65 de cărți

 

 

Dragi cititori ai ziarului „Vocea românului”, oameni buni, cunosc de mai bine de 10 ani un poet discret, de mare sensibilitate. Un cunoscator al literaturii, om de cultură, intelectual prin valoare si atitudine, care a scris peste 65 de cărți. Maestru al procedeelor stilistice neostentative, Ioan Rațiu nu se insinuează în boema bucureșteană zgomotos, triumfalist. Doar trece tăcut, urmat de prieteni fideli, care-i știu obiceiul de a sprijini debutanți și a le oferi spațiu de lectură. Cu privirea atentă la zgomotele vieții, are grijă întâi de familie, apoi de cărți și confrați.

 

Recent publicată, cartea la care mă refer este un dialog sublimat: de la om, la om, de la iubire, la iubire, prin iubire, pentru iubire, prin timp. Mult dincolo de timp, la un nivel estetic greu de atins.

„Voci interioare”, volum apărut în 2023 (editura Cervantes, București) conține 100 de poeme de mici dimensiuni numerotate de la 3301, la 3400, convorbire de un lirism excepțional între Ea și El,  ilustrând, de fapt, tragismul si privilegiul unei vieți dincolo de viață,  imposibilitatea despărțirii, dar și a atingerii fizice.

 

E dificil sa alegi un poem sau altul, pentru că au continuitate, nu pot fi percepute separat. Poemele „Ea: (3342)” și „El: (3343)” stau sub semnul metaforei rare din final: „Ai rămas în tăcerea din vis/Creangă-mpodobită de fluturi”. Este, liric vorbind, singurul răspuns posibil la întrebările ei nerostite,

 

induse de repetiția: ” Ar mai fi ceva de spus/ Tu te-ai dus te-ai dus te-ai dus”.

Absența virgulelor sau a oricaror alte semne accentuează continuitatea și intensitatea interogației. Sugerează deșertul, ca spațiu al iubirii, plasat în netimp. Absența coordonatelor temporale universalizează, concomitent, iubirea și pierderea. În acest context, afirmația-interogație „De ce taci părăsitule”, urmată de „nu-i destul că m-am întors/ intr-o gară pustie”  denotă o tristețe abisală („Ea: 3328”).

 

 

 

Răspunsul, („El: 3329”) fixează singurul spațiu admis al iubirii („Eu rămân adânc în inima ta”), dar și posibilitatea expansiunii acestuia, în doi: „Vântul se zbate fără secunde/ Vino iubito mergem oriunde”.

 

Primul poem din carte e scris în 12 mai 2022 (el) și ultimul în 19 august 2022 (ea). Este un interval marcat de poezie de calitate, în care autorul, adept al cuvintelor putine, dar cu mare incarcatură semantică/afectivă atestă că nu cantitatea contează.

 

Ioan Rațiu a trimis, special pentru cititorii ziarului „Vocea românului”, trei poeme nepublicate, trei Psalmi, pe care ii reproducem integral, acum, înainte de două sărbători: Botezul Domnului (Boboteaza) și Soborul sf. Prooroc Ioan Botezătorul. Cu această ocazie, adresăm multe urări de bine, sănătate și putere de muncă poetului și tuturor sărbătoriților. La mulți ani! 2024 să fie an de împlinire, pace, evoluție materială și spirituală pentru fiecare dintre noi!

 

 

 

 Psalmul mamei

Bucură-te mamă de frumusețea veșniciei

Cu toate florile iubirii tale

Cu-ndrăzneala răsăritului de soare

Cu zâmbetul păstrat nemărginirii

Bucură-te mamă de cântecele fericirilor

Cu toate ploile primăverii tale

Cu visele ieșind la plimbare

Cu dorul aprinsă chemare

Bucură-te mamă de libertatea gândurilor tale

Cu toți norii sărutând firele ierbii

Cu grijile rătăcite prin muguri

Cu basmele nemuririi valsând

Bucură-te mamă de toate mângâierile înverzirii

Cu liniștea sufletului împăcat

Cu dorințele spre veșnica tinerețe

Cu moartea pe moarte călcând

Bucură-te mamă de atâtea izvoare

Cu Lumină din Lumină

Cu răspuns în Adevăr

Cu Tăcerea sărutată

***

Psalmul suferinței

Nu ma lăsa Doamne să caut păcatul neșters

Cu lacrimile pierzaniei

Nu mă lăsa Doamne să-mi uit chipul și asemanarea

Printre nevoi scuturați de plâns

Nu mă lăsa Doamne să mă pierd pe văile rușinii

Trezind vremelnicia grijilor

Nu mă lăsa Doamne să înmulțesc patimile

Crescute din sila ispitei nesăturate-n orgolii

Nu mă lăsa Doamne să cresc durerile izgonirea

Fără sens lovind răstignirea cuvântului

Nu ma lăsa Doamne sa deschid morții

Ochii flămânzi ca minciunile viclenirii nesomnului

Nu mă lasă Doamne să fur Copilăria

Pătând amintirile dorului

***

Psalmul smereniei

Fericirile încep cu Tine

Împărat al Luminii

Duh al Sfințeniei

Adevăr al Învierii

Păcatele se pierd în fața Ta

Izvor de Iubire

Cuvântului Suflet

Îndemn spre Iertare

Tainele sunt în urma Ta

Vindecătorule

Mântuitorule

Glas al rugăciunii mele

***

Mulțumim, domnule poet, pentru generozitate. E o bucurie să începem anul citind literatură „de rang înalt”.

Mariana David