Conan Milner

Cel mai recent episod al sagăi covid 19 este noua variantă a virusului sars-cov-2, numită omicron. Etichetată de către OMS ca ”variantă de îngrijorare”, aceasta a fost descoperită la sfârșitul lunii noiembrie, declanșând rapid panică și restricții pe tot globul.

Omicron a fost observat pentru prima oară în Africa de Sud, dar acum sunt găsite cazuri în toată lumea. Deși ministrul sud-african al sănătății a spus că simptomele sunt ușoare și că reacția este exagerată, există temeri că varianta ar putea fi mai contagioasă și, de asemenea, mai mortală decât tulpina originală. [Asta în vreme ce alți cercetători afirmă exact contrariul dar, cum specificul ultimilor doi ani a constat tocmai în bombardarea populației cu afirmații care se bat cap în cap, acest lucru n-ar mai trebui să ne mire prea mult. (n. trad. N.B.)]

Oficialii din domeniul sănătății fac apel la combaterea variantei omicron prin intermediul aceleiași strategii pe care au folosit-o în abordarea virusului original: tot mai multe și mai multe vaccinuri. În emisiunea Face the Nation de la CBS, dr. Scott Gottlieb, fost comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, actualmente membru al consiliului de administrație al Pfizer, era de  părere că un booster oferă cea mai bună protecție disponibilă pentru omicron.

Dacă vorbești cu oamenii care lucrează la vaccin, ei cred că trei doze complete vor oferi un nivel mulțumitor de protecție împotriva acestei noi variante”, a spus Gottlieb.

Printre simptomele caracteristice ale omicron se numără usturimile în gât, tusea uscată și oboseala. Dar nu este deloc limpede dacă vaccinurile actuale vor fi suficiente pentru a păstra situația sub control.

Să luăm, de exemplu, cazul celor doi medici israelieni. Ambii au primit trei doze de Pfizer, fiind totuși testați pozitiv pentru omicron.

De fapt, cele mai multe cazuri de omicron se găsesc la indivizii complet vaccinați.

Nu este deloc neobișnuit ca virușii să sufere mutații, cu adevărat importante fiind doar schimbările care se produc cu acest prilej. Potrivit directorului National Institutes of Health, Francis Collins, această nouă variantă a prezentat un număr record de mutații, care pot interfera cu eficacitatea vaccinului.

Știm că această variantă are o mulțime de mutații – aproximativ 50 – dintre care peste 30 afectează proteina spike, acea parte a virusului care se atașează de celulele umane atunci când ne infectăm”, a spus Collins, în timpul unei apariții la Fox News Sunday.

Unii experți cred că problema se va rezolva cu o doză booster a actualelor vaccinuri, despre care CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel crede, însă, că ar putea fi mai puțin eficiente împotriva noii tulpini.

Dar nu trebuie să ne așteptăm la apariția, peste noapte, a unui nou produs. Într-un interviu pentru Financial Times, Bancel a spus că oamenii de știință ar trebui să testeze, mai întâi, eficacitatea vaccinului deja existent împotriva variantei omicron. Și abia apoi ar mai fi nevoie, de câteva luni pentru testarea și producerea unui ser special adaptat pentru noua variantă.

De altfel, se pare că lucrul a început, deja. Pfizer și partenerul său german BioNTech au declarat că, în cazul în care varianta omicron se va dovedi rezistentă la ”vechiul” vaccin anticovid, o versiune actualizată a acestuia ar putea fi gata la începutul anului viitor: ”Pfizer și BioNTech au luat cu luni în urmă măsuri pentru a putea adapta vaccinul ARNm în șase săptămâni, precum și pentru a expedia primele loturi în termen de sută de zile de la apariția unei variante scăpate de sub control.”

Un alt ser anti varianta omicron este dezvoltat de compania de biotehnologie Novavax din Maryland. Formula sa actualiazată se va baza pe proteina spike specifică secvenței genetice a lui omicron. Compania intenționează să înceapă testarea luna viitoare.

Îngrijorări serioase privind eventualele variante viitoare

Se așteaptă ca omicron să fie urmat de mereu alte și alte variante, ceea ce înseamnă că vor fi fabricate tot mai multe vaccinuri pentru a le combate. Dar, vom izbuti vreodată să ne vaccinăm suficient, astfel încât să putem ieși vreodată din această pandemie? Și care vor fi efectele cumulative ale tuturor acestor injecții experimentale asupra sănătății publice?

Persoanele nevaccinate sunt adesea învinuite pentru răspândirea virusului, dar, în opinia unor experți, vaccinarea este cea care generează noi și noi variante.

Într-un articol din 30 noiembrie, virusologul și vaccinologul Geert Vanden Bossche a scris că insistența continuă pentru vaccinarea anticovid în masă este cea care, în realitate, determină capacitatea de evoluție a proteinei spike până la, și dincolo de varianta omicron.

Problema constă în faptul că, spre deosebire de vaccinurile convenționale, care asigură imunitate, vaccinurile anticovid se mărginesc la a reduce severitatea simptomelor. Bosche prezice că acest lucru va favoriza răspândirea, de către persoanele vaccinate, a unor variante din ce în ce mai contagioase și mai mortale.

El a tras un semnal de alarmă încă de cum câteva luni, mai precis din martie 2021 când, într-o scrisoare deschisă către OMS, a atras atenția asupra faptului că actuala strategie de vaccinare a populației, în mijlocul unei pandemii, ”este supusă riscului de a duce la o catastrofă globală fără egal”.

Nu sunt un antivaccinist”, a scris Bossche. ”Dimpotrivă, vă pot asigura că fiecare dintre vaccinurile actuale a fost proiectat, dezvoltat și fabricat de oameni de știință străluciți și competenți. Cu toate acestea, acest tip de vaccinuri profilactice sunt complet nepotrivite și chiar foarte periculoase atunci când sunt utilizate în campanii de vaccinare în masă în timpul unei pandemii virale. Vaccinologii, oamenii de știință și clinicienii sunt orbiți de efectele pozitive pe termen scurt la pacienții individuali și nu par deloc deranjați cu privire la consecințele dezastruoase pentru sănătatea globală.”

Există și cercetări care găsesc defecte vaccinurilor în sine. Un studiu publicat în ediția din 8 noiembrie 2021 a revistei Circulation a remarcat ”schimbări dramatice” în vasele de sânge și inima celor recent vaccinați anticovid. Cercetătorul și cardiologul dr. Steven R. Gundry a remarcat că aceste schimbări persistă cel puțin două luni și jumătate după a doua vaccinare.

Gundry a concluzionat că vaccinurile ARNm ”provoacă inflamația puternică a endoteliului și a mușchiului cardiac, putând astfel explica creșterea numărului de tromboze, cardiomiopatii și a altor evenmente vasculare care apar după vaccinare”.

Iar un alt studiu, de data aceasta din Marea Britanie, descoperă că persoanele până în 60 de ani, care s-au vaccinat, au de două ori mai multe șanse de a muri decât persoanele care au refuzat vaccinul.

Cu toate acestea, autoritățile insistă că vaccinurile sunt sigure și că vaccinarea a cât mai mulți oameni este esențială pentru a pune capăt pandemiei. Chiar înainte de apariția omicron, persoanele cu imunodeficiență moderată sau severă au fost sfătuite să primescă patru injecții. În vreme ce unii experți prevăd că toată lumea poate avea nevoie de o nouă injecție, la fiecare șase luni, pe măsură ce protecția indusă de vaccin începe să scadă.

Traducere și adaptare: Nedeea Burcă

Sursa: aici