Interviu cu Florin Vîlnei, președintele Federației Poliţiştilor Sed Lex

Domnule  președinte, am  vrea să  vă întrebăm care sunt  problemele pe care le întâmpină poliția  în acest  moment,  având în vedere starea de  urgență și, în special, ce se va  întâmpla în perioada  următoare, când vom  trece  într-un alt regim juridic? Știm că poliția a avut o contribuție esențială la menținerea sub control  a pandemiei și  suntem convinși că  cea mai mare  parte a cetățenilor României a apreciat  în mod deosebit efortul pe care l-a făcut poliția și riscurile la care polițiștii s-au supus în această perioadă pentru a asigura siguranța și viața cetățenilor României.

 

Problemele sunt multe, provocările au fost multe, dar în urma evoluției, ca să zic așa, a tot ce înseamnă această perioadă prin care am trecut, și nu numai noi am trecut, ci întreaga planetă, eu spun că lucrurile au fost gestionate corect și bine. După această perioadă trebuie, cum spuneam și în intervențiile anterioare, trebuie un pic să ne așezăm cu mai multă atenție, să vedem ce hotărâm pentru acest segment de ordine și siguranță publică, pentru că au început să apară probleme. Probleme legate de faptul  că oamenii probabil că n-au fost învățați să respecte regulile, și mulți dintre ei nici nu  le respectă, mulți au încălcat și prevederile din ordonanțele militare, mai mult de atât, la acest moment vedem ce se întâmplă pe străzile patriei, că sunt violențe create de  către oameni care, unii au cazier, alții au încălcat în mod repetat legea, și nu vor să  respecte anumite reguli cel puțin de bun simț. Pentru că e foarte greu să stăpânești omul, e foarte greu să îl ții menținut sau să îl ții izolat, vom avea probleme și de natură finaciară mulți dintre noi. Vedem cum va evoluaa această perioadă pentru că, pentru noi, a fost și este în continuare o perioadă delicată. Lăsând la o parte și faptul că mai avem și chestii de natură penală pe care trebuie să le gestionăm, mai sunt și dosare în lucru, mai sunt și alte activități pe care cu toții le făceam până la un  moment dat, acum am trecut într-o altă zonă și încercăm să prevenim oamenii, încercăm să-i conștientizăm, încercăm să inducem starea asta de normalitate a anormalității, pentru că până la urmă trebuie să ne ferim, și noi suntem oameni. Și suntem în prima linie, intrăm zi de zi în contact cu tot felul de persoane, intrăm în contact cu diferite obiecte… Față de celelalte categorii care sunt în prima linie și de departe gândul că ei sunt elita noastră până la urmă, zona medicală, și noi, și pompierii, și jandarmii, și poliția, și cei din MApN și cei de la locală, cred că am gestionat bine această perioadă și în perioada imediat următoare, să vedem cu ce reglementări vor ieși după data de 15 luna aceasta, să vedem care va fi evoluția și cum putem să gestionăm în continuare. Pentru că valul de violențe îl vedem cu toții, infracționalitatea din păcate o stăpânim așa cum o stăpânim și să sperăm că vom fi  finanțați în continuare corect, pentru că resursele noastre sunt acolo unde încă putem să  supraviețuim să spun așa, să ne facem datoria, dar încă mai avem nevoie de multe resurse, care vor trebui investite în această zonă destul de delicată.

 

Înțelegem că după 15 mai poliția locală va reveni în subordinea primăriilor, deci  a unităților administrative locale. Asta și pentru că o parte din competențe vor fi  tranferate către administrația locală. Credeți că acest lucru va îngreuna, sau va facilita aplicarea măsurilor în continuare?

 

Ar trebui să fim corecți cu noi. Ar trebui să delimităm foarte clar atribuțiile pe care le au ei în lege, ar trebui să nu mai facem confuzie între poliția națională și poliția locală, pentru că sunt mulți oameni care fac confuzii, ar trebui să se stabilească clar, sunt stabilite, atribuțiile, ce atribuții au ei, ce atribuții are poliția națională, le știm  foarte bine, dar după această perioadă eu spun că ar cam trebui să ne gândim întâi cum putem să folosim aceste forțe de ordine pentru a stăpâni ce înseamnă fenomen infracțional, pentru a asigura ordinea și liniștea  publică. Eu cred că ar trebui o  subordonare a acestor poliții locale, ar trebui o subordonare la nivel național. Cred că  ar trebui să îi subordonăm din punct de vedere operativ poliției române. Din păcate,  mulți dintre cetățeni fac confuzie între poliția națională și poliția locală. Ne-au  adus  prejudicii de imagine, ne-au adus beneficii, ne-au ajutat, ne-au încurcat, aici este de discutat. Dar până la urmă trebuie să ne așezăm la masă și să stabilim foarte clar: ce atribuții aveți voi pe zona de mediu, pe zona de inspecție în construcții? Pe zonele pe care ei le-au gestionat…Și ce atribuții avem noi și le știm foarte bine fiindcă sunt definite în lege. Amestecătura asta, că cineva din zona politică vrea să subordoneze poliția locală, că vor să le dea mai multe atribuții pe circulație, ordine publică… Probabil că va fi bine sau nu va fi bine, probabil că ne va ajuta sau ne va încurca, dar sunt zone diferite, sunt poliții și sunt orașe, municipii, în sectorul unde își permit o finanțare corectă și unde au putut să-i doteze pe colegii de la locală, și sunt alte  primării unde nici la momentul  de față nu au o structură de poliție locală, pentru că nu-și permit din punct de vedere financiar. Salarizarea este o altă discuție, pregătirea profesională este o altă discuție. Eu spun că dacă avem o structură, haideți să vedem cum o îmbunătățim și cum putem să o folosim în interesul cetățenilor. Și eu zic că va fi atunci benefic pentru toată lumea. Să lăsăm la o parte orgoliile, să lăsăm la o parte că ei sunt mai deștepți sau că sunt mai puțin pregătiți profesional, pe noi ne  interesează cum putem să întărim o poliție națională care să fie în slujba oamenilor, să  dea încredere cetățenilor, să ne simțim siguri pe străzile din România.

 

Pentru că, până la urmă, cetățenii într-adevăr nu fac distincție între o uniformă sau o mașină de poliție locală și cea de poliție națională. Iar obiectivul este comun: ordinea și siguranța publică și siguranța cetățeanului în primul rând. Cred însă totuși că această cooperare din perioada pandemiei, cel puțin așa o văd cetățenii României, fost bună. Este adevărat?

 

Da, a fost bună, ca peste tot, cu mici derapaje dar, pe ansamblu, a fost destul de benefică. Confuzia de care spuneați, da, s-a creat  o mare confuzie, pentru că nu poți pe un autoturism să scrii mare, jumătate din  el, Poliția și dedesubt, locală. Dar pe de altă parte trebuie și o comunicare către cetățeni, să știm foarte clar: Măi, dacă ai o problemă de natură x te duci la poliția locală, dacă ai o problemă de natură y,  te duci  la poliția națională. Și de aia spun că trebuiesc delimitate. Și uniformele, la fel. Nu noi am copiat uniforma de pe, ca să zic așa, și este asemănătoare cu a lor, ei și-au creat uniforme care sunt asemănătoare cu uniformele pe care le poartă colegii din Poliția Română. De aia spun că trebuiesc împărțite lucrurile, stabilite foarte clar și  delimitate atribuțiile, să știm foarte clar ce competențe au și din punctul de vedere al uniformei, al portului uniformei, la fel. Și putem să facem echipă cu oricine, nimeni nu e împotriva nimănui până la urmă, dacă avem un interes comun.

 

Aici cred că este rolul Mininsterului de Interne și poate al dvs., al organizațiilor sindicale, care prin discuții cu aceștia puteți să precizați niște  lucruri. Pentru că   mi-aduc aminte  un  fapt pe care dvs. cred că l-ați întâmpinat  în multe situații, chiar dacă poliția locală nu  avea atribuții în privința circulației publice, ei  aveau atribuții în privința dării unor amenzi inclusiv pentru parcare, era clar, dar inclusiv pentru oprire, ceea ce e o poveste absolut discutabilă. Pentru că  semnele de circulație de pe drumurile publice sunt stabilite de primărie, dar cu  respectarea regulamentului de circulație al poliției naționale, nu al poliției locale.

 

Da, acuma, vedeți ce înseamnă o pregătire corectă pentru acești oameni la nivel național? Pentru că ei aplicau amenzi pe ordonanța 195, care reglementează  circulația pe drumurile publice, ei dădeau amenzi în baza unor hotărâri de consiliu local. Aici Inalta Curte de Casație și  Justiție a dezlegat câteva chestiuni de drept și  a spus negru pe alb că amenzi pe drumurile publice, la ordonanța 195, poate să dea doar polițistul rutier, nu poliția locală… că poliția locală poate să amendeze un pieton, sau, mă rog, că a parcat pe spațiul verde, că are și alte atribuții stabilite prin hotărâre a Consiliului local, da, corect. De aia vă spuneam înainte că trebuie să

definim foarte clar rolul fiecăruia, pentru că această confuzie creează mari neplăceri și  aduce de multe ori prejudicii de imagine. Din ce știu sunt nenumărate proiecte de modificare a legii, după care guvernează poliția locală, prin care cineva încearcă să  le dea atribuții suplimentare gen: poate controla viteza cu aparate radar, poate să  oprească circulația pe drumurile naționale și europene… Încălecăm niște competențe. Vrea politicul, cine o fi, mă rog, zona administrativă, vrea ca să treacă atribuțiile celor de la poliția națională sau de la ordinea publică la poliția locală, s-o facă printr-un act normativ, să știm clar: avem dreptul sau n-avem  dreptul? Că așa eu definesc  polițistul per ansamblu, mâine ies în stradă, eu lucrez la criminalistică ipotetic, mâine ies în stradă am un proces verbal și atunci o să dau amenzi la circulație? De aia sunt  împărțite atribuțiile. Noi, în poliția română avem atribuții împărțite, știm foarte bine ce face cel de la ordine publică, ce face cel de la circulație, ce face criminalistul, judiciaristul etc etc. Și aici trebuiesc definite. Presiunea vine din zona administrativă, presiunea vine din zona politică, din partea unor oameni care n-au înțeles că, până la urmă, lucrurile astea se vor întoarce și împotriva lor ca imagine…Că-și doresc o poliție locală puternică, da, perfect de acord, că până la urmă este în slujba cetățenilor, dar haideți să fim corecți cu noi să putem să așezăm lucrurile acolo unde e normal. Și eu cred că se poate face lucrul ăsta, dacă oamenii care se așează la masă au o înțelegere și privesc interesul național, nu interesul personal.

 

Domnule președinte, vă mulțumesc mult, vă urez succes și exprim din nou aprecierea pentru ceea ce face poliția în această perioadă foarte grea.

 

Mulțumim asemenea, mulțumim în primul rând pentru că sunteți alături de noi.

 

Interviu realizat de Cezar Corâci