Majoritatea conducătorilor de state și guverne din lumea întreagă își bazează aproape întreaga strategie de ”război” împotriva virusului SARS-CoV-2 pe vaccinuri. Dar câte doze vor rămâne, oare, nefolosite? În ciuda faptului că oficialii din sănătate ne îndeamnă pe toți să ne vaccinăm, există un număr foarte mare de oameni care nu sunt chiar așa de siguri că își doresc asta.

Potrivit celei mai recente monitorizări, efectuată de fundația Kaiser Family[1], 51% dintre americani sunt fie ezitanți, fie se opun vaccinării. Cea mai mare parte a acestui grup adoptă o abordare de tipul ”văzând și făcând”, urmărindu-i cu atenție pe cei deja vaccinați. Iar unul din cinci adulți americani sunt siguri că nu vor vaccinul, sau că îl vor accepta numai dacă va fi absolut necesar la muncă, la școală, sau pentru alte activități. Îl refuză, de asemenea, în California și Ohio, aproximativ jumătate dintre lucrătorii din prima linie[2], din spitale și din casele de bătrâni. Iar departamentul Apărării al SUA raportează că mulți membri ai serviciului procedează la fel[3].

Chiar și unii seniori sunt fie nehotărâți, fie pur și simplu refuză explicit vaccinarea. Un sondaj efectuat la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani a constatat că 16% dintre vârstnici nu sunt încă deciși, iar 6% sunt categoric împotrivă[4]. Și asta în ciuda faptului că propaganda și presiunea socială pro-vaccinare sunt extrem de puternice și atât de bine mediatizate. Pentru că vorbim de o intervenție medicală susținută de guvernele din toată lumea și care promite protecția împotriva unui virus asociat cu milioane de decese. Iar unii oficiali din domeniul sănătății n-au pregetat să avertizeaze că, în lipsa vaccinării, măsurile sociale restrictive ar putea dura foarte mult sau, cine știe, poate chiar pentru totdeauna.

Cu toate acestea, motivele ”refuznicilor” sunt, de asemenea, destul de convingătoare.

Un nou tip de vaccin

Sondajul Kaiser îi clasifică pe cei pro și contra vaccinului anticovid după rasă, vârstă și identitate politică. Aceste diviziuni demografice invită la speculații și dezvăluie câteva modele curioase. Totodată, trebuie spus și că dacă, așa cum e de altfel firesc, cei care suspectează vaccinurile în general sunt, în mod evident, susupicioși și față de vaccinul anticovid, acesta îngrijorează, însă, în aceeași măsură, și o mare parte a populației care, în mod obișnuit, nu are nimic împotriva ideii de imunizare în masă.

Vaccinurile tradiționale funcționează prin injectarea unei versiuni slabe a unui agent patogen, în scopul de a declanșa răspunsul imun al organismului. Vorbim despre o procedură care a evoluat mult în ultimele decenii, dar al cărei principiu de bază este cunoscut și a rămas neschimbat de câteva sute de ani.

În schimb, o mare parte a vaccinurilor anticovid iau o formă pe care strămoșii noștri nu și-ar fi putut-o imagina niciodată. Această nouă tehnologie influențează mecanismul nostru imunitar la nivel genetic. Având în vedere că acționează asupra ARN-ului nostru mesager, ele sunt cunoscute sub numele de vaccinuri ARNm.

Studiile clinice pentru diverse vaccinuri ARNm menite combaterii altor boli există încă dinainte de apariția noului coronavirus. Măsurile de urgență inspirate de pandemie au accelerat procesul de aprobare al vaccinurilor destinate protecției împotriva virusului SARS-CoV-2, iar anul trecut au fost efectuate studii pentru monitorizarea efectelor acestora asupra sănătății pe termen scurt. Câtă vreme lansarea publică a început cu doar o lună în urmă, impactul acestui tip de vaccinuri pe termen lung rămâne,însă, un mister[5].

Tehnologia lor este concepută pentru a imita infecțiile virale naturale într-un mod pe care sistemul imunitar îl recunoaște, fără pericolele expunerii vaccinului la o infecție autentică.

În cazul vaccinului anticovid, acesta ne programează celulele pentru a imita proteina spike găsită la suprafața virusului, programând astfel sistemul imunitar și făcându-l capabil să se apere împotriva acestei forme familiare ori de câte ori intră în contact cu agentul patogen real.

Sau, în orice caz, așa a fost proiectat să acționeze…

Cu toate acestea, unii se tem că această tehnologie, deocamdată experiențială, poate avea consecințe neintenționate. O preocupare comună fiind aceea conform căreia vaccinurile cu ARNm ar putea modifica ADN-ul. Cu toate acestea, potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC), acest lucru ar fi imposibil.

ARNm de la un vaccin anticovid  nu intră niciodată în nucleul celulei, acolo unde este păstrat ADN-ul nostru. Ceea ce înseamnă că ARNm nu poate afecta sau interacționa cu ADN-ul nostru în niciun fel. În schimb, vaccinurile anticovid ARNm influențează capacitatea de apărare naturală a organismului, pentru ca acesta să își poată dezvolta imunitatea la boală în condiții de siguranță”, afirmă CDC.

Acest răspuns poate fi găsit (sau, mai degrabă, putea fi găsit n.trad.), pe lista CDC – Vaccinurile anticovid, mit și realitate[6].

Un alt motiv de confuzie abordat de agenția de sănătate se referă la persoanele care ar trebui să facă neapărat vaccinul, vizavi de acelea care s-ar putea lipsi. CDC spune că oamenii care au dezvoltat imunitate naturală nu sunt neapărat protejați, cei care au fost testați pozitiv și au trecut prin boală fiind astfel îndemnați să primească și vaccinul.

Actualmente, experții nu știu cât timp durează imunitatea naturală, aceasta variind de la persoană la persoană. Există dovezi timpurii care sugerează că imunitatea naturală poate să nu dureze foarte mult”, afirmă CDC[7].

În decembrie 2020, Comitetul Consultativ al CDC pentru practicile de imunizare a emis un raport în care susținea că studiul Pfizer asupra vaccinului ARNm a dovedit că acesta este extrem de eficient în cazul celor care au avut deja covid 19.

Dar congresmanul Thomas Massie a descoperit că CDC promovează informații false. Examinând cercetarea Pfizer, el a constatat că, în mod evident, vaccinul nu demonstrează niciun beneficiu în cazul persoanelor care au dovezi ale unei infecții anterioare cu SARS-CoV2, așa cum raportase agenția de sănătate.

În cadrul unei convorbiri private[8] cu CDC, principalul director adjunct al agenției, dr. Anne Schuchat, a recunoscut greșeala și și-a cerut scuze pentru întârzierea în remedierea acesteia. Cu toate acestea, raportul CDC a rămas neschimbat[9].

În acest sens, Massie a afirmat, în cadrul unei serii de tweet-uri, că cetățenii trebuie să fie la curent cu faptul că CDC denaturează rezultatele cercetării Pfizer. El a adăugat că, ”în numele acestui virus, a fost pervertit însuși adevăratul sens al științei”. Astfel, ”Guvernul face afirmații fără nicio bază de cuantificare, care sunt repetate de mass media și acceptate de public”, a scris Massie pe Twitter[10].

Pe măsură ce înțelegerea noastră cu privire la funcționarea vaccinurilor ARN continuă să evolueze, afirmația CDC că vaccinul nu influențează ADN-ul se poate dovedi, de asemenea, greșită.

De altfel, un articol publicat în ediția din ianuarie a Nature Genetics constată că modificarea chimică a ARN-ului influențează stabilitatea ADN-ului și o schimbă. Cercetătorul principal, Arne Klungland, explicând pentru Phys.Org[11] că, în momentul de față, există mai multe grupuri de cercetare care lucrează împreună, încercând să afle efectele exacte ale modificării ARN-ului asupra moleculei de ADN.

Știm deja că zonele R-loop sunt asociate cu secvența de ADN care conține gene active și că acest lucru poate duce la ruperea cromozomială și pierderea informațiilor genetice”– a spus Klungland.

Cântărirea riscurilor

Studiile efectuate au arătat că reacțiile adverse la vaccinul Pfizer-BioNTech COVID 19 sunt, de obicei, ușoare. Conform raportului Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente din decembrie 2020, cele mai frecvente sunt reacțiile la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare, frisoane, dureri articulare și febră. Experții sunt de părere că existența acestora, în special după rapel, sunt, în realitate, de bun augur, ele semnalând apariția protecției imunitare.

Cu toate acestea există, de asemenea, și dovezi ale unor simptome severe și neprevăzute, care pot fi asociate cu acest vaccin. Potrivit sistemului de raportare a reacțiilor adverse la vaccinuri VAERS), din aproape 10 000 de raportări legate de vaccinul anticovid începând cu 29 ianuarie, VAERS a înregistrat 501 decese, 1066 spitalizări, 147 cazuri de anafilaxie și 128 de cazuri de Paralizie facială Bell.

VAERS este principalul mecanism pentru raportarea reacțiilor adverse la vaccin în SUA, dar trebuie reținut faptul că el dezvăluie doar o mică parte a tabloului general.

Un studiu realizat în 2010[12] de către Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA a constatat că leziunile provocate de vaccinuri care ajung să fie raportate către VAERS reprezintă doar 1% din numărul real al acestora.

Peste 80% dintre persoanele testate pozitiv pentru covid 19 nu au simptome, iar restul au, de cele mai multe ori, simptome ușoare. De asemenea, covid 19 are o rată de supraviețuire de 99% pentru persoanele de la 0 la 70 de ani, fără niciun tratament.

Dar, după cum ne amintesc experții din domeniul sănătății, nevaccinarea comportă riscuri. Boala poate avea complicații grave, care pun viața în pericol, în special pentru cei care au două sau mai multe comorbidități, cel mai frecvent obezitate și diabet. Iar dacă te imbolnăvești, ai putea compromite și sănătatea prietenilor, a familiei, sau a oricărui alt om cu care ai putea intra în contact.

Așadar, este un joc de noroc, dar oficialii spun că șansele sunt în favoarea vaccinului. Conform CDC, înainte de a putea fi autorizate sau aprobate pentru utilizare, toate vaccinurile trebuie să aibă studii clinice care să arate, fără putință de tăgadă, că sunt sigure și eficiente. Iar beneficiile trebuie să depășească riscurile.

Oricum, riscurile rămase sunt în întregime ale cetățenilor. Guvernul federal a acordat producătorilor de vaccinuri anticovid imunitate de răspundere în cazul apariției unor reacții adverse grave. De asemenea, autoritățile de reglementare guvernamentale și companiile private care fac vaccinul anticovid obligatoriu pentru angajați sunt, și acestea, protejate de litigii în caz de prejudiciu.

Luând în considerare necunoscutele

În timp ce oficialii din domeniul sănătății susțin, în general, noul vaccin, numeroși medici independenți sunt de părere că riscul pe care îl prezintă este prea mare. Unul dintre aceștia este medicul de urgență licențiat și fondatorul organizației Medici Americani din Prima Linie (Americas Front Line Doctors – AFLD), dr. Simone Gold. Într-o prelegere recentă intitulată ”Adevărul despre vaccinul anticovid”[13], Gold spune că establishmentul medical ignoră îngrijorările serioase care stau la baza acestei ”intervenții biologice experimentale”. Una dintre acestea fiind lipsa studiilor pe animale, publicate independent, pentru un produs care a fost aruncat în mare viteză pe piață.

În ceea ce privește rapiditatea apariției, noul vaccin anticovid este un adevărat miracol, aceasta fiind, de altfel, chiar unul din motivele de îngrijorare cel mai des invocate de critici.

Într-o sesiune de întrebări și răspunsuri pentru Johns Hopkins Medicine, Lisa Maragakis[14], MD, MPH, director senior pentru prevenirea infecțiilor și Gabor Kelen[15], MD, director al Biroului Johns Hopkins pentru Pregătirea și Răspunsul la Evenimentele Critice, au fost de părere că aceste îngrijorări pierd din vedere faptul că ”tehnologia ARNm utilizată pentru dezvoltarea vaccinurilor anticovid a fost dezvoltată de-a lungul mai multor ani, în vederea pregătirii pentru alte focare de viruși infecțioși. Ceea ce explică rapiditatea apariției vaccinului anticovid. ”Vaccinurile anticovid create cu tehnologia ARNm permit ”o abordare mai rapidă decât cele tradiționale”, spun ei.

John Hopkins Medicine a încurajat oamenii să se sfătuiască atât cu medicii lor, cât și cu diversele organizații de îngrijire a sănătății, dar a accentuat faptul   că decizia de a accepta sau nu vaccinarea revine fiecărei persoane în parte.

Conan Milner

Traducere și adaptare: Nedeea Burcă

Sursa:https://www.theepochtimes.com/the-clamor-and-concern-over-the-covid-vaccine_3691522.html

Note