Jean-François Millet (1814 – 1875) a fost un pictor francez din secolul al XIX-lea. Împreună cu Jean-Baptiste Camille CorotThéodore RousseauCharles-François Daubigny formează grupul Școlii de la Barbizon. Aceștia sunt cei mai de seamă reprezentanți ai realismului în pictură.

 

Vincent Willem van Gogh (18531890) a fost un pictor neerlandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional. A fost puternic influențat în desen de Millet. A replicat multe dintre tablourile acestuia…despre acest subiect am vorbit într-un articol trecut…

 

Henri Matisse ( 1869  –   1954 ), pictor francez, unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai artei secolului al XX-lea și totodată unul dintre principalii inițiatori ai artei moderne. Moștenitor al impresionismului și neoimpresionismului, Matisse dă impuls mișcării fauviste, dar este în același timp un pictor universal, la fel de dezinvolt în cultivarea artei africane, cât și în creația artiștilor renascentiști sau cu operele contemporanilor săi.

 

 

 

Pablo Ruiz y Picasso, cunoscut ca Pablo Picasso ( 1881 – 1973 ) a fost un artist plastic spaniol. Picasso nu s-a putut mulțumi în viață cu un singur rol. Va juca mai multe, roluri reale și imaginare, dar pe toate cu aceeași pasiune. A fost andaluz și catalan, spaniol și francez. A fost un copil genial, la Paris un străin „iresponsabil,” din cauza căruia însă cartierul Montmartre a intrat în legendă. A fost un amant pasional, soț și tată. Dar mai presus de orice, a fost cea mai strălucită personalitate artistică a secolului al XX-lea, unul dintre marii maeștri ai penelului, care a rupt definitiv cu convențiile stilului iluzionist și figurativ, dominant încă din perioada Renașterii. Așa cum tablourile cubiste au descompus realitatea și opera lui Picasso reprezintă o oglindă care permite urmărirea artei în secolul al XX-lea și, totodată, viața particulară a artistului. Pânzele lui ne amintesc de un jurnal intim care glorifică frumusețea și eroismul femeilor iubite. Optzeci de ani de activitate artistică – picturăsculpturăpoeziedesengraficăceramică reflectă multilateralitatea creației lui Picasso care trăiește pentru artă și prin artă.

Picasso a avut relații amoroase cu multiple femei, din care au rezultat patru copii: Paulo Ruiz Picasso, Maya Widmaier-Picasso, Claude Picasso și Paloma Picasso.

Destin postum. Suportul de hârtie al desenelor, fragil, a făcut ca foarte multe opere de valoare să nu supraviețuiască. S-a întâmplat de asemenea ca unii dintre posesori, mai puțin inițiați în pictură, să nu înțeleagă adevărata valoare a acestora și să nu le conserve în condiții adecvate. De multe ori chiar și paternitatea unor lucrări nu a fost cunoscută, sau a fost descoperită întâmplător. Există însă și excepții notabile …

Un desen de Matisse a reapărut, după 70 de ani de când a fost pierdut. S-a aflat după un dulap câţiva ani. Descoperirea acestei schiţe de cărbune este un adevărat miracol. Deși este semnată Henri Matisse, proprietara credea că este vorba despre o reproducere. Opera este estimată la mai mult de 300.000 de euro. Este vorba despre schiţa unui portret al prinţesei ruse Hélène Mercier, primul desen pe care vi l-am prezentat,  care era în epocă unul dintre modelele preferate ale pictorului. Realizată în 1938, schiţa a fost probabil studiu pentru tabloul „Le chant”, comandat de omul de afaceri newyorkez Nelson Rockefeller.

Primul desen al lui Michelangelo pe care vi l-am arătat a fost recunoscut în 2019 ca fiind de Michelangelo, de către un fost specialist în desen de la Christie’s, Furio Rinaldi, atribuire confirmată ulterior de profesorul de istoria artei de la Universitatea din Cambridge, Paul Joannides, autor al Catalogului complet al desenelor de Michelangelo şi şcoala lui la Muzeul Luvru şi la Muzeul Ashmolean din Oxford. Casa de licitații Christie’s din Paris a anunţat că desenul inedit, a fost vândut cu un preţ record de 23 de milioane de euro.

 

 

 

Rubrică realiztă de Cezar Corâci