foto: Robert F. Kennedy împreună cu unchiul său, John Fitzgerald Kennedy, al treizeci și cincilea președintele al SUA

John V. Walsh

Pe data de 19 aprilie, înainte de a-și anunța candidatura la funcția de președinte din partea Partidului Democrat, Robert F. Kennedy Jr.[1 ] a rostit aceste cuvinte:

Luna trecută s-au împlinit cincizeci și cinci de ani de când tatăl meu și-a anunțat, într-o sală a Senatului din Washington DC candidatura la președinția Statelor Unite. Aveam 14 ani și stăteam exact în spatele lui. Iar tatăl meu, la vremea respectivă, se afla, din multe puncte de vedere, în aceeași situație în care mă aflu eu astăzi. El a candidat împotriva unui președinte al propriului său partid. Totodată, a candidat împotriva unui război. Și, a candidat într-o într-o perioadă de polarizare fără precedent a țării noastre”.

Atunci când ne spunea că se ”confruntă cu un război”, RFK Jr. se referea la războiul proxy al lui Joe Biden împotriva Rusiei. Ne-a reamintit că tatălui său i se oferiseră foarte puține șanse dar, în ziua asasinării sale, el câștigase deja alegerile primare din California, un stat urban, și Dakota de Sud, un stat rural. Fiul este de părere că nici candidatura sa nu trebuie luată prea ușor.

RFK Jr. era preferat de 14% dintre alegătorii lui Biden chiar înainte de a-și anunța candidatura. Și aproape 44% dintre democrați își doresc pe altcineva, doar 25% își doresc ca Biden să candideze în 2024.

Un videoclip al întregului discurs, care a durat două ore, impresionant din multe puncte de vedere, poate fi găsit aici, iar o transcriere, aici. Kennedy nu a citit un text pregătit dinainte, deși discursul părea construit cu atenție. Avea un aer neceremonios, revigorant. Merită o ascultare atentă.

Multe din punctele discursului sunt rezumate în secțiunea ”Peace” de pe site-ul web al campaniei lui RFK Jr., Kennedy 2024.com, după cum urmează:

Cheltuielile anuale legate de apărare se apropie de un trilion de dolari. Menținem 800 de baze militare în întreaga lume. Dividendele păcii care trebuia să vină după căderea Zidului Berlinului nu au fost niciodată amortizate. Acum, mai avem o șansă.”

În calitate de președinte, Robert F. Kennedy Jr. va începe procesul de lichidare a imperiului. Vom aduce trupele acasă. Vom înceta să acumulăm datorii neplătite pentru a duce un război după altul. Armata va reveni la rolul său de apărare a țării noastre. Vom pune capăt războaielor proxy, campaniilor de bombardamente, operațiunilor sub acoperire, loviturilor de stat, grupărilor paramilitare și tuturor celorlalte lucruri care au devenit atât de normale încât majoritatea oamenilor nici nu le mai sesizează. Dar ele se întâmplă, secătuindu-ne de puteri. A venit vremea să ne întoarcem acasă și să punem pe picioare această țară”.

O națiune imperială care se auto dezarmează stabilește pretutindeni o paradigmă a pacii. Nu este prea târziu să renunțăm de bună voie la imperiu și să ne punem în serviciul păcii, ca o națiune puternică și sănătoasă”.

Și, despre Ucraina:

În Ucraina, cea mai importantă prioritate este să punem capăt suferinței poporului ucrainean, victimă atât a unei invazii rusești brutale, cât și a mașinațiunilor geopolitice americane începute în 2014. Mai întâi trebuie să clarificăm: misiunea noastră este aceea de a-i ajuta pe curajoșii ucraineni să își apere suveranitatea? Sau, poate, aceea de a folosi Ucraina ca pe un pion pentru a slăbi Rusia? Robert F. Kennedy va alege prima variantă. El va găsi o soluție diplomatică care să aducă pacea în Ucraina și resursele noastre înapoi, acolo unde le este locul. Noi ne vom oferi să ne retragem trupele și rachetele cu capacitate nucleară de la granițele Rusiei. Rusia își va retrage trupele din Ucraina garantându-i libertatea și independența. Forțele ONU vor garanta pacea regiunilor estice, de limbă rusă. Vom pune capăt acestui război. Vom pune capăt suferinței poporului ucrainean – dar acesta va fi doar începutul unui program mai larg de demilitarizare a tuturor țărilor”.

Trebuie să încetăm să mai vedem pretutindeni doar dușmani și adversari. Așa cum a scris John Quincy Adams, <<Americanii nu pleacă în străinătate în căutarea unor monștri pe care să-i distrugă >>”.

Imperiu”, ”războaie proxy”, ”lovituri de stat”, ”mașinațiuni geopolitice care au început în 2014” sunt cuvinte puternice, desemnând un imperialism oribil la care mass media mainstream se referă doar eufemistic, sau nu se referă deloc.

Candidatura lui RFK Jr. este o candidatură care nu poate fi ignorată sau redusă doar la avantajele și dezavantajele vaccinurilor ARNm ori la disputele din familia Kennedy, așa cum fac mijloacele media. De exemplu, în scurta informare făcută de The New York Times, principalul purtător de cuvânt al establishmentului imperial, nu există nicio mențiune la amenințarea războiului cu o altă putere nucleară, care atârnă ca o sabie a lui Damocles deasupra capetelor noastre!

Toate acestea nu înseamnă că ar trebui să acceptăm fiecare cuvânt al lui RFK Jr. Dar, având în vedere actualul entuziasm pentru război al establismentului politic al Partidului Democrat și al unei mari părți a oamenilor de la baza acestuia, este greu să considerăm această candidatură ca fiind una oportunistă. E o candidatură care merită să fie tratată cu scepticism, ca toate candidaturile, dar nu cu cinism. Discursul său ar trebui ascultat cu atenție, în acest spirit.

Traducere și adaptare: Nedeea Burcă

sursa: aici

[1]Robert F. Kennedy Jr., născut la 17 ianuarie, 1954, este avocat, producător și scriitor. Printre cărțile sale amintim: Through the Looking Glass (2021), The Real Anthony Fauci (2022) și Infertility: A Diabolical Agenda (2022). Este fiul senatorului Robert F. Kennedy și nepot al președintelui John F. Kennedy. Senatorul Robert F. Kennedy, fratele celui de-al treizeci și cincilea președinte al SUA, a fost asasinat în Los Angeles, statul California.

John V. Walsh a fost, până de curând, profesor de fiziologie și neuroștiințe la o Școală medicală din Massachusetts. El scrie pentru San Francisco Chronicle, EastBay Times/San Jose Mercury News, Asia Times, LA Progressive, Antiwar com, Consortium News, CounterPunch și altele.