Diferența între un stat slab și unul puternic nu este dată doar de valoarea PIB-ului, dotarea armatei, sistemul de învățământ și sănătate, rezervele bancare sau gradul de industrializare și dezvoltare, dar și mai ales de gradul de civilizare a populației din statul respectiv și mai ales de gradul de aplicare a legii de către organele de ordine, în conivență cu majoritatea populației.

Și aici ne uităm la mulți dintre compatrioții noștri cum încalcă, de la legi ale statului, până la cele mai elementare norme de bun simț care țin de cei șapte ani de acasă sau mai bine zis de lipsa de educație a acestora.

Te uiți pe marile bulevarde ale Capitalei, dar nu numai, la diverși “reușiți ai vieții” care conduc câte o mașină de peste 50 de mii de euro, dar își scot mâna, de obicei înnobilată cu un ceas de valoare sau vreo brățară grea de aur, să scrumeze pe capota mașinilor din proximitate. Treci pe lângă exemplarul respectiv, așteptâdu-te să vezi o persoană mai puțin educată, cu o ceafă mai lată, de “bombardier”, când colo, te uiți mirat la un personaj îmbrăcat elegant, cu barbă, cum e moda acum, de toți bărbații par a avea o nouă uniformă sau, și mai șocant, o domnișorică care îți mai trage și o înjurătură din vârful buzelor siliconate.

Înaintezi cu greu prin trafic și revezi mașina cu domnișoara/domnișorul blocând o bandă de circulație, de data asta staționată cu luminile de avarie pornite, în timp ce personajul respectiv a intrat într-un magazin de fițe să cumpere o poșetă de lux sau o pereche de pantofi aflați la modă zilele acestea, în timp ce toți ceilalți participanți la ritualul de îmbâcsire a plămânilor cu noxe îi transmit cele mai dulci gânduri de bine prin intermediul corului de claxoane binevoitoare. Și dacă nu e domnița, sigur e domnul fălos care a coborât cu mașina pusă pe avarie pentru a-și lua o cafea de la dozatorul de pe Calea Victoriei. Acest gen de nesimțire îl constați la multe mașini din București, indiferent de județul unde sunt înmatriculate, asta pentru a nu mai auzi poveștile răsuflate cu miticii, atât de diferiți de “nobilii” din restul țării….

E, și aici e problema noastră, pe lângă exemplarele de care vă pomeneam, trec motocicliști de la rutieră, echipaje de poliție națională, echipaje de poliție locală, toate, dar toate uitându-se în direcția opusă, să nu care cumva să deranjeze neamul prost de România.

Și bineînțeles că îți revine în minte afirmația auzită de mii de ori pe posturile publice, “Dacă era afară, nu îndrăznea să facă așa ceva, poliția statului respectiv nu l-ar fi iertat, nu ar fi stat la discuții…” .

La fel, te uiți în magazine, lume “bună” poartă masca sub nas sau sub bărbie, tatuajele postate pe membre anunțănd superioritatea acestor exemplare în fața virusului. Doamne ferește să-i atragi atenția, pentru că ar urma imediat un curs intensiv de injurii cu referire la toți strămoșii tăi… La fel și pe plajă, sau în cazul celor care aruncă gunoaie în râurile patriei…..

Și de aici pleacă totul, o instituție a unui stat puternic nu ar fi stat la discuții, ar fi aplicat legea și punct, fără a fi interesată de poziția persoanei respective, ne aducem aminte de amenzile primite de Arnold Schwarzenegger, pe vremea când era guvernator, sau de cele ale fiicelor președinților americani…

Dar la noi, mergeți un pic în proximitatea ministerului condus de Marcel Vela, în timpul săptămânii de lucru, sunt mașini parcate pe două sau trei rânduri pe carosabil, în timp ce în parcările din jur sunt locuri libere la discreție. La fel, vajnicii polițiști se uită în altă parte, poate or fi prieteni de-ai șefilor veniți în vizită să mănânce ceva  bun și ieftin, la cantina ministerului, nimeni nu îi deranjează.

Și când vezi atâta dublă măsură, nu începi și tu să îți pui problema că nu ești din lumea reală? Mai bine o rezolvi cu o mică șpagă, cu o mică amenințare voalată la adresa agentului constatator, doar ai văzut atâția politicieni, vedete închipuite care legitimează polițiști în uniformă….

Să luăm penibilul exemplu al ultimei întâmplări nefericite, pentru noi, ca țară ce încercăm să promovăm în exterior o altă imagine față de cea făcută de minoritari de-ai noștri ….

Se bat doi lideri de clanuri interlope (lasă că poliția nici nu îndrăznea să îi deranjeze pe cei doi din îndeletnicirile curente), unul trece la cele veșnice, iar șeful Poliției Capitalei face o conferință de presă cu nu știu câți mascați în spate, ce-i  drept bine înarmați, deci au și bani, tragem noi concluzia, mai ales că se laudă falnicul ministru cu achiziția a 25.000 pistoale Beretta, prin care atrage atenția clanurilor interlope să nu cumva să încalce legea că atât le trebuie… Bine, suna mai degrabă ca o rugăminte…

Și acum să ne uităm puțin în legislație, conform Ordinului 875/80/2020 emis de vajnicul ministru. La o înmormântare pot participa maximum 16 persoane, sau mai multe cu respectarea distanței de 1,5 metri între ele, deci toate valorile neamului prost din România care participă la priveghiul fostului șef al Clanului Duduienilor și apar pe toate posturile media, ce fac, respectă mirobolanta Poliție Română și avertismentele ei?

Un amărât de român (indiferent de etnie) nu își poate chema toate neamurile la înmormântarea unei rude dragi, dacă nu face parte din vreun clan, pentru că ar veni musculoșii de la forțele speciale…

Aici aflăm că sunt suficiente forțe la fața locului, care fac ce? Filmează și se pozează cu armamentul din dotare? Da, să nu provocăm, să nu deranjăm, să acționăm progresiv, să nu abuzăm de forță etc. Putem să producem scuze, dar nu putem să producem rezultate, și din acest motiv nu putem să stăm cu capul sus atât în țara noastră cât și în afară.

Doar dacă vă uitați pe mesajele din media internațională din ultimele două zile o să vedeți cum un austriac ne consideră ieftini, ca guvern și instituții subordonate pentru că sunt coruptibile, sau cum italienii se plâng de corupția vameșilor români și a polițiștilor de frontieră care lasă să treacă cetățenii moldoveni către Roma, pe bază de șpagă.

Concluzie

Țineți minte când s-a considerat că a interveni (cu șpagă) pentru recuperarea unui permis de conducere ridicat pentru consum de alcool, ar echivala cu a favoriza o crimă și s-a stabilit un T – 0 și de atunci nimeni nu a mai îndrăznit să mituiască un polițist și nici acesta să-și mai permită să ia șpagă pentru o astfel de abatere (bine, mai sunt cei, câțiva, de la laborator care contaminează probele, în unele cazuri)… Haideți și pentru restul legilor, domnilor polițiști să scăpăm de dubla măsură.

Aș vrea să văd polițiști, mai ales din tânăra generație, care nu pun urechea la metehnele vechilor combinatori din poliție, precum și lideri de sindicat gata să îi apere, inclusiv în fața presei atunci când constată un abuz (îmi aduc aminte cum un mare jurnalist țipa la un motociclist în uniformă să se legitimeze, în Germania cred că ar fi tăcut ca o gălușcă…) și nu doar mânați doar de interesul de a fi în grațiile unor șefi vremelnici…

Corectitudinea, pe toate palierele ne poate scoate din marasmul în care suntem.

Și totul pleacă de la cap, cum se zice. Atâta timp cât și posturile de politicieni pe diferite liste, se spune că se stabilesc de ani de zile funcție de sumele decartate la partid, nu avem cum să ieșim din mocirlă.

Altfel, e greu să ne schimbăm în bine….

Citește și Fă-te frate cu dracul, până treci puntea…