1900: Federațiile de ciclism din Belgia, Franța, Italia, Elveția și SUA au fondat la Paris Uniunea Ciclistă Internațională (UCI).

1904: Nava amiral a Flotei Ruse din Pacific, Petropavlovsk, a lovit o mină japoneză și s-a scufundat în timpul războiului ruso-japonez. Printre alții, au murit comandantul amiralul Stepan Makarov și cunoscutul pictor de bătălii Vassili Vereșciaghin. Printre puținii supraviețuitori se numără Marele Duce Kiril Vladimirovici Romanov.

1905: Principele G.V. Bibescu întreprinde, împreună cu soția sa Martha, Emanuel Bibescu, inginerul Dimitrie Leonida, soții Ferekyde și Claude Anet, o mare expediție cu automobilul în Persia, traversând Rusia, Crimeea și Caucazul.

1907: În urma fuzionării principalelor grupări conservatoare, Petru P. Carp a devenit șeful Partidului Conservator.

1912: Vasul britanic de pasageri Titanic se scufundă în Atlanticul de Nord la ora 2:20 a.m., la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un iceberg. Din cei 2.227 de pasageri plus echipaj aflați la bord numai 770 vor supraviețui.

1914: A avut loc, la Londra, premiera piesei de teatru Pygmalion, a scriitorului englez, George Bernard Shaw.

1916: Bulgaria adoptă calendarul gregorian.

1917: Primul Război Mondial: Începe A Doua Bătălie de la Aisne terminată cu victoria germanilor; a fost o tentativă franceză de a rupe frontul german între Soissons și Reims, sub ordinele generalului Nivelle.

1917: Vladimir Lenin s-a întors la Petrograd (în prezent Petersburg) după ani de exil pentru a prelua rolul de lider al Revoluției bolșevice. Cu o lună mai înainte țarul Nicolae al II-lea fusese înlăturat de la putere.

1918: Bojdeuca din Iași a lui Ion Creangă a fost declarată muzeu, devenind prima casă memorială din România.

1919: A fost creată Organizația Internațională a Muncii, cu sediul la Geneva. România este membru fondator.

1919: La Amritsar, India, trupele britanice și din Gurkha au masacrat peste 380 de demonstranți neînarmați.

1924: A luat ființă studioul Metro–Goldwyn–Mayer.

1924: Referendumul popular organizat în Grecia privind proclamarea republicii.

1924: Se înființează, la București, Asociația Românească pentru Liga Națiunilor.

1925: Comuniștii bulgari cu ajutorul sovietic comit un atac cu bombă asupra Catedralei Sfânta Nedelia în Sofia, Bulgaria, în care mai mult de 150 de persoane au murit, inclusiv politicieni și militari de rang înalt.

1928: Dirijabilul semirigid Italia proiectat de inginerul și exploratorul italian Umberto Nobile își începe expediția către Polul Nord de la baza din Milano, Italia. Prăbușirea sa din 25 mai duce la una dintre cele mai extinse operațiuni de salvare din istoria expedițiilor către Polul Nord. La finalul operațiunilor de salvare au fost 17 morți (echipaj și salvatori).

1930: Declanșarea războiului civil în China.

1931: La Calcutta, India a avut loc un accident aviatic, în urma căruia aviatorul Radu Beller a murit, iar principele G.V. Bibescu a fost grav rănit.

1931: Regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei a fost nevoit să abdice și să fugă din țară. Spania s-a proclamat, pentru a doua oară, republică.

1932: Este prezentat în România filmul Visul lui Tănase, o coproducție româno-germană. Acest film-scheci de N. Kirițescu a fost realizat la Berlin, iar rolul principal l-a avut Constantin Tănase.

1933: A apărut legea privind crearea Fundațiilor Culturale Regale ale României.

1935: Are loc Duminica Neagră în cadrul Dust Bowl din SUA, numită astfel din cauza norilor de praf întunecați care au acoperit lumina soarelui, cea mai puternică furtună de praf din istorie.

1937: Apariția personajului de desene animate Daffy Duck.

1938: Au fost arestați și condamnați la închisoare mai mulți conducători legionari, în frunte cu căpitanul Corneliu Zelea Codreanu.

1938: Printr-o scrisoare adresată de Gheorghe Tătărescu lui Constantin I. C. Brătianu, curentul favorabil regelui Carol al II-lea s-a separat definitiv de restul partidului conservator.

1939: A avut loc Congresul de constituire a Partidului Democrat din Polonia.

1939: Albania a fost înglobată Italiei, sub forma unei uniuni personale. Victor Emanuel al III-lea al Italiei, rege al Italiei (1900–1946), a fost încoronat rege al Albaniei (1939).

1939: Marea Britanie și Franța au acordat garanții unilaterale privind frontierele României și Greciei, în speranța echilibrării jocului politic al Germaniei în zona de sud-est a Europei.

1941: Al Doilea Război Mondial: La Moscova, s-a semnat Tratatul de neutralitate pe timp de zece ani între Japonia și URSS.

1941: Al Doilea Război Mondial: Trupele celui de-al Treilea Reich au ocupat Belgradul.

1941: Generalul american Douglas MacArthur este numit comandant al forțelor aliate în Pacific.

1941: Începe greva minerilor din Valea Jiului, care îngreunează aprovizionarea armatei antonesciene și a trupelor germane aflate în țară.

1942: Prizonierul francez de război, generalul Henri Giraud evadează din castelul închisoare Festung Königstein.

1943: Chimistul elvețian Albert Hofmann descoperă accidental efectele halucinogene ale LSD-ului, în căutarea unui stimulent circulator.

1943: Întâlnirea dintre conducătorul statului român, mareșalul Ion Antonescu, și Hitler, la castelul Klessheim. Hitler a cerut lui Antonescu să înceteze orice tatonări de pace cu puterile antifasciste.

1944: Al Doilea Război Mondial: Al doilea mare bombardament anglo-american asupra Bucureștiului. Universitatea e distrusă parțial.

1944: Al Doilea Război Mondial: Primul bombardament de noapte al aviației britanice asupra României: 83 de bombardiere Wellington atacă Turnu-Severin.

1944: În cadrul tratativelor de la Stockholm, dintre F. Nanu, ambasadorul României, și Alexandra Kollontay, ambasadoarea URSS, sovieticii au propus încheierea unui armistițiu, cu următoarele condiții: întoarcerea armelor contra Germaniei, restabilirea frontierei din 1940 de după ocuparea Basarabiei și a Bucovinei de nord, dintre România și URSS, plata unor reparații și despăgubiri de război.

1944: Nava britanică Fort Stikine, încărcată cu explozivi și muniție, explodează în portul Bombay, India. Numărul de morți a fost de 231 personal de serviciu și port, cu 476 răniți. Victimele civile au depășit 500 de morți, iar 2.408 au fost tratați în spital. În afară de Fort Stikine alte 16 nave au fost scufundate sau avariate grav.

1945: Al Doilea Război Mondial: Înlăturarea ocupației germane din Viena.

1945: Al Doilea Război Mondial: trupele americane eliberează lagărul de concentrare Buchenwald.

1945: Al Doilea Război Mondial: Trupele britanice au eliberat deținuții din lagărul de concentrare Bergen-Belsen.

1945: Participanții la Mișcarea Tineretului Progresist hotărăsc crearea unei organizații unitare, intitulată Tineretul Progresist din România. Congresul acesteia are loc la 22 octombrie – 24 octombrie 1945.

1945: Președintele american Franklin D. Roosevelt moare în timp ce era în funcție; vice-președintele Harry Truman depune jurământul ca cel de-al 33-lea președinte al Statelor Unite.

1945: Proclamarea oficială a administrației românești în Transilvania de Nord (ocupată, în 1940, de Ungaria horthystă), restabilită la 9 martie 1945.

1946: Reluarea oficială a relațiilor diplomatice cu Franța. Primul ambasador român din perioada postbelică a fost profesorul universitar Simion Stoilov.

1946: Siria a obținut independența sa față de ocupația franceză.

1947: Explozia din portul Texas City a unei nave de marfă încărcată cu aproximativ 2.300 de tone de azotat de amoniu a ucis 581 de persoane, 5.000 de răniți, sute de persoane fără adăpost și 65 de milioane de dolari daune. Forța exploziei a făcut ca 16 km distanță, jumătate din ferestrele din Galveston să fie spulberate.A fost cel mai mortal accident industrial din istoria Statelor Unite și una dintre cele mai mari explozii non-nucleare din istorie.

1947: Înființarea Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.

1948: Marea Adunare Națională a votat Constituția Republicii Populare Române, prima constituție postbelică a României, care reflecta caracterul de tranziție al perioadei pe plan economic și social. A fost ales un nou prezidiu, în frunte cu C.I. Parhon, și un nou guvern, condus de dr. Petru Groza.

1949: Are loc premiera dramei „Bălcescu” de Camil Petrescu.

1949: Are loc premiera piesei Haiducii, de Victor Eftimiu.

1949: Înființarea Filarmonicii „Gheorghe Dima” din Brașov.

1953: Directorul CIA Allen Dulles lansează programul de control al minții, MKULTRA.

1953: Regina Elisabeta a II-a lansează yacht-ul regal HMY Britannia.

1954: A fost executat în închisoarea Jilava, după un simulacru de proces, Lucrețiu Pătrășcanu, unul din liderii PCR, participant de seamă la înfăptuirea actului de la 23 august 1944, jurist, sociolog și publicist, profesor la Universitatea București, ministru al Justiției române între 1944–1948.

1955: Doctorul Jonas Salk anunță folosirea cu succes a vaccinului împotriva poliomielitei.

1956: HCM nr. 623 dădea dreptul de a se întoarce în localitățile de origine tuturor persoanelor strămutate, redându-le casele și terenurile posedate anterior.

1957: Se încheie un acord româno-sovietic privind statutul juridic al trupelor sovietice staționate încă din 1944 pe teritoriul României.

1958: Satelitul sovietic Sputnik 2 cade de pe orbită, după o misiune cu o durată de 162 de zile. Aceasta a fost prima navă spațială care a transportat un animal viu, un câine pe nume Laika, care a trăit probabil doar câteva ore.

1960: În RDG, colectivizarea agriculturii este declarată completă.

1961: Cursa spațială: cosmonautul sovietic Iuri Gagarin devine primul om care călătorește în spațiul cosmic și efectuează primul zbor orbital cu echipaj la bordul navei Vostok I. Zborul a durat 108 de minute.

1961: Începe procesul Eichmann în Israel. El este acuzat ca fiind unul dintre organizatorii așa-zisei soluții finale (omorârea evreilor în lagărele naziste). La 31 mai 1962, este executat.

1963: Compania Ford a lansat mașina Mustang.

1963: Enciclica Papei Ioan al XXIII-lea, Pacem in Terris.

1964: Geraldine Mock a devenit prima femeie din lume care a zburat singură în jurul lumii.

1964: La Premiile Oscar, Sidney Poitier devine primul afro-american de sex masculin care câștigă premiul Cel mai bun actor, pentru filmul Crinii câmpului.

1964: Plenara lărgită a CC al PCR adoptă Declarația cu privire la poziția PCR în problemele mișcării comuniste și muncitorești internaționale. Declarația condamnă pretențiile PCUS de a domina mișcarea comunistă internațională sub pretextul internaționalismului proletar. Declarația marchează începutul oficial al politicii independente a României în cadrul „lagărului comunist”.

1966: Primul bombardament american asupra R.D. Vietnam.

1967: A fost inaugurat Teatrul Ahmanson din Los Angeles.

1968: România stabilește relații diplomatice cu Republica Volta Superioară.

1969: Alexander Dubček, părintele „Primăverii de la Praga”, a fost înlocuit în funcția de prim–secretar al CC al PC din Cehoslovacia de către Gustav Husak.

1969: Are loc, la Teatrul Mic din București, premiera piesei Iona de Marin Sorescu.

1969: Shirhan Sirhan a fost condamnat pentru asasinarea lui Robert F. Kennedy.

1970: De la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, NASA lansează misiunea lunară Apollo 13 cu Jim Lovell, Jack Swigert și Fred Haise la bord. După explozia unuia dintre cele două rezervoare de oxigen din modulul de serviciu, a treia aterizare pe Lună trebuie să fie abandonată. Cei trei astronauți sunt aduși în siguranță înapoi pe Pământ într-o operațiune dramatică de salvare care a primit atenție mondială.

1970: S-au deschis pentru circulație primele două benzi ale autostrăzii București–Pitești.

1971: La Porțile de Fier, este conectat la sistemul energetic național primul hidroagregat de producție românească.

1972: La Cape Canaveral, Florida, a fost lansată naveta spațială Apollo 16, care a aselenizat la 20 aprilie 1972.

1973: România: S-a constituit Institutul Central de Matematică.

1975: Izbucnirea războiului civil în Liban (1975-1990).

1975: Războiul Civil Cambodgian se sfârșește: Khmerii Roșii au preluat puterea la Phnom Penh, instituind cel mai cumplit regim de teroare din sec. XX, care a plasat Cambodgia în umbra istoriei contemporane.

1976: Este creat primul computer personal Apple I.

1978: Demonstrațiile din Georgia: Mii de georgieni manifestă împotriva încercărilor sovietice de a schimba statutul constituțional al limbii georgiene.

1979: Dictatorul ugandez Idi Amin a fost înlăturat de la putere.

1981: A avut loc zborul primei navete spațiale NASA, Columbia, care s-a pulverizat, din cauze necunoscute și a ars aproape în întregime, în data de 1 februarie 2003.

1982: Patriația Constituției canadiene in Ottawa prin Proclamația Reginei Elisabeta a II-a, care domină și Canada.

1986: Ronald Reagan ordonă lansarea de atacuri aeriene împotriva Libiei, care vor duce la decesul a 60 de oameni, ca răspuns la atacul terorist din 5 aprilie din Berlinul de Vest, când doi soldați americani au fost uciși.

1989: A vut loc Tragedia de pe Hillsborough, o busculadă umană pe Stadionul Hillsborough, în semifinalele FA Cup, soldată cu moartea a 96 de fani ai FC Liverpool.

1989: Mangal Shobhajatra, o paradă populară organizată de studenții și profesorii Facultății de Arte Plastice a Universității Dhaka din Bangladesh are loc pentru prima dată (declarat patrimoniu cultural imaterial de către UNESCO în 2016

1989: Mangal Shobhajatra, o paradă populară organizată de studenții și profesorii Facultății de Arte Plastice a Universității Dhaka din Bangladesh are loc pentru prima dată (declarat patrimoniu cultural imaterial de către UNESCO în 2016[7]).

1989: Reformistul Hu Yaobang a murit în China. Moartea sa, două zile mai târziu, a dus la primele demonstrații în Piața Tiananmen din Beijing.

1990: Înființarea Centrului European de Cultură din București.

1991: Delegației Parlamentului României s-a acordat statutul de delegație asociată la Adunarea Atlanticului de Nord (din 14 noiembrie 1998, AAN și-a schimbat numele în Adunarea Parlamentară a NATO).

1991: Inaugurarea oficială a activității Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) (Londra).

1992: În cadrul reuniunii Delegației Permanente a PNL, președintele partidului, Radu Câmpeanu, anunță retragerea acestei formațiuni politice din Convenția Democrată Română.

1992: Proclamarea Republicii Federale Iugoslavia, formată din Serbia și Muntenegru.

1992: S-a înființat Eximbank, bancă specializată în susținerea comerțului exterior al României prin instrumente financiar-bancare și de asigurări specifice, atît în nume și cont propriu, cât și în numele statului.

1997: A fost parafat Acordul privind aderarea României la Acordul Central European de Comerț Liber (CEFTA).

1998: Guvernul condus de Radu Vasile a fost validat de către Parlamentul României.

1999: India testează o nouă variantă a rachetei balistice cu rază medie de acțiune de tip AGNHI.

1999: NATO bombardează din greșeală un convoi de refugiați etnici albanezi. Oficialii iugoslavi spun că 75 de persoane au fost ucise.

1999: O grindină puternică lovește orașul Sydney din Australia, provocând daune asigurate de 2,3 miliarde de dolari, cel mai costisitor dezastru natural din istoria Australiei.

2000: Cel puțin 15 persoane au fost ucise și alte circa 20 rănite în cursul unui atac cu grenade și arme automate care a avut loc într–o moschee șiită din Malhowali, localitate din Nord–Estul Pakistanului.

2000: Guvernul României solicită Agenției Standard and Poor’s să precizeze care sunt sursele de documentare în baza cărora a fost elaborată evaluarea României.

2000: În cursul unei ceremonii impresionante, Papa Ioan Paul al II-lea a făcut o mea culpa istorică pentru toate greșelile Bisericii Catolice.

2000: Poliția columbiană a arestat 49 de membri ai unei rețele internaționale de heroină; a fost arestat și un văr al celebrului traficant de droguri Pablo Escobar.

2000: Președintele rus, Vladimir Putin, începe o vizită la Londra, unde se întâlnește cu premierul Tony Blair și cu regina Elisabeta a II-a, aceasta fiind prima ieșire în Occident de la alegerea sa.

2002: Președintele venezuelean Hugo Chávez revine în funcție la două zile după ce a fost destituit și arestat de armata țării.

2007: Un student din Statele Unite, a ucis 32 de oameni și a rănit alți 23 înainte de a se sinucide, într-o Universitate din statul Virginia. Evenimentul a rămas cunoscut sub numele de: masacrul de la Virginia Tech.

2008: Uniunea Europeană a adoptat o nouă legislație pentru combaterea poluării aerului în orașe, eliminând astfel „o cauză a mortalității premature”.

2010: Vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda a erupt, formând un nor de cenușă care a cuprins întregul continent european.

2013: Două bombe au explodat lângă linia de sosire la maratonul din Boston, Massachusetts, omorând cel puțin trei persoane și rănind alte 183.

2017: Circa 55 de milioane de turci cu drept de vot sunt chemați la un referendum pentru a spune „da” sau „nu” în privința modificării a 18 articole din Constituție care ar institui un sistem prezidențial, cu puteri ample în locul actualului model parlamentar. Prezența la vot a fost de 85,43% din care 51,41% au votat „Da” și 48,59% au votat „Nu”.

2018: Statele Unite, Marea Britanie și Franța au lansat 103 rachete de croazieră împotriva Siriei, ca răspuns la un atac chimic atribuit administrației Bashar al-Assad, și în care au fost ucise cel puțin 60 de persoane. Rusia a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a se discuta despre „acțiunile de agresiune ale Statelor Unite și ale aliaților lor”.

2019: Oamenii de știință anunță descoperirea unor ioni de hidrură de heliu, despre care se crede că este primul compus care s-a format în univers, în nebuloasa planetară NGC 7027.

2019: Un incendiu masiv a cuprins Catedrala Notre-Dame din Paris; acoperișul și turla principală s-au prăbușit.

2021: Au loc funeraliile prințului Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a. La sujba de înmormântare de la Capela St George au participat doar 30 de persoane din cauza restricțiilor legate de pandemia de COVID-19.[3]

2021: Pandemie COVID-19 – Numărul global de decese din cauza COVID-19 depășește 3 milioane.[3]

Sărbătoriții săptămânii

1929: Alexander Ternovits, actor și scriitor român

1931: Dan Gurney, pilot american de Formula 1

1932: Joel Grey, actor american

1934: Ion Vianu, medic psihiatru și scriitor român

1934: Karl Josef Rauber, cardinal, al doilea nunțiu în Republica Moldova

1935: Aldo Puglisi, actor italian

1935: Erich von Däniken, scriitor elvețian

1936: Gheorghe Grigurcu, poet și critic literar român

1938: Claudia Cardinale, actriță italiană

1939: Paul Sorvino, actor american

1940: Jean-Marie Gustave Le Clézio, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2008

1940: Mircea Martin, scriitor român

1940: Regina Margareta a II-a a Danemarcei

1940: Vladimir Cosma, violonist, compozitor și dirijor francez de origine română

1941: Julie Christie, actriță britanică

1941: Michael S. Brown, medic american, laureat al Premiului Nobel

1942: Constantin Tudor, politician român

1942: Valentin Lebedev, cosmonaut rus

1943: Rodica Mandache, actriță română

1943: Rodica Mandache, actriță română de teatru, film și televiziune

1944: John Milius, scenarist, regizor și producător american

1944: Nicolae Maniu, pictor român, stabilit în Germania

1945: Judy Nunn, actriță și scriitoare australiană

1946: Péter Agárdi, scriitor, critic și istoric literar maghiar

1946: Zamfir Dumitrescu, pictor român

1948: Andrei Popescu, jurist și profesor universitar român, judecător al Tribunalului Uniunii Europene

1948: Drago Jančar, scriitor sloven

1949: Alla Pugaciova, cântăreață rusă

1949: Florin Zamfirescu, actor român de teatru și film

1949: Ricardo Zunino, pilot argentinian de Formula 1

1950: Daniela Crăsnaru, poetă română

1950: George Rădeanu, pictor român

1950: Ron Perlman, actor american

1951: Aurel Nechita, politician român

1951: Ioan Mihai Cochinescu, scriitor român

1952: Frederick Konrad, Prinț de Saxa-Meiningen, actualul șef al Casei de Saxa-Meiningen

1952: Petre Ungureanu, politician român

1955: Henric, Marele Duce de Luxembourg

1956: Andy Garcia, actor american

1956: Ioan T. Morar, ziarist și poet român

1958: Abu Hamza al-Masri, șeic egiptean

1959: Emma Thompson, actriță engleză

1959: John Onoje, activist politic din Republica Moldova, refugiat din Sierra Leone

1959: Ovidiu Brânzan, politician român

1960: Filip al Belgiei, actualul monarh al Belgiei

1961: Aurel Tămaș, cântăreț român de muzică populară și ușoară

1962: Carlos Sainz, pilot spaniol de raliuri

1963: Garri Kasparov, șahist rus

1965: Mihai Stoica, fotbalist român

1968: Jørn Stubberud, basist norvegian

1972: Cătălin Lucian Matei, politician român

1973: Adrien Brody, actor american, laureat Oscar

1973: Aliaune Thiam, cântăreț senegalezo-american

1973: Jennifer Esposito, actriță, dansatoare și fotomodel american

1973: Roberto Ayala, fotbalist argentinian

1974: Victoria Beckham, cântăreață britanică

1975: Gabriel Trifu, jucător român de tenis

1978: Carles Puyol, fotbalist spaniol

1978: Mihail Neamțu, politician român

1979: Claire Danes, actriță americană

1981: Alessandra Ambrosio, model brazilian

1984: Claire Foy, actriță engleză

1984: Emma Bejanyan, cântăreață armeancă

1984: Olguța Berbec, interpretă de folclor

1985: Jo-Wilfried Tsonga, jucător francez de tenis de câmp

1985: Rooney Mara, actriță americană

1986: Romain Grosjean, pilot francez de Formula 1

1988: Anderson, fotbalist brazilian

1989: Antonia Iacobescu, cântăreață română

1990: Emma Watson, actriță britanică

1990: Lodovica Comello, actriță și cântăreață italiană

1994: Duncan Laurence, cântăreț neerlandez

1994: Saoirse Ronan, actriță americano-irlandeză

1998: Andra Gogan, prezentator TV și Voice over

 

 

Rubrică realizată de Moisali