Louis T. March

Un lucru esențial pe care l-am învățat pe când trudeam din greu în capitala imperiului a fost acela că americanii știu foarte puțin despre ceea ce se întâmplă în restul lumii. În vremurile îmbătătoare ale hegemoniei, decorul american implicit era etnocentric. Ori încotro ni s-ar fi îndreptat pașii, ne loveam de Știrile CNN, de divertismentul american, de meniurile speciale pentru turiști, de ghizii și de recepționerii cordiali, care se asigurau că necunoașterea limbii locale nu ne va impiedica să ne cheltuim banii. Joe Biden, tipul care o face actualmente pe președintele nostru, spunea că America este o ”națiune indispensabilă”. Strict vorbind, de la Războiul civil încoace, noi nu am mai fost o națiune, și nici indispensabili nu suntem, ci doar credem asta – ceea ce pare a fi, într-adevăr, indispensabil orgoliului imperial. Dar… divaghez.

Anul familiei

Pe 22 noiembrie, presa americană a propagat meniul oficial îndeobște cunoscut sub numele de ”Știri”: războaiele actuale, cea de-a șaizecea comemorare a asasinarii lui JFK și reîntoarcerea acasă a celor plecați, pentru a sărbători Ziua Recunoștinței. Estimp, în lumea largă se întâmpla ceva important. Și, în mare parte, ratat de către presa occidentală.

Pentru a-și promova politicile de protejare a familiei și prezervare a valorilor tradiționale, președintele Vlaimir Putin a decis să declare anul 2024 Anul familiei în Federația Rusă. Inițativa a fost lansată la începutul lunii noiembrie, printr-o moțiune a președintelui Consiliului Federației Ruse, Valentina Matviyenko. Scopul:stimularea politicii de stat în domeniul protecției familiei și prezervarea valorilor tradiționale ale familiei”.

Pe 27 decembrie va fi înființat comitetul oficial de organizare, condus de Tatiana Golikova, vice prim-ministru pentru politică socială, muncă, sănătate și pensii. Băgați de seamă: moțiune făcută la începutul lunii noiembrie, decret emis pe 22 noiembrie, comitetul de implementare în funcțiune pe 27 decembrie. Iute ca săgeata! Presupun că își mai amintesc abulia generalizată din vremea comunismului. Chiar dacă eu unul sunt un adept convins al sloganului America first, consider că atunci când alte țări, cu resurse mai puține, fac lucrurile mai repede și mai bine, nu e nicio rușine să le urmezi exemplul.

Conservatorismul

Obiceiul de a dedica fiecare an unei cauze naționale a fost inaugurat în 2007, pentru a atrage atenția asupra priorităților Rusiei. Aceasta este o parte integrantă a abordării naționaliste a președintelui Putin, menită să îmbine patriotismul cu rezolvarea problemelor. Și funcționează surprinzător de bine. Cu toate acestea, meritele lui Putin sunt doar parțiale. Sancțiunile SUA/NATO au făcut mai mult pentru a strânge rușii în spatele lui decât orice război sau campanie de PR.

Multe s-au întâmplat în Rusia, în ultimul an, dintre care unele de mare interes pentru americani. Conform standardelor noastre, Rusia este ”de dreapta”, îngrozitor de insensibilă la ”wokeism”. Elitele occidentale consideră Rusia ”o benzinărie deghizată în țară” (regretatul senator John McCain dixit). Nu e deloc așa. În realitate, pe plan intern, ne confruntăm cu cu războaie culturale similare, doar că liderii moscoviți au o perspectivă cu totul diferită de aceea a omologilor de la Washington.

În 2013, Rusia a adoptat o lege ”Pentru protejarea copiilor de aserțiunile care susțin negarea valorilor tradiționale ale familiei”. Cunoscută sub numele de ”legea propagandei gay”, aceasta interzice ”propovăduirea relațiilor sexuale netradiționale” și a materialelor care ar putea încuraja formarea predispozițiilor homosexuale la minori, afirmând totodată că mișcarea LGBT stârnește și stimulează conflictele religioase și sociale. La 30 noiembrie, Curtea Supremă a Rusiei a decis că aceasta este extremistă, plasând-o, din punct de vedere juridic la egalitate cu cu grupările teroriste. Cu acest prilej au fost interzise expozițiile publice și orice fel de activități în sprijinul stilului de viață LGBT.

Dreptul la viață

La 3 noiembrie, președintele Putin a abordat problema avortului: ”Desigur, problema avortului este atât de acută! Întrebarea este: ce putem face în această privință?” El a citat măsuri prospective de interzicere a medicamentelor care întrerup sarcina, dar și unele menite să îmbunătățească situația socio-economică a țării, creșterea nivelului de bunăstare, a salariilor reale, măsuri de optimizare a serviciilor sociale și a ajutorului acordat tinerelor familii care vor să-și cumpere locuințe.

Biserica Ortodoxă Rusă face lobby pentru legi și mai restrictive privind avortul propunând, la rândul ei, un pachet de reforme, printre care amintim: solicitarea ”consimțământului informat” al soțului în cazul femeilor căsătorite care vor să facă un avort, iar în cazul minorelor a consimțământului părinților; consiliere obligatorie și ecografie înainte de avort; extinderea ”perioadei de gândire” de la 48 de ore la o săptămână; interzicerea avortului după 8 săptămâni de sarcină (spre deosebire de 12 săptămâni cât prevede legea actuală; intervalul de 12 săptămâni în care victimele violurilor pot solicita un avort (spre deosebire de legea actuală care prevede 22 de săptămâni); suprimarea dreptului clinicilor private de a efectua avorturi.

În 2000, în Rusia au fost efectuate 2,13 milioane de avorturi. Număr care, în 2022, a scăzut la 506.000. Cum populația Rusiei este în scădere, este posibil să mai apară și alte restricții care ar putea crește rata natalității. Orice inversare semnificativă a scăderii fertilității depinde de prioritățile avute în vedere.

Scurt istoric

Cel dintâi ”an al familiei” a fost 2008, când guvernul a reformat politicile privitoare la adopțiile externe ale orfanilor ruși. În 2012, Rusia a interzis adoptarea acestora de către americani și are în vedere extinderea interdicției la toate țările care permit ”schimbarea de gen”. În 2013, Rusia a interzis adopțiile de către cuplurile de același sex. După dizolvarea URSS, la sfârșitul anului 1991, natalitatea Rusiei s-a prăbușit la niveluri nemaivăzute după cel de-al Doilea Război Mondial, când au murit aproximativ 27 de milioane de cetățeni sovietici. Economia a intrat în depresie, în vreme ce criminalitatea și o serie de patologii sociale s-au răspândit ca focul. Între timp, rata de fertilitate estimată a Rusiei a revenit (între 1,4 și 1,6), dar nu există nicio tendință de creștere. Într-o adresă de la sfârșitul lunii noiembrie, la Consiliul mondial al poporului rus, președintele Putin a spus: ”Provocările demografice descurajante nu vor putea fi depășite doar cu bani, beneficii sociale, alocații, privilegii sau programe dedicate. Adevărat, valoarea cheltuielilor demografice de la buget este extrem de importantă, dar nu e totul. Punctele de referință în viață contează mai mult. Familia se poate construi doar pe o bază morală solidă, pe dragoste și pe încredere. Nu trebuie să uităm niciodată asta. Din fericire, multe dintre grupurile noastre etnice au păstrat tradiția de a avea familii puternice, multigeneraționale, cu patru, cinci sau chiar mai mulți copii. Să păstrăm și să reînviem aceste tradiții extraordinare! Familiile numeroase trebuie să devină norma, un mod de viață pentru toate popoarele Rusiei. Familia nu este doar temelia statului și a societăți; este un fenomen spiritual, o sursă de moralitate.”

Ne place sau nu de Putin, atunci când e cazul, trebuie să ne scoatem pălăria!

Cea mai recentă inițiativă legislativă

Săptămâna trecută, ca răspuns la preocupările larg răspândite cu privire la criza demografică a Rusiei, legislatorii Partidului Liberal Democrat din Rusia (PLDR) au propus adoptarea unei legi initulate: ”Cu privire la ajutoarele de stat pentru cetățenii care au copii”, care ar prevedea acordarea a 200000 de ruble (2100 USD)/copil pentru femeile care nasc înaintea vârstei de 25 de ani. Vârsta medie a unei mame la prima naștere se apropie de 30 de ani. ”Aproape 40% dintre femeile ruse refuză să aibă copii din cauza situației financiare și a condițiilor de viață nesatisfăcătoare – au declarat deputații LDPR. Toate femeile sub 25 de ani, indiferent de situația financiară, ar fi eligibile pentru beneficii.” […]

Aflate astăzi pe marginile prăpastiei războiului mondial, Rusia și America ar trebui să încerce o reconciliere. Atât la noi cât și pretutindeni în lume, există un număr imens de oameni pro-familie – tovarășii noștri de arme în problemele care contează cu adevărat. Cooperarea directă, de la om la om, între adepții familiei și ai valorilor tradiționale ne pot împrieteni unii cu alții, atenuând încurcăturile geopolitice create de elitele hrăpărețe. Pacea lumii depinde de acest lucru.

Crăciun fericit, tuturor!

Traducerea și adaptarea: Nedeea Burcă

Sursa: aici

Louis T. March este un jurnalist din Virginia, fostă gazdă de talk-show, dedicat în special istoriei și genealogiei.