Continuăm să vedem împreună capodoperele lui Paul Cezanne… În tabloul „Natură moartă cu mere și portocale” (1899) reliefurile realizate amintesc sculpturalitatea câtorva pânze care reprezintă muntele „Sainte-Victoire”. Tablourile pictate cu acest subiect reprezintă cele mai mari capodopere ale lui Cézanne.

 

și alte peisaje…

În 1895, negustorul de tablouri Ambroise Vollard organizează prima expoziție personală a lui Cézanne. În 1900 expune la Expoziția Universală de la Paris. Acum Cézanne începe să fie cunoscut. Părăsește arareori Aix-en-Provence, unde își cumpărase un atelier în afara orașului. Lucrează tot timpul și cu toate forțele. În 1904 expune la Salonul Oficial de toamnă, iar în 1905 la Salonul de toamnă și la Salonul Independenților.

 

O temă clasică în istoria picturii – femeia care se scaldă – revine frecvent în lucrările lui Cézanne. Cu tabloul „Les grandes baigneuses”, realizat în ultimii ani ai vieții, trece la compoziții monumentale, în care corpurile formează o parte arhitectonică a întregului. Există trei tablouri asemănătoare între ele, cea mai mare intensitate s-a concretizat în tabloul care se găsește în Muzeul de Artă din Philadelphia (USA). Culorile simple și armonice sunt amplasate aproape ca la o acuarelă. Siluetele celor paisprezece femei grupate în jurul copacilor imenși, care se întind către cer, amintind bolțile unei catedrale, formează un tablou cu o armonie strălucitoare.

 

La 15 octombrie 1906, Cézanne pictează în aer liber. Stă prea mult în ploaie și, când ajunge acasă, îi este deja foarte rău. Contractează o pneumonie gravă, starea sa devine critică și la 23 octombrie 1906, Cézanne moare în vârstă de 66 de ani. Cézanne a dorit „să moară pictând”. Dorința i s-a împlinit, ultima sa scrisoare fiind adresată negustorului de culori…

 

Sursa biografiei : Wikipedia

 

 

Destim postum.

Paul Cézanne a înfrânt timpul !

Recunoscut de Van GoghGauguin, Maurice DenisMatisse și Picasso, ca maestru, lucrările sale ating probabil cele mai mari prețuri la licitații din istoria picturii…

 

9 mai 2013 – Casa Sotheby’s, la New York, vinde tabloul „Les pommes”, de Paul Cézanne, cu 41,6 milioane de dolari .

 

14 mai 2019 – Casa Christie’s a vândut la licitație cu aproape 60 de milioane de dolari o pictura a lui Paul Cézanne. Pictura Biuar e friuli a fost cea mai scumpă operă de artă vândută luni de casa Christie’s la New York, care a mai scos la licitație tablouri de Picasso, Renoir, Monet sau Matisse. Tabloul lui Paul Cezanne a fost cumpărat de un colecționar anonim. Acesta a fost pictat între anii 1888 – 1890 în stilul Nature morte și reprezintă un ulcior și mai multe fructe.

 

1 mai 2020 – Casa Christie’s a licitat o acuarela de Paul Cezanne, studiu pregătitor pentru „Jucătorii de cărți”, care a fost adjudecată cu 19,12 milioane de dolari. A fost prima ședință a licitațiilor de primăvară de artă impresionistă și modernă. Acuarela de 46,7 cm/30,5 cm, studiu pregătitor pentru „Jucătorii de cărți”, din care pictorul a realizat cinci versiuni diferite între 1890 și 1896, a fost vândută după câteva minute de licitație. Proprietate din anii 1930 a colecționarului texan Heinz F. Eichenwald, decedat în prezent, ea n-a mai fost expusă din 1935, fiind prezentată de casa Christie’s ca una din piesele excepționale scoase la vânzare. La licitație au fost prezentate într-o ora 31 de picturi și sculpturi.

 

17 nov. 2022Casa de licitații Christie’s din New York a licitat

trei lucrări de Paul Cezanne de la Muzeul Langmatt din Elveția în licitația 20th Century Evening Sale a Christie’s New York. Vedeta acestui trio este, „Fruits et pot de gingembre”, care are o estimare cuprinsă între 35 și 55 de milioane de dolari. Executat între 1890 și 1893, tabloul provine dintr-o perioadă în timpul căreia Cezanne a pictat unele dintre cele mai celebre lucrări ale sale. Cea de-a doua lucrare prezintă unul dintre subiectele obișnuite ale lui Cezanne, mărul. El a abordat subiectul din nenumărate unghiuri și, în ciuda celor care îl contraziceau, care susțineau că și-a pierdut mințile sau că se droga (sau ambele), naturi statice precum „Quatre pommes et un couteau” (1885), estimare: 7 milioane – 10 milioane de dolari îl arată pe Cezanne renunțând la trecutul său impresionist și îmbrățișând viitorul său proto-cubist. Cea de-a treia lucrare scoasă la vânzare, „La mer à l’Estaque” (1878-1879), evaluată la 3 milioane – 5 milioane de dolari, este singura din grup care nu este o natură moartă. Este cea mai timpurie dintre cele trei lucrări, dar și cea care implică cel mai mult stilul cubist al lui Braque și Picasso, inspirat de Cezanne. Casele de pe deal și priveliștea oceanului din acest peisaj mediteranean sunt redate aproape în plan și reduse la formele lor elementare. Potrivit casei Christie’s, Picasso însuși a deținut un tablou din aceeași serie.

 

Pictura lui Cézanne a avut un uriaș impact asupra artei secolului al XX-lea, incluzând și arta abstractă. Chiar din timpul vieții sale, contemporanii încearcă să-i fructifice experiența. Mult îi datorează Van Gogh și Gauguin. Acesta din urmă îi cumpără de altfel numeroase lucrări. Simboliștii, prin Maurice Denis, văd și ei în Cézanne pe unul din maeștrii lor. Matisse spune următoarele: „Cézanne este maestrul nostru, al tuturor”Picasso, știe cât îi datorează înaintașului său, al cărui moștenitor credincios este fără îndoială. După moartea lui Cézanne, el pictează în scurt timp, în 1907, tabloul „Domnișoarele din Avignon”, care este în același timp un omagiu față de pictura „Les grandes baigneuses” a predecesorului său.

 

 

Săptămâna viitoare vom încerca să vedem cum a revoluționat Cezanne pictura…

 

 

 

Un articol de Cezar Corâci