Ian Kane

Ian Kane este un veteran al armatei americane, autor, regizor și actor dedicat producției de filme și cărți inovatoare, care stimulează gândirea.

 

Pierderea unui om drag este o experiență comună. Dar ar trebui oare să acordăm instituțiilor medicale dreptul de a practica eutanasia sau sinuciderea asistată? Și cât de probabile sunt derapajele înlesnite de legile moderne care permit acest lucru?

Suita de interviuri care alcătuiește puternicul documentar al regizorului Kevin Dunn – Fatal Flaws: Legalizing Assisted Death – expune gânduri și opinii ale experților pro și contra, investigând modul în care aceste legi controversate au afectat societatea în ultimii 20 de ani. Chiar și unii dintre cei mai înfocați susținători ai morții asistate încep să își pună întrebări.

Primul dintre interviurile lui Dunn are loc în Newfoundland, Canada, unde Dunn stă de vorbă cu Candice Lewis și mama ei, Sheila Elson. Născută cu paralizie cerebrală și spina bifida, Candice avea, în acel moment, 25 de ani.

La un moment dat, când Candice a fost dusă la spital din cauza unor convulsii violente, medicii i-au spus mamei ei, Sheila, să ”renunțe la speranță” și că fiica ei ar trebui să recurgă la sinuciderea asistată. Sheila a refuzat să accepte, iar un medic a tras-o deoparte, acuzând-o că este egoistă. Din păcate, Candice a auzit conversația.

Costurile tratamentului pe termen lung pun o presiune imensă asupra proceselor de luare a deciziilor dificile. În SUA accesul la îngrijiri paliative decente este extrem de limitat. Astfel încât oamenii se întreabă dacă moartea asistată este, într-adevăr, o ”alegere”.

Sinuciderea asistată este deja legală în cinci state și șase jurisdicții din SUA. În prezent, se află în dezbatere pretutindeni în lume, iar SUA se află într-un moment critic.

Filmul ne prezintă experiențele țărilor care au adoptat deja legi privind sinuciderea asistată. Dunn călătorește în Canada, Statele Unite și Țările de Jos, care sunt considerate punctul zero în ceea ce privește legalizarea sinuciderii asistate. El vorbește cu oameni care au opinii diferite, pentru a ne ajuta să înțelegem cât mai bine.

În 1991, un psihiatru olandez pe nume Dr. Chabot Boudewjin a deschis porțile euthanasiei și sinuciderii asistate. El a ajutat o asistentă socială în vârstă de 50 de ani să își pună capăt vieții, în ciuda faptului că era sănătoasă și avea mulți prieteni. Femeia dorea să moară pentru că își pierduse ambii copii în ”împrejurări dramatice”, Chabot a ”ajutat-o” și, la procesul care i-a fost intentat a fost găsit vinovat, dar nu a primit nicio pedeapsă. Conform descrierii lui Dunn, actul a fost în mod evident ilegal (nu existau, la acel moment, legi privitoare la euthansie și la sinuciderea asistată). Însă, cu vremea, percepția opiniei publice s-a schimbat.

 Interesant este că Chabot vorbește acum despre o schimbare culturală îngrijorătoare, în sensul că decesele asistate medical depășesc intențiile inițiale ale promotorilor. În mod incredibil, medicul care a facilitat primul deces asistat este acum îngrijorat de faptul că sistemul medical al țării sale a mers prea departe, mai ales în ceea ce privește pacienții cu probleme psihiatrice.

Inițial, singurul scop fusese ajutorarea bolnavilor aflați în stadiul terminal. Dar, de-a lungul anilor, practica s-a extins pentru a include bolnavii mintal, bolnavii nonterminali, bătrânii și persoanele cu dizabilități. Și, cum derapajele rămân în continuare posibile, cei pur și simplu ”obosiți de viață”, sau care simt că viața lor s-a terminat, vor putea opta în curând pentru sinuciderea asistată. Dunn se declară îngrozit de rapiditatea extinderii reglementărilor.

Un medic intervievat în film este de părere că dacă imaginea unui ac hipodermic, folosită în mod obișnuit atunci când se discută despre eutanasie sau sinucidere asistată, ar fi înlocuită cu imaginea unei arme, discuția s-ar schimba rapid. Iar filmul lui Kevin Dunn pune întrebarea: oare, în zilele noastre, discuția s-ar schimba într-adevăr, chiar atât de mult?

Dunn presupune că societatea noastră este desensibilizată la moarte. ”Facem glume despre asta, facem filme… în jocurile video oamenii pot fi distruși ca niște rozătoare”… El spune că această desensibilizare i-a determinat pe mulți să considere viața și moartea ca pe niște chestiuni de alegere personală.

Fatal Flaws: Legalizing Assisted Death  este o privire fascinantă (și, uneori, înfricoșătoare) asupra problemei morții asistate. O abordare ”pe viață și pe moarte”, o interogație impresionantă și provocatoare.

Fimul poate fi urmărit aici.

Traducerea și adaptarea: Nedeea Burcă

sursa: aici