Sub această denumire intră mai multe personaje, decidenți cu sau fără apartenență politică, sau de culoare religioasă diferită de cea a creștinilor care își doresc petrecerea Crăciunului în tradiția străbunilor.

Să ne uităm la Grinch cel Mare care apare săptămânal să ne arate degetul, certându-ne ca un dascăl fără talent pedagogic, pentru faptul că nu ne spălăm mai des pe mâini, nu ne distanțăm fizic și, bineînțeles, că nu purtăm în permanență masca, pe care el însuși nu o purta la întâlnirea cu liderii europeni.

Sigur că nu ne spune nimic despre faptul că, din funcția pe care o deține, ar fi trebuit să se îngrijească de stocurile de materiale de protecție pentru populație, responsabilitate ce îi revenea prin lege, ca șef al Grinch-ilor Supremi. După cum am văzut, rezervele erau goale, astfel încât am cumpărat repede materiale neconforme, la preturi supraevaluate. Atunci ne-am adus aminte că mai avem un rest de industrie, și am promis că ne vom dota pentru a nu mai depinde de alții, care au închis repede porțile atunci când le-am cerut ajutorul. Am cumpărat linii de producție, la Romarm, la alți agenți economici privați și ce să vezi, Grinch-ul din capul guvernului nu a dat nicio comandă agenților, preferând să cumpere tot de la extern, la prețuri care au dus, într-un final, la arestarea unui Grinch mai mic, care lucra pe la UNIFARM. E drept că o comandă la intern nu prea aduce comisioane pentru intermediari…..

Ne uităm la Grinch-ul specialist în salvări naționale (cele mai importante au fost ratate) care, mai nou, interzice deplasările cu autocarul la pelerinajele ortodoxe, uitând că sub coordonarea lui, românii întorși în țară au fost înghesuiți în același tip de mijloace de transport și plimbați prin toată țara, astfel încât dacă aveam un asimptomatic în acele autobuze, până la destinație jumătate din persoanele respective ar fi fost, probabil, infectate…  dar atunci era ok, pentru că era ideea lui. La fel și în cazul celor trimiși în Germania, tot așa de înghesuiți în autobuze, dar acolo nu am auzit nici măcar un scâncet din partea respectivului. L-am auzit mult mai vocal când a fost vorba de interzicerea sărbătorilor de Paști…

Nicio vorbă din partea Grinch-ului cu nume de cotropitor asiatic despre faptul că nu avem destule doze de Remdesevir, deși am fi putut deja să îl fabricăm la Iași.  Ungurii pot să îl  fabrice  la ei în țară,  noi nu, că  suntem mai proști!   Nicio vorbă nici despre faptul că echipa de la Matei Balș a solicitat, timp de o lună, aprobare pentru folosirea unui tratament similar cu cel administrat președintelui american, Donald Trump, dar care a fost aprobat abia după apariția în presă a situației respective… nicio vorbă despre testarea insuficientă și mai ales nicio explicație credibilă despre cum scade numărul de cazuri înainte de alegeri și crește după și înainte de evenimentele religioase, ortodoxe în special. Despre aplicarea unor noi tratamente folosite deja în țările occidentale, care ar putea elibera paturile de la terapie intensivă, cu chiu cu vai a început să  vorbească recent doar doctorul Musta, la Timișoara.

Înghesuiala din metrou, mijloacele de transport în comun, păcănelele, mall-urile și mai ales alegerile nu au reprezentat vreun mare risc, o procesiune religioasă unde se pot organiza măsuri de distanțare la fel de ușor ca la alegeri nu poate fi aprobată!!!

Și apropos, chiar nimeni nu vrea să vadă/recunoască legătura dintre alegerile locale și explozia de cazuri noi de infectare, exact 14 zile cât durează perioada de incubație a virusului în cele mai multe cazuri?! Nu a fost explozie nici la deschiderea școlilor, nici la întoarcerea din concedii a oamenilor. Dar e mai bine să spunem că totul a fost perfect organizat pentru a susține cât mai repede noile alegeri parlamentare. Mă rog, a fost o mică sincopă la sectorul 1, unde doamna Clotilde știa că toate camerele de luat vederi sunt închise.

Ghinion cum ar zice Grinch cel Mare, mai era una neinventariată…. dar, oricum, nu are relevanță câtă  vreme cele două mari partide se înțeleg atât de bine pe sub masă.

Când aud în fiecare conferință de presă cum Grinch cel Mare bate la PSD-iști, îmi zic, uite o poziție principială abordată non stop, care devine deja șlagăr, dar când văd cum un domn, Daniel Fenechiu de la PNL și un PSD-ist de marcă, șef interimar al senatului, Robert Cazanciuc, promovează împreună un proiect de act normativ în regim de urgență (ca și cum  ar avea vreo legătură cu pandemia!), sprijinind în mod clar casele de avocatură (inițiatorii sunt juriști de profesie), pentru a le permite să se mufeze la bugetul statului, pe o piață de aproape 1 mld de euro (vezi aici), îmi dau seama că totul e un fals.

De la clasa politică până la administrația centrală sau locală, ultimul exemplu al Grinch-ului cu diplomă de bacalaureat falsă, precum și faptul că ditamai consilierul de stat al Grinch-ului din fruntea guvernului și șeful grupului de comunicare strategică a Grinch-ilor nu are studiile universitare absolvite, arată cât de jos am ajuns…

Dar ce mai contează, vom face alegeri parlamentare apoi Grinchii  ne vor fura și Crăciunul!