România s-a angajat în anul 2012 într-un process de liberalizare a pieței de gaze, care avea ca și scop ca în anul 2019, să aducă piața într-o fază complet liberalizată. În această perioadă diverse abateri de la Road Map-ul de liberalizare, populist puse pe binele consumatorilor, dar în fapt scopul era de menținere a unor monopoluri care să genereze venituri peste medie pentru unele societăți comerciale.

Liberalizarea pieței de gaze generate de OUG 64, a adus în prima fază o tendință de creșterea a prețului pe piața de gaze, așa cum se vede și în graficul de mai jos, tendința naturală determinată de dorința unor furnizori de a profita de pe urma necunoștiințelor consumatorilor.

Astfel, imediat după liberalizarea pieței de gaze, în aprilie 2017, prețul pe piața din România a prezentat tendințe crescătoare. Începând cu anul 2018, creșterea nivelului de concurență și transparență, și mai ales succesul unor noi furnizori și clienți, deopotrivă, care au reușit să spargă monopolurile înțelegerilor neoficiale dintre furnizori, aratau o tendință de așezare a prețului pe piața din România.

sursa