Jon Miltimore
Vineri, San Francisco Chronicle a publicat un articol care arăta că statul California are una dintre cele mai scăzute rate de cazuri Covid 19 din SUA, în ciuda faptului că rata de vaccinare este mult mai mică decât a altor state care în prezent luptă din greu cu varianta Delta.
Un exemplu clar în acest sens fiind statele Vermont și Maine, din regiunea New England, relativ protejate în timpul creșterilor anterioare, dar nu și acum, când varianta Delta le provoacă probleme deosebite.
De fapt, Vermont are cea mai mare rată de vaccinare din toate statele SUA: potrivit datelor de la Clinica Mayo sunt complet vaccinați 99,9% dintre cei cu vârsta de peste 65 de ani și 74% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani.
Cu toate acestea, după cum subliniază San Francisco Chronicle, în ciuda ratei sale ridicate de vaccinare, Vermont și-a stabilit recent recordul de cazuri pentru o singură zi. Totodată, începând cu 1 octombrie, rata medie a procentului de cazuri la 100 000 de mii de persoane, pe șapte zile, a fost triplă comparativ cu rata medie a statelor din Zona Golfului.
Ce fac și ce nu fac vaccinurile
Există un acord larg răspândit în rândurile oamenilor de știință că vaccinurile anticovid sunt extrem de eficiente în reducerea riscului de a dezvolta simptome severe, care pot duce la spitalizare și la moarte.
Eficacitatea lor în reducerea transmiterii virusului rămâne, însă, un subiect în dezbatere, mai ales că CDC a publicat încă din iunie date conform cărora persoanele vaccinate continuă să contracteze virusul, să îl transmită, transportând în gât și în pasajele nazale la fel de multe particule de virus ca indivizii nevaccinați.
În vreme ce unii oamenii de știință recunosc că vaccinurile nu pot opri transmiterea, alții continuă să susțină contrariul.
”Suntem încrezători că vaccinarea anticovid reduce șansele de răspândire a virusului”, au afirmat epidemiologii de la John Hopkins, M. Kate Grabowski și Justin Lessler, în The Daily Beast.
Cum spuneam, însă, alții sunt mai puțin siguri și un nou studiu sugerează că scepticismul lor ar putea fi justificat.
Publicat luna trecută în European Journal of Epidemiology și beneficiind de o evaluare inter pares, studiul a examinat 168 de țări și 2 947 de comitate din SUA, concluzionând că ratele mari de vaccinare nu sunt asociate cu mai puține cazuri de covid.
”La nivel de țară nu pare să existe o relație discernabilă între procentul populației complet vaccinate și noile cazuri de covid din ultimele șapte zile, au concluzionat cercetătorii. De fapt, linia de tendință sugerează chiar o asociere marginal pozitivă, astfel încât țările cu procent mai mare de populație complet vaccinată au mai multe cazuri la un milion de persoane (subl. ns.)”.
La nivel de comitat – au scris cercetătorii – ”pare, de asemenea, că nu există o scădere semnificativă a cazurilor de covid în cazul procentelor mai mari de popualție vaccinată.”
Aceste rezultate nu sugerează inutilitatea vaccinării. Repetăm: există dovezi solide care arată că vaccinurile reduc riscurile unor reacții simptomatice severe covid 19. Cercetarea sugerează, însă, că vaccinurile anticovid sunt o problemă de sănătate personală și nicidecum una de sănătate publică.
Este exact ceea ce a sugerat recent doctorul Jay Bhattacharya, profesor de medicină la Universitatea Stanford. Anume, el este de părere că, așa cum indică cercetările cele mai recente, vaccinurile ARNm produse de Pfizer și Moderna oferă o protecție individuală puternică – Bhattacharya pune propria sa recuperare rapidă din boală pe seama vaccinurilor – fără să contribuie, însă, la obținerea imunității de grup sau la îmbunătățirea sănătății publice.
Haosul planificat
Descoperirile publicate în European Journal of Epidemiology ajută la explicarea motivului pentru care unele state SUA precum Vermont și Maine înregistrează focare masive de cazuri, în ciuda ratelor foarte ridicate de vaccinare.
Experții în sănătate publică subliniază că, de asemenea, California are niveluri mult mai ridicate de imunitate naturală decât alte state, relatează Chronicle). Fără a explica, însă, de ce atât de mulți continuă să susțină că vaccinurile reduc transmiterea virusului în aceeași măsură în care oferă protecție individuală. În ciuda numeroaselor dovezi contrare!
O explicație poate fi găsită în excepționalele observații ale economistului Ludwig von Mises. Acesta spunea că o mare parte a conflictelor din lumea modernă sunt expresia luptei pentru cine configurează lumea, autoritățile sau indivizii, și că putem avea fie procesul democratic al pieței, în care fiecare individ își are propria contribuție, fie regula exclusivă a unui corp dictatorial.
Dacă vaccinarea anticovid este pur și simplu o problemă de sănătate individuală, există puține motive pentru ca ”planificatorii” (așa cum i-a numit Mises) să exercite control asupra publicului. Ar fi ceva asemănător cu obligația de a elimina toate tumorile canceroase, în numele ”sănătății publice”.
Dar, dacă a nu te vaccina este o amenințare la adresa sănătății publice sau a ”societății”, atunci planificatorii centrali au cel puțin motivul (dacă nu și o justificare validă) de a-și exercita controlul deplin asupra întregii societăți.
Cu alte cuvinte, dovezile care arată că vaccinarea anticovid se referă în primul rând la sănătatea individuală sunt contrare rațiunii de a fi a planificatorilor, care este aceea de a controla societatea.
”Ceea ce susțin cei care se autointitulează drept planificatori nu este suplinirea acțiunii planificate, pentru a face ca lucrurile să meargă, ci înlocuirea planurilor semenilor cu planurile proprii ale planificatorului”, a argumentat Mises în Haosul Planificat. Planificatorul este un potențial dictator care vrea să-i lipsească pe toți ceilalți oameni de puterea de a-și planifica viața și care urmărește preeminența absolută, exclusivă, a propriului său plan.
Pentru oamenii care încearcă să înțeleagă de ce, pentru prima dată în istoria modernă, oficialii din domeniul sănătății publice încearcă să combată un virus respirator prin constrângerea persoanelor sănătoase, care, atunci când nu se supun, își pierd locurile de muncă și libertățile de bază, Ludwig von Mises este o lectură obligatorie.
Traducere și adaptare: Nedeea Burcă
Sursa: aici