Verbul este considerat nucleul comunicării, poate chiar al vieții, iar numeroși oameni de cultură au surprins artistic esența sa. Solomon Marcus afirma: „Cu verbele a înțelege, a întreba, a ști începe educația”.
Articolul de azi are în centru verbul, forme corecte, variante eronate.
- Sunt acceptate două variante pentru verbele: așează/ așază, înșeală/ înșală.
- Verbele a crea, a agrea, a se recrea, a procrea se scriu corect cu doi e, când apare consoana z- eu creez, tu creezi, el/ ea creează, noi creăm, voi creați, ei/ele creează.
- Adeseori apare atât în vorbirea colocvială, cât și în scriere forma verbală vroiam, o variantă ce este incorectă, în esență, verbul a voi are forma de imperfect, persoana I, numărul singular-voiam. Iar verbul a vrea are forma de imperfect, persoana I, numărul singular- vream. Cele două variante sunt corecte.
- Verbul a fi creează încă numeroase probleme de scriere. Astfel, la forma afirmativă de imperativ se scrie cu doi i-Fii atent!, iar la forma negativă apare doar un i, pentru că forma negativă se obține din infinitiv– a fi– Nu fi nepoliticos!
La modul indicativ, timpul viitor, formele sunt: eu voi fi, tu vei fi, el/ea va fi, noi vom fi, voi veți fi, ei/ele vor fi (apare un singur i, întrucât forma de viitor se obține din infinitiv -a fi).
La modul conjunctiv, timpul prezent, persoana a doua, numărul singular, corect este: să fii, iar la același mod, timpul perfect, este corectă varianta să fi fost (apare doar un i, pentru că verbul a fi este, în acest context auxiliar). Forma de gerunziu se scrie fiind.
- Câteva forme verbale de imperativ sunt utilizate frecvent incorect. Notez variantele corecte pentru persoana a II-a, numărul singular.
Forma afirmativă Forma negativă– se obține din infinitiv
Fă! Nu face!
Du!/ Du-te! Nu te duce!
Zi! Nu zice!
Condu! Nu conduce!
Vino! Nu veni!
- Formele de indicativ, timpul prezent și de conjunctiv, timpul prezent, persoana a doua, numărul singular de la verbele: a ști, a veni, a deveni, a ține, a preveni sunt:
- tu știi, tu să știi
- tu vii, tu să vii
- tu devii, tu să devii
- tu ții, tu să ții
- tu previi, tu să previi
- Verbul a bănui are formele eu bănuiesc, tu bănuiești, el/ ea bănuiește, ca atare, nu sunt corecte variantele întâlnite frecvent: eu bănui, el bănuie.
- Formele verbale a chinui, a cheltui se conjugă corect eu cheltuiesc/eu cheltui, el cheltuie/el cheltuiește, eu chinui/eu chinuiesc, el chinuie/ el chinuiește.
- Nu sunt acceptate variantele se merită, nu se merită, ci formele care trebuie utilizate sunt: merită, nu merită.
- Se scriu într-un cuvânt formațiunile alcătuite din prefixul ne+adverbul mai+verb la gerunziu: nemaivăzând, nemaicitind, nemaifiind.
Verbul este un capitol interesant și complicat al limbii române. Ne înconjoară existența, încă din primele clipe, poate de aceea, gândul îmi zboară la frumoasele cuvinte ale poetei Ana Blandiana: „În viaţa mea, verbul a citi a fost mult mai important decât verbul a trăi, atât de important, încât – folosind un foarte mic artificiu poetic – mărturisesc că n-aş putea să mă imaginez trăind fără a citi, dar nu mi-ar fi deloc greu să mă închipui citind şi după moarte”.
Bibliografie: Vintilă Rădulescu, Ioana, coordonatoare, DOOM, ediția a III-a, editura Univers Enciclopedic Gold, 2021
Rubrica realizată de profesor Aurelia Gheorghe
Forma afirmativă Forma negativă
Fă! Nu face!
Du!/ Du-te! Nu te duce!
Zi! Nu zice!
Condu! Nu conduce!