Aaron Kheriaty

Tehnocrații noștri nu par deloc demoralizați de eșecul politicilor de sănătate publică și al noilor tehnologii asociate pentru domolirea pandemiei de Covid. Luați, de exemplu, în considerare vaccinurile ARNm de la Pfizer și Moderna. Cat de eficientă s-a dovedit această tehnologie, pentru prima dată când a fost încercată, pe scară largă, la oameni? […]

Un studiu recent publicat în jurnalul medical The Lancet a constatat că vaccinurile ARNm nu au înregistrat niciun beneficiu net în ceea ce privește reducerea mortalității generale.

În plus, datele CDC, precum și datele furnizate de companiile de asigurări de viață, stratificate în funcție de vârstă, au arătat o creștere cu 40% a mortalității generale în rândul adulților în vârstă de muncă (18-64 de ani), în 2021, în timpul campaniei de vaccinare în masă, comparativ cu valoarea de referință precedentă a ultimilor cinci ani. Pentru a pune acest lucru în context, actuarii ne spun că o creștere cu 10% a mortalității de toate cauzele este un eveniment dezastruos care se poate petrece o dată la 200 de ani. Statele Unite nu au cunoscut acest tip de vârf nici măcar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Când grupele de vârstă au fost mai stratificate, mortalitatea relevată de asigurările de viață din trimestrul trei al anului 2021, în timpul campaniei de vaccinare în masă, a arătat statistici și mai alarmante privind excesul de mortalitate în rândul adulților de vârstă mijlocie:

    • o creștere de 81% pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani

    • o creștere de 117% pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani

    • o creștere de 108% pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 de ani

    • o creștere de 70% pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani

Majoritatea acestor decese în exces nu s-a datorat covid. Nici controalele și programările medicale ratate în timpul carantinelor nu pot reprezenta majoritatea acestor decese. Dacă sari peste o colonoscopie, nu mori anul următor de cancer la colon. Riscul de a muri din cauza cancerului crește ușor în următorii 10 până la 20 de ani. De asemenea, dacă ai diabet și pierzi programarea de rutină la asistența medicală primară timp de un an, este posibil să ai glicemia slab controlată timp de câteva luni. Acest lucru va duce nu la deces în anul imediat următor, ci la un risc ușor crescut de complicații diabetice mult mai târziu.

Altceva – ceva brusc și acut – s-a întâmplat în 2021, afectând masiv mortalitatea adulților și a tinerilor de vârstă mijlocie. Instituțiile noastre de sănătate publică nu au arătat niciun interes în examinarea acestui dezastru. Iar acest dezinteres total este un barometru al priorităților lor.

Cu toate acestea, împreună cu alți medici și oameni de știință preocupați, am început să lucrez cu directori și autorități de reglementare din industria asigurărilor, care sunt dornici să obțină răspunsuri privitoare la siguranța vaccinurilor și alte cauze potențiale ale acestei creșteri dramatice a mortalității.

Dar, indiferent dacă se va dovedi că vaccinurile au cauzat un rău categoric, deocamdată este cel puțin clar că vaccinurile ARMn nu au produs beneficii nete în ceea ce privește reducerea mortalității populației. (S-ar putea întâmpla ca o analiză stratificată în funcție de vârstă să dezvăluie beneficii generale pentru vârstnici, compensate de prejudiciul general adus tinerilor – juriul încă deliberează. Citirea datelor actuale sugerează că orice beneficii pentru unele segmente de vârstă vor rămâne pe termen scurt și vor fi contrabalansate de probleme pe termen lung.)

Am fost liniștiți în repetate rânduri de instituția medicală că vaccinurile ARNm nu ne vor altera ADN-ul. Timp de mulți ani dogma convențională în genetică fusese că ADN-ul este transcris în ARN, care este tradus în proteine. Săgeata se mișca doar în această direcție, sau așa credeam noi. Dar acum știm că direcția poate fi uneori inversată de enzime precum revers transcriptaza, mecanismul găsit în virusurile HIV. Un studiu recent a constatat că ARNm din vaccinurile anticovid a fost inserat în ADN-ul celulelor hepatice umane în laborator (în vitro).

Această descoperire trebuie reprodusă pe modele animale (in vivo), dar acest studiu sugerează că asigurările conform cărora aceste vaccinuri nu ne schimbă ADN-ul ar putea fi premature. Învățăm pe măsură ce înaintăm în această tehnologie, mai întâi înțepăm, iar întrebările le punem mai târziu.

În ciuda performanței slabe a tehnologiei ARNm la prima lansare în masă, entuziaștii rămân nedescurajați. Potrivit susținătorilor, am fi avut de-a face doar cu o experimentare timpurie a acestor terapii genetice (nu se mai pot numi în mod plauzibil vaccinuri, chiar dacă CDC și-a schimbat definiția vaccinului anul trecut, pentru a se adapta acestor produse).

Unul dintre cei mai notabili entuziaști ai tehnologiei ARNm, Jamie Metzl, are un pedigree impresionant. Potrivit biografiei sale, Metzl este ”un futurolog al tehnologiei de vârf” și membru al comitetului consultativ internațional al OMS pentru editarea genomului uman. Este autorul a cinci cărți, printre care Hacking Darwin: Genetic Engineering and the Future of Humanity. Dl. Metzl a mai lucrat anterior în Consiliul de Securitate Națională al SUA și în cadrul Națiunilor Unite.

El a publicat recent un articol în Newsweek despre viitorul tehnologiilor ARNm cu titlul: Miraculoasele vaccinuri ARNm sunt doar începutul. Metzl susține că ”aceste vaccinuri oferă o privire timpurie asupra modului în care instrumentele miraculoase ale revoluției genetice vor transforma sistemele de sănătate și întreaga noastră lume în următorii ani”. Avem acum capacitatea de a sparge ADN-ul, opinează el, și ”noile vaccinuri sunt exemple timpurii perfecte ale acestei ”tehnologii divine”. (Sublinierea mea)

Acestea sunt vorbele lui, nu ale mele. Metzl explică: ”Vaccinurile, în esență, transformă corpurile noastre în fabrici personalizate care produc un obiect altfel străin, pentru a declanșa răspunsul nostru imunitar natural.” Iar posibilitățile sunt nesfârșite: ”Această abordare va crea în curând o platformă complet nouă pentru combaterea cancerului și a altor boli, precum și pentru a oferi îmbunătățiri chiar mai profunde decât vaccinarea.”

În vreme ce toate aceste transformări erau în desfășurare cu mult înainte, pandemia a ”supraalimentat revoluția genetică”, care ”ne va atinge în curând viața, din ce în ce mai intim”. Această revoluție va include nu doar progrese enorme în agricultură, industrie și medicină, ci va ”reforma traiectoria noastră evolutivă ca specie”.

Spre cinstea lui – și aici sunt de acord cu el – Mezl ne avertizează că ”viitorul speciei și al lumii noastre este prea important pentru a fi lăsat în seama unui număr mic de experți și de oficiali. Fiecare trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a ne instrui în legătură cu aceste probleme critice.Trebuie să fim cu toții cetățeni informați, competenți, care cer responsabilitate liderilor noștri, la toate nivelurile.”

Aceste fiind, într-adevăr, unul dintre motivele pentru care am scris The New Abnormal: The Rise of the Biomedical Security State.

Traducere și adaptare: Nedeea Burcă

sursa: aici

Aaron Kheriaty este medic psihiatru, cercetător principal al Brownstone Institute și membru al Unity Project. A fost profesor de psihiatrie la Universitatea din California, Irvine School of Medicine, unde a condus departamentul de Etică medicală.