facut si greseli domnule Presedinte”, dupa care s-a pensionat, nu inainte de a mai primi o stea. Ca multi dintre colegi si-a deschis apoi o firma de consultanta in domeniul comertului cu armament cu care ar fi concurat chiar MApN.

In 2006, sau 2007, tandemul Frunzaverde, Ion Ioan acum seful Directiei Armamente, au facut contractul cu Alenia pentru avioanele Spartan. Fara Offset. Pina si bulgarii, fara industriei de aviatie, au negociat un offset de 50 %.

Militarii isi impusesera punctul de vedere, desi cu chiu cu vai, OUG-ul offsetului fusese promovat in 2002 pe agenda lui Adrian Nastase si aprobat. De la inceput avea sa fie anihilata si mai apoi amputatata succesiv, ultima data decisiv in CSAT-ul din 31 August 2016.

Va urma

https://defence-offsets-ro.com/index.php/2020/05/22/domnule-stii-ca-ai-putea-fi-acuzat-de-tradare/