Guvernanții, presa miluită și medicii din garda pretoriană încearcă din răsputeri să lipească pe fruntea oamenilor sătui până peste cap de circul grotesc care a devenit viața noastră de fiecare zi, eticheta de ”conspiraționiști”, ”negaționiști” ai existenței virusului SARS-CoV-2, niște inconștienți incapabili să priceapă că virusul există și că provoacă victime.

Dincolo de diversiunea în sine, pusă în scenă, printre multe altele, pentru a înlesni ignorarea completă a oricărei opinii care pune la îndoială narațiunea oficială, Ludovic Orban și restul găștii ar trebui să priceapă că imensa majoritate a celor care încearcă să găsească o explicație cât de cât coerentă a nebuniei care a cuprins România, însăilând, astfel, diverse teorii mai mult sau mai puțin credibile, o fac pentru că le vine pur și simplu extrem de greu să accepte că majoritatea posturilor de decizie de la noi sunt ocupate de oameni mediocri și submediocri, cărora nu le poți cere nici coerență, nici viziune și nici capacitate de a-și controla, într-un moment de criză, propriile emoții, necum de a le percepe și înțelege pe ale altora.

Sunt, practic, doar niște neisprăviți înnebuniți de beția puterii aproape absolute și care au început să-și creadă propria propagandă, transformându-se, astfel, în Cavaleri ai Apocalipsei.

Psihanaliștii explică termenul de ”proiecție” ca fiind procesul psihic prin care subiectul expulzează din sine și localizează în afara sa, în persoane sau lucruri, calități sau dorințe, sentimente care îi aparțin, dar pe care nu le cunoaște sau refuză să le accepte.

Iar majoritatea celor aflați temporar la conducerea României (și, de altfel, nu numai ei), chiar asta fac – își transferă gravele neputințe intelectuale și sufletești asupa unui popor pe care pretind că vor să-l salveze, dar pe care, în realitate, îl disprețuiesc din toți bojocii. E o formă a urii de sine, o boală care pricinuiește suferințe cumplite.

Ceea ce vreau să spun e că, așa proști cum și-i imaginează unii sau alții, românii, cu extrem de puține și nesemnificative excepții, știu că virusul există și e periculos. Doar că nu despre asta e vorba, ci despre minciuna care dezbină.

Bunăoară, ni s-a spus, în primele zile de după declanșarea alarmei de pandemie, că măștile sunt indicate doar celor bolnavi, și că oamenilor sănătoși le fac mai degrabă rău. Pentru ca, peste câteva luni, aceleași ”somități” în materie, să se sucească total, explicând fără istov că purtarea măștilor, de către toată lumea, este singura modalitate eficientă de evitare a îmbolnăvirii.

Scepticismul în fața unui ”adevăr științific” care fluctuează în funcție de cantitatea de marfă aflată pe piață și de adâncimea buzunarului în care se vor scurge banii, nu este nici pe departe o dovadă de prostie, ci tocmai dimpotrivă. Și nu rezolvi nimic făcându-l tâmpit pe ăla care te-a prins cu izmenele-n vine. Iar dacă vrei, totuși, să îl convingi că ai dreptate, găsește măcar de-acum încolo argumente inteligente și, mai cu seamă, încearcă să fii sincer!

Românii nu înțeleg nici motivele pentru care, în momentul depistării unui călugăr infectat cu coronavirus, autoritățile au închis Mănăstirea Cozia, dar nu au procedat în același fel atunci când, de exemplu, mai mulți angajați ai PRO TV, în frunte cu ”personajul istoric” Esca, au pățit același lucru. Este și motivul principal pentru care scenariul cu vedetele infectate le trezește doar neîncredere.

Dar când tu, autoritate publică, ți-ai manifestat, în legătură cu chestiunea atât de delicată a credinței, nu doar neînțelegerea, dubla măsură ci și chiar ranchiuna, uneori de-a dreptul fățișă, întărâtând, totodată, javrele de pe margini, dându-le liber să latre și să muște, atunci neîncrederea oamenilor, precum și faptul că ei încearcă să caute explicații pentru un asemenea comportament, nu e deloc vreo dovadă de neghiobie, ci doar mărturia perenă a propriei tale stupidități…. dacă nu cumva chiar un indiciu al faptului că într-adevăr încerci să te folosești de pandemie pentru a lovi în Biserica românească.

Mai departe, nu trebuie să fii mare matematician ca să realizezi neconcordanța între mesajul de panică al Guvernului și realitatea nudă a cifrelor. Ca să dau un singur exemplu, în perioada 27 martie – 27 aprilie, rata mortalității a fost de 6%, în perioada 27 aprilie – 27 mai, 8%, pentru ca în perioada 27 mai -27 iunie aceasta să coboare la 5%, și în perioada 27 iunie-27 iulie, să ajungă la 3%.

De unde concluzia că: fie cifrele oficiale sunt corecte și atunci virusul își pierde într-adevăr, treptat, din agresivitate, iar în acest caz isteria ar trebui să se domolească, fie cifrele oficiale nu sunt corecte și atunci ar însemna că nu mai vorbim despre sănătatea națiunii, ci de un imens ghiveci generat, așa cum spuneam, fie de cea mai pură prostie, fie de cine știe ce interese periculoase și obscure…

Și atunci, așa stând lucrurile, cum să nu pui la îndoială mesajele aberante ale guvernanților? Și cum să nu încerci să-ți explici ce se întâmplă în realitate?

O altă întrebare la care guvernanții ar trebui să răspundă – dar extrem de urgent! – este ce nevoie are Ministerul de Interne de fișele medicale ale cetățenilor?

E de mirare că, în condițiile astea, oamenii se simt hăituiți – trec peste legea cea nouă, așa zisă a carantinei, despre care s-a scris deja enorm – și ar face orice ca să evite, cu orice risc, atât testarea, cât și internarea forțată, fie și pentru numai 48 de ore?! Care, în treacăt fie zis, sunt arhisuficiente ca să te îmbolnăvești de-a binelea, fie din pricina supraexpunerii la virus, fie din pricina infecțiilor nosocomiale, despre care văd că ziariștii care făceau atâta caz de ele înainte vreme, au uitat cu totul.

E de mirare că oamenii devin ”conspiraționiști” când se încearcă conducerea lor exclusiv prin frică? E de mirare că încearcă să priceapă de ce în România se întâmplă lucruri unice în Europa și chiar în întreaga lume?

Într-o lume normală, în care am avea și noi conducători cu toate țiglele pe casă, Președintele ar ieși pe post să ne încurajeze, spunându-ne că rata mortalității este în scădere, ne-ar îndemna să respectăm în continuare regulile, așa cum am procedat și până acum, iar medicii, capabili de o minimă empatie, în loc să ne anunțe că au lumânări la spital, ar spune că își doresc ca niciunul dintre noi să nu ajungă acolo….

Numai că, din păcate, cea mai ”conspiraționistă” întrebare a românilor, la care fiecare dintre noi își răspunde în felul său, este cum se face că ne alegem, de fiecare dată, cu lideri de teapa lui Orban, Ciolacu, Johannis sau Tătaru… adică școliți până la genunchiul broaștei și mult prea ”sofisticați” pentru niște necivilizați ca noi.