Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a dublat cantitatea de păcură rusească pe care a importat-o ​​în al doilea trimestru pentru a alimenta centralele electrice pentru a satisface cererea de răcire a verii și a elibera țițeiul propriu al regatului pentru export, au arătat datele și au susținut comercianții. Rusia a vândut combustibil la prețuri reduse, după ce sancțiunile internaționale legate de invadarea Ucrainei au lăsat-o cu mai puțini cumpărători. Moscova numește războiul din Ucraina o „operație militară specială”. Vânzările crescute de păcură, folosită în generarea de energie, către Arabia Saudită arată provocarea cu care se confruntă președintele american Joe Biden, în timp ce administrația sa încearcă să izoleze Rusia și să-și reducă veniturile din exporturile de energie. În timp ce multe țări au interzis sau descurajat achizițiile din Rusia, China, India și mai multe țări din Africa și Orientul Mijlociu au crescut importurile.

Biden a vizitat Arabia Saudită în cursul acestei săptămâni, când se așteapta că va căuta o creștere a ofertei de petrol pe piețele globale din regat pentru a ajuta la scăderea prețurilor petrolului, care au agravat inflația la nivel mondial. Există puțină capacitate disponibilă pentru saudiți și pentru alții pentru a crește producția pe termen scurt. Arabia Saudită și-a menținut, de asemenea, cooperarea cu Rusia în alianța producătorilor globali cunoscută sub numele de OPEC+. Cei doi sunt liderii de facto ai producătorilor OPEC și respectiv non-OPEC din acel grup. Estonia ajută exporturile rusești? Datele obținute de Reuters prin urmărirea navelor Refinitiv Eikon au arătat că Arabia Saudită a importat 647.000 de tone (48.000 de barili pe zi) de păcură din Rusia prin porturile rusești și estoniene în perioada aprilie-iunie a acestui an.Cantitatea a fost în creștere față de 320.000 de tone în aceeași perioadă cu un an în urmă. Pentru întregul an 2021, Arabia Saudită a importat 1,05 milioane de tone de păcură rusească. Ministerele Energiei din Arabia Saudită și Rusia au refuzat să comenteze cu privire la creșterea importurilor. Arabia Saudită a importat de câțiva ani păcură rusească, ceea ce îi poate reduce nevoia de a rafina țițeiul pentru produse și poate reduce cantitatea de petrol de care are nevoie pentru a-l arde pentru energie, lăsând-o cu mai mult țiței nerafinat pentru a fi vândut pe piețele internaționale la prețuri mai mari. Regatul apelează la petrol pentru a satisface nevoia de energie, care de obicei atinge vârful pe măsură ce cererea de răcire crește odată cu temperaturile de vară. Unele orașe din Arabia Saudită sunt departe de zăcămintele de gaze naturale care ar putea furniza combustibil mai curat pentru generarea de energie. Volumul țițeiului ars este de aproximativ 600.000 bpd în lunile de vară și de 300.000 bpd în lunile de iarnă, arată cifrele Joint Organizations Data Initiative (JODI). Utilizarea sporită a gazelor naturale a redus cantitatea de la 1 milion bpd în 2010. Arabia Saudită a importat, de asemenea, mai multă păcură rusească prin intermediul centrului petrolier din Orientul Mijlociu din Fujairah din Emiratele Arabe Unite, au declarat comercianții.

Fujairah a primit 1,17 milioane de tone de păcură rusească până în acest an, conform urmăririi navelor, comparativ cu 0,9 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. În plus, 0,9 milioane ar putea fi livrate la Fujairah numai în iulie, potrivit shiptracking, ducând totalul la 2,1 milioane în acest an, depășind cele 1,64 milioane de tone pentru întregul an 2021. O mare parte din păcura din Fujairah este vândută acolo ca și combustibil pentru nave, dar o parte din acesta este expediat în țările vecine. Nu este clar cât de mult combustibil rusesc suplimentar curge în Arabia Saudită prin Fujairah. Arabia Saudită și-a extins capacitatea de rafinare la 3,6 milioane bpd de la 2,9 milioane în 2017. Ratele sale de utilizare a rafinării s-au situat la 70%-73% în aprilie-iunie a acestui an, în ciuda producției care a crescut la peste 10 milioane bpd. Aceasta se compară cu 75%-95% în aceleași perioade din 2017-2019, ultima dată când producția sa a fost redusă drastic de reducerile producției de către Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații (OPEC+). Între timp, exporturile de țiței și produse au fost aproape de un maxim istoric de 9 milioane bpd în februarie-aprilie, au arătat cifrele JODI.

Sursa aici