Viața – timp al iubirii

 

 

Dragi cititori ai ziarului „Vocea românului”, oameni buni, vom avea un eveniment literar! La începutul acestei veri, poetul Costică Dogaru va lansa cartea „Ninge în amintiri”. Din câte am aflat, volumul conține poezii. Doamna Camelia Pantazi Tudor de la Editura Astralis va avea grijă să ni se pună la dispoziție o carte impecabilă. În conținut, vor fi, cu siguranță, multe poeme de dragoste, pe coordonatele deja conturate: soare, lumină, flori. Caut de atâta vreme un discurs liric dantelat, suav și transparent ca perdeaua ferestrei ce dă înspre livadă. Un mesaj simplu, profund, echilibrat, structurat în logica firească a lucrurilor. A vieții. Voi găsi! Până la apariția noului volum,  avem la îndemână cartea „Curcubeu peste timp”, lansată în mai 2022, la Muzeul Național al Literaturii Române (Editura Astralis).

 

Prefața amplă, elaborată, argumentată, semnată de omul de cultură George Vlaicu (avocat), depășește cadrul tehnic. Sub titlul „Costică Dogaru și arta picturii versificate” ni se prezintă, de fapt, un eseu cu valențe estetice evidente.

Trebuie să vă spun că poetul și avocatul sunt membri fondatori ai Cenaclului „Vitralii”, în cadrul căruia coordonează Secțiunea literară. Când este făcută cu talent, seriozitate și implicare, arta capătă valoare și recunoaștere.

Și pe coperta patru este un omagiu adus poeziei de calitate, semnat de poeta Luminița Zaharia.

 

 

Cartea conține 106 poezii de dragoste, aparent simple, în care iubiții se întâlnesc sau se așteaptă. Gândurile, însă, depășesc mult pragul realității imediate, se împletesc în univers, până când acesta modifică timp sau drumuri, permițând împlinirea iubirii. Este vorba despre alegeri, despre destin, despre suflet. Poetul recunoaște, la un moment dat, că amintirile sunt o povară: „o simfonie a gândurilor/ și a sentimentelor netrăite/ mă copleșește,/ ca o ploaie caldă,/ de iubire…/ și rătăcesc pe străzi, cu sufletul răscolit/ de durerea amintirilor…” („Copleșit”).

Curcubeul pe care poetul îl pune deasupra timpului este „Iubire printre stele”, „Magnifică”, „Veșnicie”, este „Marea simfonie”, Bagheta magică”, „Reverie” și „Magie” totodată. Poeme care condensează emoții. Sentimente peste timp și dincolo de timp. Pentru poet, iubirea se identifică, aproape, cu renunțarea, îndepărtarea de sine: „aruncă-mi inima în lac/ odată cu sabia nemuritoare./ să se înfigă pentru totdeauna/ în sufletu-mi pietrificat./ să n-o poată scoate,/ decât femeia, care-i în stare/ să trăiască o dragoste mare./ e ritualul arderii pe rug,/ al iubirii de tine…” („Escalibur”).

Autorul prefera spațiile deschise și timpul fără limite. Spiritul are nevoie de libertate. Iubirea poate fi, paradoxal, temnița în care te simți liber: „În livadă mea de la țară/ percep timpul ca măsură a vieții” („Timpul”).

În poezia „Rupte din suflet”, găsim un îndemn cu valoare aforistică: (…) „învață să iubești din toată inima/ iubirea este cel mai mare Dar/ și cea mai mare lecție de viață” (…).

O carte cu substanță lirică, scrisă în stil modern, care, prin mesaj, te pune pe gânduri, în sens constructiv. Un poet echilibrat, veșnic îndrăgostit, spre bucuria noastră, a cititorilor săi.

Mariana David