SERBIA

1. 021.RS: Ministrul sârb pentru inovație și dezvoltare tehnologică Nenad Popovic a declarat că tehnologia 5G va fi infrastructura pentru o nouă generație de inovații în tehnologie. Aceasta va contura lumea în următorul deceniu, va permite transferuri  de date chiar  mai rapide decât în prezent  și va crea noi locuri de muncă,  generând, totodată, nevoia de a angaja cei mai buni ingineri.

Vorbind la Belgrad, în deschiderea unei conferințe pe tema dezvoltării rețelelor 5G, Popovic a spus că inginerii și tehnologiile IT reprezintă cel mai mare potențial uman al Serbiei și că acesta  poate fi valorificat la maximum prin dezvoltarea tehnologiei 5G.

Anul trecut, Serbia a exportat produse și servicii IT a căror valoare a atins 1,35 miliarde de euro, depășind, pentru prima dată, sectorul agricol. Sectorul IT al acestei țări înregistrează o creștere constantă și, în 2019, veniturile din export vor putea ajunge la 1,5 miliarde de euro. Guvernul sârb este hotărât să sprijine dezvoltarea sectorului IT prin dezvoltarea infrastructurii, a adăugat el, adăugând că în ultimii doi ani au fost investiți peste 80 de milioane de euro în acest scop.