Cazurile de infecție cu virus au declanșat diferite reacții ale guvernelor de peste tot din lume.

(CNN)

În discursul lui Donald Trump, de miercuri seara din Biroul Oval au fost transmise mesaje subliminale. Mesajul a fost interpretat de mulți analiști ca o insinuare  referitoare la faptul că “Virusul străin”, afectează doar străinii.

Analiștii îl cataloghează pe secretarul de stat, Mike Pompeo, total neinspirat din punct de vedere diplomatic, raportându-se la reacția violentă a virusului ce a luat peste 4000 de vieți în zeci de țări , ca fiind virusul “Wuhan”.

Nu reprezintă o încurajare faptul că administrația americană a luat peste picior acest COVID-19, afirmând faptul că, din fericire, problema e în altă parte și nu la americani- acum totul răsfrângându-se asupra lor, oficialii SUA blamând oamenii din alte țări că “le dau lor problema”.

Acest populism pare să fi alimentat ideea lui Trump de a bloca zborurile europene. În mod ciudat, au exclus Regatul Unit și nu s-au gândit că cei infectați pot veni din această zonă.

Trump a fost clar doar pentru a arăta cât de hotărât este. Detaliile tehnice au fost un spectacol, dar dacă vă confruntați cu o pandemie, acestea ar trebui să reprezinte problema principală.

Scopul a fost să arunce vina pe altcineva, nu pe administrația confuză în privința tuturor răspunsurilor. Când acestea au sosit, erau mai lungi decât notele oficiale, menționând faptul că americanii nu sunt incluși în asemenea probleme, ca și cum nici comerțul nu îi poate afecta pe cetățenii Statelor Unite.

Și totuși, iată că lovitura a fost dată: confuzie în aeroporturi, în piețele globale, peste tot, în toate capitalele. Partenerii Statelor Unite s-au trezit în fața Administrației Trump care dădea vina pe aliatul ei, Europa, asta în timp ce China era ocupată trimițând ajutor medical Italiei.

Răspunsul populiștilor nu poate rezolva asta- prima criză a lumii globalizate.

Toată lumea, indiferent de unde se află, a fost afectată de aceste știri. Nici decretele adoptate de după criza financiară din 2008 sau combaterea militară, după tragicul eveniment 9/11, nu au ajutat în împiedicarea răspândirii virusului, la care nici oamenii de știință nu pot da un răspuns clar în ceea ce îl privește. Nu știm cât timp va mai dura sau câți oameni va mai omorî, iar acest lucru influențează algoritmii care mențin economia globală la un nivel stabil.

Să te îmbolnăvești încet, creează senzația că lumea nu se mai termină, să fii conectat nu a fost niciodată mai bine, trăind pe o planetă,care niciodată nu s-ar fi simțit mai mică. Din păcate, cel mai rău lucru este ca această criza este manageriată de populism.

În timp ce te îmbolnăvești, îți pare că lumea nu mai e așa mare. De asemenea, suntem mult mai conectați pe o planetă care acum pare mult mai mică.

Cei care folosesc în momentul de față vorba “sunt prea mulți oameni aici”, au un punct de vedere extremist, e ca și cum ai spune că lumea care este conectată chiar acum, ar trebui să fie deconectată. Trump va fi obligat să suplimenteze lanțul taxelor pe venit și avere pentru rezolvarea problemelor corespunzătoare problemelor ridicate de oameni, ignorarea acestora nereprezentând o soluție viabilă.

În aceeași logică, consilierul național al securității Statelor Unite, a afirmat că  dezastrul a fost declanșat și acoperit de China, și trebuie să se țină cont de faptul că Europa, Statele Unite, și chiar Iran depind de economia Chinei, turiștii, studenții sau inginerii ajutând la împrăștierea virusului, în acest moment fiind nevoie de banii fiecărui stat pentru a trece peste criză,

În plin haos, poate fi un moment pentru speranță și educație. Fiecare nație este capabilă, cel puțin în acest moment din câte ne putem da seama, să facă față virusului. Experiența Chinei ne arată cât de gravă poate deveni situația, în ciuda faptului că forțezi lumea să stea în carantină. Coreea de Sud ne arată ce se întamplă cand statul este transparent și în proces de testare. Italia ne arată cum este situația în cazul în care virusul este împrăștiat peste tot și se creează o paralizie la nivel național. Regatul Unit ne arată ce se întamplă când încerci să tot amâni împrăștierea virusului. Cu toții putem preda învățăturile unii, altora. Pentru prima oară, cu toții avem același scop.

COVID_19 este o adevarată provocare pentru era post-adevăr. Această boală infectează oamenii rapid, indiferent de demografie, credință, avuție sau culoarea pielii.

Informațiile despre răspândirea virusului, cât și despre vaccin și rata mortalității nu pot fi spuse în van. Știința- care avansează în comunicare, călătorii și tehnologii, a făcut ca lumea să pară foarte mică și a favorizat răspândirea acestui virus atât de repede. Va fi aceeași știință care îi va pune capăt.

Globalizarea a lăsat mulți oameni în urmă și în mod inconștient, i-a făcut pe unii mai avuți, iar pe alții mai săraci. De asemenea, acest proces i-a facut pe oameni în general mai bogați, mai sănătoși și mai înțelegători față de ceea ce a fost în trecut.

În curând, jocul de-a aruncatul vinei, se va termina. Aceeași populiști care au crezut că Regatul Unit nu va fi infectat de covid-19 și nu va fi o amenințare pentru America, vor susține faptul că dreptul de liberă mișcare globală trebuie să înceteze.

Dar fiți atenți la rolurile jucate și informațiile pe care le acumulăm pentru a pune capăt acestei pandemii. Așa cum Honk Kongul învață italienii, precum China trimite ajutor Iranului și cum coreeeni se ajută unii pe ceilalți.

Poate faptul că suntem așa împrăștiați peste tot a condus la răspândirea virusului, dar conexiunea pe care noi o avem o va duce la sfârșit. Această izolare care ne ține în suspans, ne va ajuta să apreciem, pentru prima dată, cât de apropiați am fost unii de ceilalți.

sursa