CNN a publicat, în sfârșit (20.05.2022) un articol care pune câteva întrebări serioase privitoare la eficiența vaccinurilor ARNm.

Să însemne asta că mai marii lumii se pregătesc să admită că oamenii de știință, medicii sau simplii cetățeni, care au îndoieli legitime privitoare la aceste vaccinuri, vor fi în sfârșit ascultați? Greu de crezut, dar poate că nu întru totul imposibil câtă vreme isteria pandemică începe să se estompeze.

Deocamdată, dovezile strânse chiar de cercetătorii și presa mainstream sugerează că, deși vaccinurile anticovid au redus spitalizările și decesele asociate cu infecția în sine, mai cu seamă în populațiile cu un grad ridicat de vulnerabilitate, cel puțin unele dintre ele prezintă un risc crescut de reacții adverse, inclusiv miocardită, în special în rândul tinerilor.

Acest lucru este recunoscut atât de CDC-ul american (Center for Disease Control), cât și de Agenția europeană pentru Medicamente, iar aici găsiți o cercetare privind riscul de miocardită publicată recent în The Lancet.

Succesul vaccinurilor este deocamdată discutabil. Există un număr relativ mare de experți care consideră că există dovezi puternice de eficacitate în ceea ce privește reducerea riscurilor de infecție severă sau de deces, dar există și dovezi conform cărora unele dintre aceste vaccinuri sunt asociate cu evenimente adverse puternic debilitante sau chiar cu moartea și că imunitatea pe care o induc conferă o protecție limitată, fiind totodată considerabil mai puțin durabilă decât imunitatea naturală a celor trecuți prin boală.

Chiar dacă s-au dovedit într-o oarecare masură utile, mai cu seamă pentru persoanele vârstnice sau cu comorbidități severe, vaccinurile anticovid ar fi trebuit să fie administrate liber, fără niciun fel de constrângere.

Legarea actului vaccinării de supraviețuirea profesională, accesul privilegiat în magazine, instituții ale statului, restaurante sau săli de spectacole este inadmisibilă, câtă vreme există pericolul ca fie și un singur om să dezvolte complicații grave sau chiar să moară în urma unui vaccin administrat forțat, prin cel mai abominabil șantaj. Cu atât mai mult cu cât în acest moment faptul că persoanele vaccinate răspândesc virusul în aceeași măsură cu cele nevaccinate nu mai este negat de absolut nimeni.

În plus de asta, trebuie spus și că nu a existat niciodată, nicio justificare pentru suprimarea dezbaterii științifice și morale privind siguranța și eficacitatea vaccinurilor.

Desigur, s-ar putea spune că disponibilitatea CNN de a discuta despre eficacitatea și efectele adverse ale vaccinurilor vine mult prea târziu. Dar… mai bine mai târziu decât niciodată…

În concluzie, iată câteva dintre cele mai grăitoare citate din analiza CNN:

Cele mai puternice scăderi ale imunității apar la aproximativ patru până la cinci luni după vaccinare. Protecția împotriva îmbolnăvirii severe, spitalizării și decesului rămâne pentru o perioadă mult mai lungă, dar chiar și aceasta scade într-o anumită măsură, în special la persoanele în vârstă și la cele cu funcție imunitară compromisă.

Există o altă piesă din puzzle-ul imunității pe care oamenii de știință încearcă să o rezolve urgent, și anume dacă o parte din această scădere a protecției noastre împotriva infecției simptomatice poate fi rezultatul tehnologiei ARNm folosită pentru dezvoltarea vaccinurilor anticovid Moderna și Pfizer/BioNTech, primele din lume care au folosit această platformă.

Ceea ce putem spune după mai mult de un an de experiență cu vaccinurile ARNm, este că protecția lor începe prin a fi ridicată dar pare să dispară mult mai repede decât imunitatea care rămâne după o infecție covid 19, potrivit Bhattacharya (Depta Bhattacharya conduce un laborator la Universitatea din Arizona).

Lucrătorii din sănătate care s-au infectat, majoritatea înainte de apariția vaccinurilor, au avut, inițial, cu aproximativ 86% mai puține șanse de a se reinfecta, iar această proteție a durat până la un an. După un an, a scăzut la aproximativ 69%, ceea ce era chiar și atunci mai bine decât protecția oferită de vaccinurile ARNm.

Cred că există soluții de îmbunătățire, câtă vreme alte vaccinuri se descurcă mai bine în ceea ce privește durabilitatea protecției oferite, a spus [dr. Deepta Bhattacharya]. Nu există nicio îndoială în acest sens.”

Unele vaccinuri oferă un grad foarte ridicat de protecție, dar durabilitatea nu este foarte mare, a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, într-un interviu pentru CNN. Facuci a spus că vaccinurile ARNm ar putea fi unele dintre acestea.”

Toate vaccinurile au puncte forte și puncte slabe – dar unii dintre cei mai importanți experți în vaccinuri susțin că este nevoie de mai multe cercetări privind durabilitatea vaccinurilor anticovid utilizate în prezent, deoarece imunitatea indusă de vaccin poate scădea în patru până la șase luni.”

Nedeea Burcă

Accesul la ziarul nostru este liber, dar dacă ți-a plăcut articolul, poți să faci cinste cu o cafea