Săptămâna trecută am vorbit despre impresionismul german și V-am prezentat opera pictorului Max Slevogt. Continuăm azi cu un alt impresionist german, prieten cu acesta…Hans Paul Klimsch…

 

Wikipedia spune : Hans Paul Klimsch (1868 –1917) este un pictor și ilustrator al impresionismului german .

 

 

Scurtă biografie. Paul Klimsch provenea dintr-o familie de industriași din Frankfurt care a fondat compania de inginerie mecanică Klimsch & Co și provenea din Česká Lípa. Părinții săi au fost artistul Eugen Johann Georg Klimsch și Anna Helena Burkhard. Tatăl său, era profesor la Städelschule, și a condus cursul de pictură, fratele său mai mic Fritz a devenit sculptor, iar fratele său Karl, care era cu un an mai mare, a devenit pictor. Paul Klimsch s-a căsătorit cu Charlotte Klimsch.

În 1886 s-a mutat la Karlsruhe pentru a studia la Academia de Stat de Arte Frumoase cu Ernst Schurth și Hermann Baisch, iar din 1899 a locuit cu Albert Haueisen și Carl Hoff. Și-a terminat studiile în 1891 și s-a mutat la München un an mai târziu, unde a studiat cu René Reinicke până în 1900.

Paul Klimsch locuia pe Holbeinstraße din Frankfurt și s-a mutat în 1911 în colonia de vile Wiesenau din Frankfurt-Niederursel, un loc rural de atunci chiar în afara orașului, la poalele Taunus.

Klimsch a venit adesea la Berlin; cercul său de prieteni i-a inclus pe Max Liebermann și Heinrich Zille, pe care i-a motivat să devină activi artistic după eliberare.

Jaguar dormind – 1893

 

Ca urmare, Grădina zoologică a inființat studiouri pentru Bruno SchäferCarl Wagner, Gertrud Winter și Paul Klimsch în incintă. 

Două maimuțe

Elefantul

 

A pictat împreună cu Max Slevogt în grădina zoologică din Frankfurt, iar în 1901 și-a surprins colegul în tabloul The Parrot Keeper. Acest tablou l-a motivat pe Max Liebermann să picteze și un om papagal.

Max Liebermann – Omul cu papagal

 

În afară de călătoriile în regiune, Klimsch nu a întreprins nicio excursie pentru pictură. Cu toate acestea, el a călătorit în mod repetat la Lacul Constance, unde familia lui Paul von Gans deținea Castelul Gottlieben din partea elvețiană ; Nu se știe dacă cele patru picturi Klimsch pe care le deținea von Gans prezentau și peisaje ale Lacului Constanța și orașul Dachau, pe care l-a vizitat cel puțin în 1893, 1895 și 1896.

 

Iată câteva lucrări…

Vedere la Bodensee

 

Bodensee

 

Tot…Bodensee

 

Primirea sa timpurie la Asociația Artiștilor Germani este consemnată în registrul de membri din 1906. Klimsch a participat la numeroase expoziții ale Secesiunii Berlinului, de exemplu în 1909, 1911, 1910 și 1912, și la expoziții ale Asociației Artiștilor din Frankfurt Cronberger. Această alianță a fost omologul de la Frankfurt al Secesiunilor. Paul Klimsch a expus împreună cu Ottilie Roederstein și Rudolf Gudden. La Berlin, salonul de artă Schulte a expus pentru prima dată lucrări ale Asociației Artiștilor din Frankfurt, Cronberger, inclusiv ale lui Paul Klimsch. Expoziția nu a primit critici favorabile.

 

Deși nu a călătorit mult, curentele moderne din pictură l-au influențat…Influența lui Marquet…

 

De asemenea, a fost reprezentat în expoziția de la Palatul de sticlă din München, precum și la Dresda, Düsseldorf și în 1904–05 la Nassauischer Kunstverein Wiesbaden.

 

 

Postum, în 1922, Institutul de Artă din Chicago a arătat lucrări ale lui Paul Klimsch în expoziția A doua expoziție internațională de acuarelă, alături de cele ale altor membri ai Secesiunii Berlinului, precum Lovis Corinth și Ernst Oppler .

 

A pictat și scene de gen…

 

Paul Klimsch a murit la vârsta de 49 de ani și a fost înmormântat în cimitirul principal din Frankfurt .

 

Datorită morții sale timpurii, opera sa nu este foarte extinsă. Publicația lui H. Weizsäcker și A. Dessoff din 1909 numără doar 70 de lucrari !

 

Rubrică realizată de Cezar Corâci