Tamás Orbán

Conform unui document scurs în presă și tipărit pe 5 decembrie de Politico, gigantul farmaceutic american Pfizer și partenerul său german BioNTech au dat în judecată Ungaria pentru că a refuzat să plătească milioanele de vaccinuri anticovid de prisos comandate de Uniunea Europeană în timpul pandemiei.

Procesul a fost înaintat la o instanță belgiană în luna ianuarie, invocându-se sustragerea de la plata a trei milioane de doze de vaccin Pfizer, în valoare de aproximattiv 60 de milioane de euro. Situația a rămas însă neschimbată din martie, când judecătorul a respins cererea Pfizer de accelerare a procesului.

Procesul este similar cu acela intentat Poloniei, singura diferență majoră fiind de amploare, întrucât Polonia a refuzat 60 de milioane de doze de vaccin, în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro. În aprilie 2022, Varșovia a invocat o situație de forță majoră generată de afluxul de refugiaților ucraineni.

În noiembrie 2022, Budapesta a urmat exemplul Varșoviei, informând Pfizer că nu intenționează să accepte dozele rămase. Referindu-se la documentul scurs în presă, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Kovács Zoltán, a spus că vina este a Comisiei, care a comandat canități exagerat de mari, inutile, forțând acceptarea acestora de către statele membre.

De altfel, statele membre ale UE acuză de multă vreme Bruxelles-ul, învinuindu-l că a comandat cantități inutile de vaccin anticovid – 1,8 miliarde de la Pfizer și 4,2 miliarde în total, adică nici mai mult nici mai puțin decât nouă doze de persoană. În plus, prețul neobișnuit de ridicat stabilit în contractul cu Pfizer alimentează și mai mult conflictul.

Desigur, nu Comisia plătește, ci statele membre! Țările UE au fost nevoite să arunce milioane de doze expirate (peste cinci miliarde de euro doar în cazul Germaniei. În România, procurorii cer ridicarea imunității fostului premier Florin Câțu și a doi miniștri ai sănătății pentru că au acceptat să cumpere doze inutile de vaccin, provocând statului daune în valoare de un miliard de euro.

În plus, președintele Comisiei, Ursula von de Leyen refuză în continuare să facă publice mesajele schimbate cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, prin intermediul cărora au negociat contractul, și asta în ciuda multiplelor solicitări venite din partea Ombudsmanului European Emily O’Reilly. De altfel, Bourla este, de asemenea, partenerul de afaceri al soțului lui von der Leyen, ceea ce îi face pe mulți să creadă că Pfizergate este cel mai mare scandal de corupție din istoria UE.

Traducerea și adaptarea: Nedeea Burcă

Sursa: aici

Tamás Orbán este jurnalist politic la The European Conservative și locuiește la Bruxelles. Născut în Transilvania (România), a studiat istoria și relațiile internaționale la Cluj și a lucrat pentru mai multe institute de cercetare politică din Budapesta. Este interesat de evenimentele curente, mișcările sociale, geopolitica și securitatea Europei Centrale.