Avem nevoie de sprijin în domeniul sanitar și e normal ca bugetul să fie orientat spre satisfacerea cerințelor sistemului medical.

Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, e necesar ca respectivul buget să fie alimentat corespunzător.

Având în vedere că, în plan intern, economia a suferit o încetinire bruscă, mulți angajați fiind concediați sau trimiși în șomaj tehnic, sprijinul autorităților este în continuare, din nefericire, extrem de gradual, mai ales în ceea ce privește industria de apărare.

În lipsa unor comenzi/programe strategice aprobate de Parlamentul Romaniei și de către CSAT, din partea armatei române, industria autohtonă de profil încearcă să supraviețuiască cum a făcut-o și până acum, cu contracte de export.  Dar în loc să fie ajutate de autoritățile române de resort in zona exportului, bineînțeles în cadrul legal național și internațional existent, “beneficiaza de un tratament “ hiper-ortodox de care firmele concurente din țările partenere NATO și UE nu le au nici în cele mai negre coșmaruri, ba mai mult devin furnizori în locul nostru.

De aceea este cu atât mai greu de înțeles de ce un ministru apreciat în România, si nu numai, respectiv Bogdan Aurescu, admite dublări de responsabilități în cadrul Comitetului Interministerial ANCEX, care conduc la întârzieri și refuzuri nejustificate în  acordarea licențelor necesare finalizării cu succes a  unor licitații câștigate de industria de apărare românească în țări nesupuse embargourilor, țări membre NATO, un exemplu fiind Turcia.

În numărul nostru din 01 aprilie 2020, directorul executiv al Patromil, domnul Viorel Manole menționa cu amărăciune această situație (Or, ne confruntăm, complet aberant, cu refuz sau întârziere sine die a  licențelor de export pentru firmele noastre, în aceste contracte  pe care cu  greu le-am câștigat prin licitație, într-un mediu extrem de competitiv… Pentru că, vă dați seama, industria turcă nu mai este ce a fost, iar în momentul în care se face o licitație și cineva câștigă, în cazul nostru firme din România membre PATROMIL, câștigă în defavoarea altor firme din țări poate  mult mai  competitive decât noi,  și asta vă spun eu sigur, iarăși, ajungem, și nu  este prima  oară, ajungem să avem licitație câștigată, contract semnat și când ne ducem să luăm licența de export de la ANCEX ne trezim  fie cu un refuz nefundamentat, fie cu o întârziere care ne face să ieșim din valabilitatea ofertei și a licitației…), explicând și consecințele negative pe care companiile românești le vor suporta în cazul neonorării angajamentelor luate în cadrul licitației.

Deși conducerea Patromil a încercat obținerea unei întâlniri cu ministrul Bogdan Aurescu prin trimiterea unei scrisori în data de 30 martie pe mailul ministerului, răspunsul încă se lasă așteptat, consecințele fiind cele deja explicate în interviul acordat ziarului nostru de catre domnul Viorel Manole.

Care ar fi cauzele pentru care pierdem milioane de euro pentru economia românească, pierdem locuri de muncă și șansa relansării unei societăți de profil, precum și a unei întregi zone lovite de șomaj (Dâmbovița)?

Încă așteptăm o reacție, dar ar fi păcat să fie tardivă…

 

Scrisoare adresată Ministrului de Externe

From: Viorel Manole [mailto:viorel.manole@patromil.ro]
Sent: Monday, March 30, 2020 2:41 PM
To: ‘ministru@mae.ro’
Subject: Industria Nationala de Aparare
Importance: High

 

Excelenta voastra domnule ministru,

In afara faptului ca urmarim cu mare interes evolutia interna si internationala a crizei sanitare actuale, evolutia personalului nostru medical si  diplomatic meritand sincere felicitari, industria nationala de Aparare se implica activ in furnizarea de solutii de combatere a pandemiei Coronavirus. Am dezvoltat prin resurse proprii si am furnizat impreuna cu colegii din M.Ap.N. primele izolete si scanere termice de productie autohtona, echipamente de protectie, solutii informatice.

Asociatia PATROMIL pe care o conduc, are un potential uman si tehnologic impresionant, dar se confrunta cu anumite dificultati pe care suportul dv si al MAE ne-ar putea ajuta sa le depasim.

Am avut personal onoarea sa cunosc profesionalismul si angajamentul dv pe parcursul studiilor de la Colegiul National de Aparare – promotia a IX-a, fapt ce m-a incurajat sa ma adresez dv pe aceasta cale pentru a va solicita o scurta intalnire de 15-20 minute cat mai urgent posibil, daca agenda va permite.

In speranta unui raspuns pozitiv, va asigur domnule ministru de intreaga mea stima si prietenie.

 

Citește și Viorel Manole: Puteam evita ceea ce vedem că se întâmplă  acum, la Suceava