Interviu cu Costin Georgescu, fost director al SRI (II)

Dvs. care credeți că este explicația situației de acum?

Cred că sunt mai multe motivații. Hai să ne gândim așa: o țară ca să fie puternică – pe timp de pace pentru economie, pentru comerț, pentru turism, pentru orice, dar și în vreme de razboi – are nevoie, în aceeși măsură… de ce anume?!… De infrastructură! Iar infrastructura ce înseamnă? Șosele și autostrăzi, căi ferate, aviație și flotă. Și hai să le luăm acum la rând… Flotă? Nu mai avem! Aviația? Lucrează în pierdere! Taromul, la fel…. Acum trebuie să tragă pe dreapta nu știu câte avioane, au termen la începutul anului viitor… cinci sau șase avioane… Și nu vă spun, că dacă Ponta rămânea prim-ministru, erau avansate mult de tot discuțiile între el și soția lui Erdogan, să-i vândă Taromul… E poveste lungă asta… De Tarom trebuie să se ocupe cineva… trebuie să bagi niște bani în el…. Păi știți câți oameni are numai la financiar? Avea, în orice caz, acum doi ani… Deci, la sectorul financiar al unei firme, că Taromul e o firmă, 52 de persoane! Incredibil!Incredibil! Au fost puși pe pile, pe relații… De exemplu, directoarea asta, care a intrat în război cu ăla, Cuc… ea are acolo pe taica-său, pe bărbatu-său, pe frate-său, toată familia ei e acolo…. Așa se lucrează la ăstia, nu e singura firmă așa… Uitați-vă la Romatsa, care are, desigur, și niște specialiști deosebiți… dar restul… tot așa… familii… aduși pe familii, băgați pe pile… e ceva incredibil în România!

Și atunci hai s-o luăm așa: flotă nu mai avem, aviația merge foarte prost, căile ferate, știți foarte bine, vai de capul lor… Înainte de revoluție mă duceam cu trenul la Baia Mare, făceam 12 ore, acum fac 15, și asta doar dacă nu intervine ceva… Șoselele, le știm care sunt, adică aceleași, mai cârpim din ele… iar autostrăzile, ce să vă mai spun eu… Asta este, ăsta e sistemul nostru. Dar cine are interes să nu avem infrastructură, care reprezintă ceva esențial pentru funcționarea unei țări, în toate situațiile?!…

Veșnica infrastructură critică a României…

Exact. Așa deci, cine? Cum să nu-mi pun problema, când noi suntem lângă granița rușilor… și… eu îi bănuiesc pe ruși și mai bănuiesc că mulți de-aicea încă sunt legați de ruși…

Așadar nu puneți totul pe seama incompetenței…

Am învățat și eu cât am fost la SRI – că n-am fost ofițer înainte, nici nu știam unde-i sediul SRI-ului, dar mi-a plăcut întotdeauna contraspionajul… mereu mă gîndesc: dacă ar fi să iau viața de la început, unde m-aș duce? în hidrotehnică?.. fiindcă mi-a plăcut meseria mea, mi-a plăcut mult!, sau la contraspionaj? – așadar am învățat că rușii, când au un individ, informator, în 80% din cazuri, urmașul lui intră și el în sfera respectivă.

Iliescu, cu studii la Moscova…

Cu studii la Moscova… Dar, desigur, nu numai ăștia…. că doar a venit la Revoluție și Militaru, devenit peste noapte ministrul Apărării… agent sovietic… în dosarele securității, nu vă spun povești… și Vasile Ionel, șef de Stat Major, tot agent sovietic… pe urmă consilieri prezidențiali pe probleme de apărare națională… și ne mai mirăm?

Multe lucruri le știu de la Iulian Vlad. M-am împrietenit cu el, înainte de a muri, să știți. A făcut si greșeli , dar și-a iubit țara. Și mi-a povestit multe lucruri interesante pe care pe urmă le-am și verificat, pentru că la început aveam dubii… De exemplu, cum a fost el arestat? Știți povestea?

Nu.

Hai să vă spun eu. Deci, Iliescu a anunțat la televizor și la radio că s-a dus la Ambasada Sovietică și a cerut să intre trupele rusești în țară împotriva…

Teroriștilor…

Teroriștilor…

Am ascultat și eu.

A fost publică.

După aia n-a mai recunoscut.

Bineînțeles. Gușă și cu Vlad erau amândoi în sediul Comitetului Central. Iliescu era dincolo deja, la armată. Aunci când au fost omorâți ofițerii noștri, Trosca și ceilalți de la Brigada antitero. De ce? Trosca fusese cel care înainte se ocupase de dosarul lui Militaru. El lucrase la contrasionaj, pe urma trecuse dincolo… și știa dosarul lui Militaru. Așa că trebuia să dispară.

Și a cerut special să vină el.

Da, exact. Așa! Exact. Doar că ăștia doi au zis Nu! Erau amândoi în CC și au zis Noi ne descurcăm singuri. Ceilalți ce planificaseră? De aia se și anunțase cifra de 60 000 de morți. Eu vă spun lucruri pe care sunt convins că le știți, le repet. Deci, să se bată armata cu securitatea. Securitatea avea unități militare bine instruite, numai că Vlad a zis nu, ai mei își predau armele la rastel și rămân ori acasă, ori în unități, și nu se amestecă în ce se întamplă în țară. Și n-a mai ieșit cifra aia, pe care o doreau ei… Ăla era motivul să intre în țară trupele sovietice, care erau pe Prut. Ungurii , Ministrul lor de externe a dat telefon, aveau și trupe pregătite să intre în Transilvania și să lupte împotriva teroriștilor. Deci era treaba gândită. Când ăștia a doi au zis ca nu, nu-i nevoie, țările occidentale care urmăreau foarte atente, i-au spus lui Gorbaciov Domnule, stai liniștit, nu e în România cum s-a spus, se descurcă singuri oamenii...Și pe treaba respectivă, n-au mai intrat trupele sovietice…

O decizie deșteaptă.

Care era scopul? Să se unească, probabil, cele două Moldove, iar Transilvania ar fi devenit cvasi-independentă. Și mai departe, Dumnezeu cu mila, ce s-ar mai fi întâmplat. Planul a rămas același, ca dovadă că atunci când s-a dus Dodon la Putin, la Înalta Curte, ce crezi că i-a dat cadou Putin? Harta Moldovei Mari. Întâmplător? Istoria rămâne….

Dar să revin: la trei zile după treaba asta, au fost convocați – Vlad și cei patru adjuncți ai săi – la Generalul Militaru, la Statul Major… Securitatea trecuse la armată. S-au urcat în mașină, pe drum… numai ce anunță Radio București că generalul Vlad a fost arestat. Șoferul speriat, Vlad zicând stai liniștit, trebuie să fie o greșeală., nu vezi că sunt aicea? S-a dus acolo, a intrat în curte – știu unde, că am fost și eu acolo în 92, și țin minte – și acolo era trasă mașina Ambasadei Sovietice, cu steagul pe ea… deci, dacă era steagul pe ea, asta semnala prezența ambasadorului… au urcat în birou… la geam se găsea Militaru împreună cu ambasadorul sovietic, iar la o măsuță, vizavi de biroul lui Militaru, stătea Vasile Ionel, noul șef al Statului Major, împreună cu… Voican Voiculescu. L-au arestat acolo, iar ăia urmăreau pe geam intrarea adjuncților, cei patru, ca sa-i aresteze și pe ei. Și asta în prezența ambasadorului sovietic. Îți spune ceva?

Da.

Imens, Imens… Asta-i țara. Și ăia încă sunt puternici.

Și în continuare liberi.

Să revenim! Vlad a fost arestat, iar pe ăstalaltu, Gușe, care era seful Statului Major, au vrut să-l aresteze, dar el s-a dus la armata din Cluj si apoi la Buzau si militarii de acolo l-au aparat… , a rezistat vreo trei ani de zile, până i-a apărut așa un cancer, galopant, de oase… Se bănuiește că… dar probe nu există. Fata lui a fugit din țară, s-a căsătorit cu Iosif Constantin Dragan… lucruri foarte, foarte întunecate, să știți… Au interes în țara asta, rușii. Suntem o țintă a lor. De aceea, am vrut să fac un scurt excurs istoric…