Din iubire, pentru iubire

 

Dragi prieteni ai Editurii „Izvorul Cuvântului”, oameni buni, avem o surpriză deosebită pentru dumneavoastră: un portret atipic al artistei Loreta Din.

Scrie poezie și proză, pictează, realizează ilustrații de carte și emisiuni TV, participă frecvent la întâlniri cu caracter cultural. Are o multime de prieteni si admiratori. O mulțime de invitații și de diplome. E o valoare recunoscută. Cu toate acestea, a rămas un om modest, deschis, blând și tolerant. În preajma doamnei Loreta Din te simți ca intr-o grădină însorită, ești ocrotit de zâmbet și albastru senin. Ești tentat să evadezi în natură, să alegi manifestarea sinceră, nealterată de limitări sociale.

 

Pare că arta pe care ne-o oferă este exact ce ne lipsea ca să fim împliniți. Prin poezie și pictură reușește să construiască un tablou romantic, în care doamnele cu voaletă sau cu pălării din fetru imperial zâmbesc enigmatic sub privirile admirative ale cavalerilor. Da, romantism în stare pură, cu evantai, caleașcă și bătaie cu flori la șosea! Asta transmite prin tot ce face.

 

 

Tabloul are corespondență lirică – „Doamna cu lalele”, poezie publicată în volumul „Nu mă opri”, apărut în 2023 la Editura Armonii Culturale: „Femeie cu privirea demnă/ În primăveri te-am zugrăvit/Te-aș întreba, frumoasă doamnă,/Lalele cin-ți-a daruit? (…)”.

M-am întrebat, în mod repetat, de ce alegem să ne exprimam prin artă. De ce atâția oameni simt nevoia să se adreseze unii altora prin poezie. Prin pictură. Prin muzică, dans, actorie.

Unii, din nevoia de comunicare. Alții, pentru că vor atenție. Alții, caută să se găsească. Să se regăsească. Sau să-și construiască stima de sine.

Ei bine, am aflat, în sfârșit, un om care scrie și pictează din iubire! Din preaplinul sufletului.

 

Personalitate complexă, reușește să fie totdeauna prezentă social. E acolo unde se adună pictori, poeți și muzicieni, păstrând pentru sine zona de evadare, de odihnă.

Poate că atunci când simte nevoia de „reenergizare” se pierde printre brazi, pe firul apei sau printre florile pădurii.

 

 

Atunci, poate, scrie cuvinte tremurate, ca o lacrimă ascunsă între petale de liliac.

 

Scrie despre flori, despre dor, despre tăceri sau destin, în mod firesc, apropiat, ca și cum ar sta de vorbă cu cititorul, la o cafea.

Cartea publicată recent e un succes. Are recenzii favorabile, pe drept cuvânt.

Am ales spre lectură un fragment din poemul intitilat „Destin”: „Tăcerea ta, veșmânt cald de iubire,/ Amintirile s-au prins de pleoape,/ Printre castanii ce își

 

plâng în frunze/ Te simt aici, dar totuși prea departe.//Din tăcere mă înalți în noapte,/ Apăsarea grea când, te veghează luna./ Privești spre cer, implorând Celestul,/ Unindu-ne cu ele, devenit-am una./ (…)/Tăcerea ta de alții ne-nțeleasă,/

Eu o iubesc și o aud în tâmple./ Strigarea ce-o sugrumi te-apasă,/ Nu a fost dat… Să se întâmple./(…)”.

Din același volum, retine atenția poezia „Pleci, sau rămâi!”, pe care o redăm integral:

De vrei să pleci, te rog s-o faci acum!

Când stelele valsează pentru mine.

Când ploile cernite îmi par divine,

Când visele în suflet le adun.

 

De vrei să pleci, te rog s-o faci acum!

Să nu trezească în mine uragan.

Să nu erupă iubirea în vulcan,

Să nu mă-mbăt cu șoapte în fum.

 

 

De vei pleca, te rog s-o faci acum!

Adună tot ce-ai dat și-ai oferit,

Adună clipele în care m-ai iubit,

Adună tot și pleacă pe-al tău drum.

 

De vrei, rămâi! Cu gândul hotărât,

O viață pavăză, iubire, tu rămâi,

Fii stâncă și cuvântul meu dintâi,

Fii adierea vântului ce m-a durut.

 

 

Spre bucuria ochiului, am selectat pentru dumneavoastră câteva marine, în stil clasic.

 

 

 

De la concret la abstract, artista Loreta Din acoperă un spațiu compozițional larg, temele plastice predilecte fiind: viața și iubirea. Nu orice segment al iubirii!  Alege „căutarea”, „așteptarea”. Transfigurarea peisajelor marine, în care silueta feminină poartă o batistă/ eșarfă albă atestă preexistența unei stări de incertitudine.

 

Dintre tablourile abstracte, moderne și postmoderne, două mi-au atras în mod deosebit atenția. Le-am remarcat la un eveniment cultural notabil. Sigur vor constitui, la un moment dat, o serie, completând ciclurile deja expuse: peisaj rural, urban,  marine, flori/ păduri, portrete.

 

 

Îi dorim mult succes doamnei Loreta Din!

 

Mariana David