Alin, pentru că ne cunoaștem de prea  mult timp, pentru a vorbi cu domnul Goga, cum te simți, care sunt problemele  cu care se confruntă un vindecat de covid, trimis acasă, care sunt modalitățile de recuperare, unde s-ar putea face, cam cât ar costa aceste modalități de recuperare, dacă este sau nu un sprijin  din partea statului, am pus repede toate întrebările, pentru că esți o persoană pe care este păcat să o întrerupi atunci când are ceva de spus, care are deja firul roșu, logic, în exprimare, te rog!

Bun, deci am fost foarte entuziasmat când am plecat după o lună de zile din spital, medicii îmi dăduseră asigurări că sunt vindecat, că există doar mici afecțiuni pe plămânul drept, după ce am ajuns acasă am constatat totuși că aveam anumite strângeri, așa, îmi simțeam plămânii ca într-o cușcă și că oboseam foarte mult, mă hiperventilam și nu aveam o respirație normala, asta a fost principala problemă. A doua problemă a fost recuperarea musculară, dar aceea am făcut-o relativ rapid, în circa o lună de zile. După o lună de zile însă, am înregistrat totuși mari probleme desi am mai recuperat o parte din capacitate, cu plămânii, pentru că așa cum spuneam, în spital mi-au zis că am doar plămânul drept afectat, asta după opt radiografii pulmonare, radiografiile nu au aceeași capacitate ca un computer tomograf așa cum am făcut eu mai târziu și care mi-a reliefat că am ambii plămâni inflamați și am zone care nu se mai oxigenează și unde trebuie să lucrez,  pentru a preveni necrozarea lor. Din nefericire nu există un tratament specializat, adică statul după ce te-a ajutat si te-a vindecat de covid, nu te trimite într-o zonă specializată să faci recuperarea. După ce am bâjbâit pe la foarte mulți doctori pneumologi care știu să trateze bolile de plămâni, dar nu știu să facă recuperările, pentru că recuperarea este chiar o chestiune specializată și distinctă, am ajuns la concluzia că, Institutul Marius Nasta, este singurul institut care poate să mă ajute în recuperare. Recuperarea înseamnă că trebuie să faci niște exerciții cu un chinetoterapeut care este specializat și te ajută să înveți să respiri, să folosești acele zone ale plămânului, pe care în mod normal un om nu le folosește în respirație și de asemenea, să folosești cavitatea abdominală să ajuți plămânii să compenseze zonele pe care le-ai pierdut sau să recuperezi acele zone.

Recuperarea acelor zone se face cu un aparat, m-am și  distrat, pentru că l-au folosit și copiii mei. E un aparat cu 3 bile în care trebuie să suflii și să ții, să tragi, să inspiri de fapt bilele respective și să le ții cât mai mult, ele având notate diferite capacități, 200 cm cubi, 600 cm cubi și 1.200 cm cubi este bila cea mai avansată și pe care trebuie să o ții cel mai mult. Dacă o ții 20 de secunde, înseamnă că ai recuperat capacitatea pulmonară și ești un om sănătos, însă eu am astăzi un record să spun, două , trei sute să țin acea bilă, pentru că, dacă înainte să fiu bolnav aveam o capacitate pulmonare și îmi plăcea să mă scufund și dezvoltasem o capacitate mai mare decât a unui om normal, când am fost eu anterior la un control la Marius Nasta, aveam 140 capacitatea pulmonară,  acum am făcut o spirometrie care a arătat că am o capacitate pulmonară doar de 83% din capacitatea normala. Deci după boală, față de ceea ce aveam eu înainte, mi s-a redus cu 45% capacitatea pulmonară.

În ceea ce privește tratamentul, costurile sunt mari și pentru un om normal și pentru un om cu posibilități, să spunem mai bune, pentru că dacă trebuie să faci două computer tomograf, te duci și faci consultații la trei, patru medici, tratamentele pe care trebuie să le iei, uleiurile volatile și aparatele respective, costurile sunt cam undeva la 5000 lei. Pentru mine, într-o lună de zile, cam astea au fost costurile pe care le-am avut eu pentru  tratament, atenție, nu în mod specializat, pentru că nu am avut posibilitatea, Institutul Marius Nasta, care spuneam că este  singurul institut care are o secție de recuperare, nu primește pacienți decât după data de 10 iunie, eu făcând toate tratamentele după sfaturile pe care le-am primit de la alte persoane care au avut afecțiuni grave pulmonare fie în urma unor operații, fie în urma unor alte experiențe medicale deosebite și de la ei am învățat, mi-au trimis ce trebuie să fac, inclusiv exercițiile respective.

Practic dacă nu ar fi Institutul Marius Nasta, care se deschide după 10 iunie pentru tratament, nimeni nu are de unde să beneficieze de un sprijin medical de specialitate.

 

Dacă pentru noi situația nu este disperată, nu același lucru putem să spunem despre oamenii care au boli incurabile și pentru care o zi de întârziere înseamnă foarte mult, pentru că boala nu stă pe loc din nefericire, dar este o situație ingrată și recunosc frustrantă și pentru mine, pentru că la un moment dat, din disperare,m-am gandit sa apelez inclusiv la niște trucuri, care efectiv nu sunt legale, adică să declar că sunt bolnav covid numai ca să mă pot duce la un spital, să fiu internat.

Nu este o procedură normala, am aflat că așa fac alți bolnavi, dar nu am vrut si chiar mi se pare că ajungem la niște limite ale absurdului și nu este în regulă să fac așa ceva.

A fost o decizie greșită că s-au închis toate spitalele  și că nu s-au păstrat anumite secții, așa cum ește pentru nașteri, pentru dializă, deci trebuiau să fie luate niște măsuri, să fie delimitate și făcute intrări separate, circuite separate și toată lumea să fi avut în continuare parte de tratamente normale, pentru că dacă înregistrezi o mortalitate de 1.000 de oameni care au murit să spunem de covid, nu înseamnă că nu contabilizez,poate avem alte mii de morți ale unor oameni care nu s-au putut trata și aia înseamnă tot o pierdere uriașă pentru România.

Așa pentru tine, ca evoluție, cam cât crezi că va mai dura recuperarea ta? E greu de spus, e greu de estimat?

Ar trebui să repet un computer tomograf undeva la începutul lunii iunie ,mi s-a recomandat, deci eu am făcut la începutul lunii mai un computer tomograf care mi-a arătat o situație și a fost interpretat. Undeva, la începutul lunii iunie, ar mai trebui să fac un computer tomograf care să-mi arate care au fost evoluțiile în această perioadă. Dacă evoluțiile vor arăta că am avut o recuperare foarte mica, atunci nu o să fie bine  pentru mine și cred că o să fie chiar și un pic demoralizant, pentru că m-am străduit, adică am făcut cum mi s-a recomandat dar, a trebuit să respect și legile, nu am făcut exercițiile afară și am vrut să mă și protejez, am făcut exercițiile în casă, pe un Stepper, încercând să fac acele mișcări și să ajut plămânii să funcționeze, să forțez un pic plămânii să deschidă toate acele alveole care, dacă nu sunt folosite, ele se necrozează și se pierde capacitatea pulmonară.

O ultimă întrebare, de fapt, un sfat din partea unui învingător ca tine către cei care au trecut prin așa ceva și au nevoie de recuperare și de revenire.

Da, din nefericire este greu să le dau sfaturi atâta timp, cât spun sincer și eu am alergat, am bâjbâit, pentru că nu am avut de la cine să iau sfaturi. Până la urmă, așa cum spuneam, am luat sfaturi de la oameni care au fost operați de cancer pulmonar și m-au ajutat, fiecare cu ce a știut, unul mi-a spus, uite eu folosesc acest aparat care mi-a fost recomandat de un doctor de la Marius Nasta, o altă persoană mi-a zis, uite eu am aflat de exercițiile astea de la Institutul Victor Babeș din Timișoara, am vorbit cu alt prieten care este kinetoterapeut și l-am rugat și mi-a dat el, tot așa, niște filmulețe cu exerciții și cum se fac aceste exerciții. Deci, îmi este greu să le dau altora sfaturi atâta timp cât eu însumi am beneficiat de un tratament empiric. Cert este că nu trebuie să renunțăm și că toți, cei care au trecut prin asemenea faze grave, trebuie să nu se considere sănătoși atunci când sunt externați ci, din contra, să continue lupta cu virusul pentru că rămân aceste sechele care trebuie reduse cât mai mult spre zero. Este evident că vom rămâne toți cu o afecțiune, dar una este să pierd să spunem un 15- 20 la sută din capacitatea pulmonară și alta este să pierzi 2- 3 la sută din capacitatea pulmonară, adică să reduci zonele care se necrozează și care nu  se mai umflă la minim și să ai o viață normal, pentru că altfel, cu 20% capacitatea pulmonară redusă, te îndrepți efectiv spre un handicap de gen o persoană astmatică sau chiar mai rău.

Sfaturile tale pot ajuta foarte mult și alți suferinzi. Mulțumesc  foarte mult, și multă sănătate  îți urăm!

Eu am spus că, inclusiv am văzut acuma că sunt pacienți care au fost însănătosiți cu ajutorul plasmei donate de alți foști bolnavi de covid, probabil  în două luni, când o să îmi permită și mie starea de sănătate, o să fac și eu aceeași donare de plasmă să-i ajut și eu pe alții.

Mulțumesc și eu, am fost onorat  să dau acest interviu pentru ”Vocea Românului”.

 

Vezi aici interviul video

Citește și Covid 19 – Corespondență din spital: COȘMARUL MEU…SINGURA ȘI REALA MEA TRĂIRE! Subiect EXCLUSIV pentru Vocea Românului!