Cel mai bogat muzeu privat din lume – Cel mai bogat om din lume

Imperiul Getty

Se spune despre Paul Getty că s-a născut cu o lingură de argint în gură, dar  și-a câștigat averea singur. Nu-i plăceau oamenii, dar iubea arta. El va fi numit cel mai bogat om de pe planetă. Economisirea lui va fi legendară. Întreaga lume îl va condamna, dar lui nu îi va păsa. Magnatul petrolier Paul Getty a intrat în istoria secolului al XX-lea ca fiind cel mai rău miliardar.

Scurtă biografie

Paul Getty s-a născut în anul 1892 în familia omului de afaceri John Getty fiind al doilea copil mult așteptat – era un băiat. L-au numit Paul. Bucuria părinților nu avea sfârșit, dar cu ea se amesteca o frică imensă. Cu câțiva ani mai devreme, el și soția sa își pierduseră deja fiica mică, care a murit în copilărie. Nu au putut supraviețui celei de-a doua tragedii, așa că în loc de iubire, în mare parte, au protejat copilul de pericole ipotetice și s-au îngrijorat de fiecare lucru mic. Desprinderea emoțională a părinților a fost dictată și de teama de durere din cauza atașamentului puternic.

În ciuda supraprotectivității părinților săi, băiatul își petrecea cea mai mare parte a timpului singur citind cărți. El va străluci cu aceste informații în fața profesorilor și studenților, dar acest lucru nu îl va face pe Paul Getty popular printre colegii săi. Tatăl va demonstra lipsa cel puțin a unei înțelegeri a copilului său, hotărând să-l trimită pe Paul să studieze la o școală militară. Băiatul nu avea nicio poftă pentru astfel de activități sau calități personale. A fost atras mai mult de literatură, pictură, sculptură. Bineînțeles, ideea de a face un bărbat „real” din fiul său a eșuat lamentabil.

 Tinerețea. Copilul, în care se puneau multe speranțe, îi  făcea în fiecare an pe  părinți din ce în ce mai dezamăgiți. John și Sarah Getty erau oameni religioși și se așteptau ca fiul lor să fie un creștin exemplar și să fie student la o universitate de prestigiu, dar în schimb, la 17 ani, va părăsi universitatea. Stilul de viață bizar al lui Paul Getty a provocat din ce în ce mai mult furia părinților și a dus la un scandal mare, dar situația s-a schimbat după o călătorie semnificativă.

În 1909, bătrânul Getty a luat o vacanță pentru prima dată și a plecat cu familia într-o călătorie în Europa. Vechea Europă a făcut o impresie de neșters asupra lui Paul. La sfârșitul călătoriei, le-a spus părinților că urma să învețe la Oxford, ceea ce i-a făcut fericiți. În 1913 a obținut o diplomă în economie și științe politice. Tatăl, văzând că fiul său este pe calea cea bună, finanțează viața lui Paul și donează acțiuni ale companiei sale petroliere Minneoma Oil. Dar tânărul Getty își dezamăgește din nou tatăl cu comportamentul său: după absolvire, pleacă într-un tur al iubitei sale Europe. Tatăl a considerat această aventură o prostie și, mâniat, și-a privat fiul de sprijin financiar, a luat acțiunile.

Întreaga viață a lui Paul Getty este o încercare de a se reabilita în ochii tatălui său. Se va alătura companiei sale, iar multe dintre ideile de afaceri ale lui Getty Jr. îi vor dubla capitalul și vor extinde afacerea tatălui său. Deja la o vârstă fragedă, Paul va câștiga primul său milion. Dar bucuria părintelui va fi înnorată de comportamentul necreștin al descendenților. Paul Getty era un afemeiat incorigibil și un bețiv. Chiar și căsătoria cu Janette Demont și nașterea unui fiu nu au dat rezultatul dorit: Paul a rămas fidel obiceiurilor sale proaste.

În 1930, John Getty s-a stins din viață, iar ultimul testament a fost neiertător. Câteva milioane au mers la soția sa, 350 de mii au mers la nepotul său și doar 250 de mii la fiul său. Dar cea mai mare lovitură pentru Paul a fost neîncrederea totală a tatălui său, din moment ce a lăsat conducerea companiei sale nu lui, ci consiliului de administrație. Resentimentul se va scufunda profund în inima lui Pavel: el credea că tatăl său îl apreciază ca om de afaceri, dar testamentul a infirmat această presupunere. Această atitudine a lui Getty Sr. îl va face pe Paul să se străduiască pentru o bogăție fabuloasă. El va dori să-l depășească pe tatăl său.

Biografia lui Paul Getty este o creștere constantă a bogăției sale. Toată lumea va ști despre pumnul său strâns. Zgârcenia lui va surprinde și dezgusta, unii vor spune că, datorită lăcomiei, și-a putut economisi banii. Dar ideea este diferită. Banii nu erau pentru milionar un mijloc de satisfacere a dorințelor sale, erau ceva mai mult pentru el. Au devenit pasiunea lui, dragostea pentru viață. Dorința de a-și demonstra superioritatea, devenind la mijlocul secolului al XX-lea cel mai bogat om din lume, a dus la un atașament patologic față de bogatia sa. Și nimeni nu vrea să se despartă de ceea ce îi este drag, mai ales să împartă cu cineva.

Paul Getty își va face averea datorită generozității mamei sale, care va da jumătate din banii ei proiectelor de afaceri ale fiului ei. Se va dovedi a fi foarte temerar. El va fi numit un pionier – omul care a început să dezvolte câmpuri petroliere în Orientul Mijlociu. Compania sa Getty Oil va avea sediul în Kuweit și Arabia Saudită. Până la sfârșitul vieții sale, imperiul său va avea mai mult de 200 de întreprinderi: producători de petrol și o fabrică de construcție de avioane etc. Averea lui Getty până la sfârșitul vieții sale era de aproximativ 6 miliarde de dolari (în prețurile din anul 2017 mai mult de 25 miliarde de dolari).

Slăbiciunile miliardarului. După bani, a doua pasiune a lui Paul a fost femeile. A avut 5 căsătorii oficiale, în care s-au născut cinci fii, unul dintre ei a murit de cancer la vârsta de 12 ani și 14 nepoți. Peste o sută de amante și nenumărate doamne pentru o noapte. Pentru a fi mereu în formă, el își va vopsi părul gri în culoarea maro-roșie tot timpul și va face 5 operații plastice.

Sursa : Wikipedia

O altă pasiune vor fi operele de artă. Le va cumpăra în toată lumea: picturi, sculpturi, covoare, mobilier și tapiserii – tot ceea ce avea valoare istorică și culturală. La sfârșitul vieții sale, își va lua comoara din depozite și va deschide un muzeu, care va fi numit pur și simplu Muzeul Getty.

Sa privim cateva picturi….

 Rembrandt – Rembrandt râzând

Rembrandt – Un bătrân în costum militar

Rembrandt – Răpirea Europei ,

Unde credeți că se găsesc aceste tablouri?… La Luvru ?… la Rijksmuseum ?… la Ermitaj ? Nici vorbă ! La muzeul J. Paul Getty…

Muzeul J. Paul Getty

Muzeul J. Paul Getty , este un muzeu și centru de cercetare înființat de magnatul petrolier J. Paul Getty pentru colecțiile sale de lucrări de artă. Acesta cuprinde două locații din Los Angeles: Getty Villa și Getty Center. Prima găzduiește o colecție de antichități, în timp ce cea de-a doua expune artă europeană și fotografie internațională.

Vila Getty – Malibu, California.

Muzeul original a fost deschis în 1954 și a ocupat o aripă adăugată la ferma lui Getty din secțiunea Pacific Palisades din Los Angeles. Colecțiile sale au depășit în cele din urmă acea locație, așa că în 1974 au fost mutate într-o clădire nouă din apropiere. Acest muzeu, cunoscut sub numele de Vila Getty, a fost o recreație fastuoasă a Vilei Papirilor, o casă romană veche descoperită la Herculaneum .

La moartea lui Getty (1976), muzeul a devenit cel mai bogat înzestrat din lume.  Muzeul a devenit cel mai bogat din lume deoarece a moștenit 1,2 miliarde de dolari. În 1983, după o criză economică în ceea ce era atunci Germania de Vest , Muzeul Getty a achiziționat 144 de manuscrise medievale iluminate din Colecția Ludwig din Aachen, aflată în dificultate financiară; John Russell , scriind în The New York Times, a spus despre colecție, „Una dintre cele mai bune exploatații de acest gen asamblate vreodată, este cu siguranță cea mai importantă care a fost în mâini private”.

După ani de planificare,Getty Center (denumit în mod obișnuit Getty), un complex mai mare, cu șase clădiri, proiectat de Richard Meier în cartierul Brentwood, a fost deschis cu mare publicitate în 1997. Muzeul de la Getty a devenit casa colecției de picturi europene a lui J. Paul Getty, sculptură, desene, manuscrise iluminate și arte decorative din Evul Mediu până în secolul al XX-lea. De asemenea, are fotografii internaționale care datează de la sfârșitul anilor 1830 până în prezent. Colecțiile reflectă preferința sa pentru picturile din perioadele renascentiste și baroce și pentru mobilierul francez. Getty găzduiește, de asemenea, Getty Research Institute, Getty Conservation Institute și Getty Foundation.

Vila Getty a fost închisă pentru renovare în 1997 și redeschisă în 2006 cu un design al arhitecților din Boston, Rodolfo Machado și Jorge Silvetti. A devenit sediul unui centru de cercetare și a colecției de artă antică greacă, romană și etruscă a lui Getty . În 2018, colecția a fost reinstalată cronologic după decenii de afișare tematică.

Împreună, Getty Center și Getty Villa primesc aproximativ două milioane de vizitatori pe an.

Sa vorbim însa despre colecții…Renașterea italiană și flamandă…

Michelangelo –  Studiul unei femei în doliu

Pontormo-Portretul unui halebardier, Parmigianino – Fecioară cu Pruncul

Agnolo Bronzino – Fecioară cu Pruncul; Tițian – Portretul lui Alfonso d’Avalos,

Orazio Gentileschi – Danaë

Peter Paul Rubens – Înmormântarea

Sau sa privim colectia de pictura franceza…

Nicolas Poussin – Peisaj pe vreme calmă

Jacques-Louis David – Surorile Zeanaide și Charlotte Bonaparte

Jean-Antoine Watteau – Comedianții italieni

 Sau din nou Italia și Spania…

Canaletto – Marele Canal din Veneția

Francisco de Goya – Coridă

 Dar sa revenim la “cel mai bogat om din lume ”

 Lăcomie, zgârcenie,economie și frugalitate – aceste sentimente se echilibrează pe scara de bine – rău. Lăcomia și zgârcenia sunt rele, dar economia și frugalitatea sunt bune. Cu toate acestea, există o linie foarte subțire între aceste contrarii. Când devine frugalitate, când economia se transformă în lăcomie? Toți cei care l-au cunoscut pe Getty s-au întrebat cum pot coexista asemenea contradicții la o singură persoană.

Își spăla propriile haine în fiecare zi, scria răspunsuri în marginile scrisorilor și, dacă era posibil, le trimitea în aceleași plicuri. La castelul său din Anglia, a instalat un telefon cu plată, după ce a văzut facturi uriașe pentru apeluri internaționale. Numeroși invitați au vorbit la telefon, după care au trebuit să plătească facturile. Cât despre copii și nepoți, miliardarul nu i-a răsfățat niciodată într-o viață de lux.

Pe de altă parte, a investit mulți bani în dezvoltarea afacerilor, cheltuiți pentru achiziționarea de opere de artă, pentru organizarea de petreceri și pentru deschiderea unui muzeu, cu intrare liberă. A fost decepționat când a cumpărat, pentru mulți bani, o fotografie în care semnează un acord de cooperare cu regele Arabiei Saudite. A fost antipatizat și invidiat, criticat și admirat. A fost o persoană extraordinară și a provocat sentimente complexe celorlalți. În anii în declin, va avea loc un eveniment care îi va ruina complet reputația, rămânând la el eticheta de „cel mai lacom milionar”.

Povestea răpirii lui Paul Getty III (Răpirea nepotului)

Paul Getty a fost mai mult decât rece cu fostele sale soții, cu copiii și cu nepoții. Îi considera pe cei dragi fără valoare și incapabili. Fiii erau întotdeauna in competiție unii cu alții pentru atenția tatălui lor, care își apropia periodic pe unul sau pe altul. Rivalitatea și pofta capului familiei pentru numirea unui alt favorit au contribuit la stabilirea unor relații tensionate și ostile între membrii clanului Getty.

La 10 iulie 1973, la Roma, gangsterii îl atacă pe nepotul beat al lui Paul Getty, în vârstă de șaptesprezece ani, John Paul Getty III. Încearcă să reziste, dar este lovit în cap. Este împins într-o mașină și dus într-o direcție necunoscută. Când Paul Getty III s-a trezit, răpitorii l-au forțat să scrie scrisori rudelor sale cerând ajutor. Astfel de scrisori au fost primite de tată, mamă și bunic. După aceea, infractorii au sunat-o pe mamă și au cerut suma de răscumpărare : 17 milioane de dolari.

Nimeni nu se grăbește să alerge în ajutorul sau. Faptul este că tânărul a dus un stil de viață dezordonat: droguri, alcool, viață de noapte și, în consecință, nu a fost în grațiile bunicului său, ceea ce a făcut ca primul lucru pe care rudele     l-au crezut a fost că nepotul a planificat el însuși răpirea pentru a obține bani de la bunicul său . Și nimeni nu era deosebit de îngrijorat. În plus, miliardarul va spune presei că nu vrea să creeze un precedent: dacă plătește pentru unul, atunci a doua zi, ceilalți nepoți vor fi răpiți. Așadar, îngrijindu-se de alți membri ai familiei, el și-a explicat astfel lipsa de dorință de a da bani bandiților.

Au trecut patru luni în acest fel. În acest timp, mama și tatăl răpitului încearcă în diferite moduri să-l convingă pe bătrânul Paul Getty să dea banii: s-au adresat prietenilor influenți ai miliardarului pentru ajutor, pentru a-l influența. Dar magnatul petrolier a rămas neclintit.

În noiembrie 1973, povestea nepotului lui Paul Getty capătă un caracter serios: un colet ajunge la redacția unui ziar italian, în care redacția găsește o ureche tăiată și o scrisoare. În ea, răpitorii au vorbit despre intenția lor de a-l trimite pe nepot tăiat în bucăți dacă nu se va plăti răscumpărarea în curând. Sub presiunea evenimentelor teribile, Paul Getty este de acord să dea bani, dar nu și suma anunțată de răpitori.

A început o perioadă de negocieri, suma de răscumpărare a fost redusă la 3 milioane. Dar și aici, cavalerul zgârcit a rămas fidel pentru sine: a dat 2,2 milioane de dolari – maximul care nu este impozitat și i-a împrumutat fiului său 800.000 de dolari cu 4% pe an. Așa a făcut tatăl său cu el, așa a făcut și el cu fiul său. În decembrie 1973, nepotul miliardarului a fost eliberat, la cinci luni după răpire.

Dar sa revenim la singura pasiune a lui Paul Getty : Arta !

Edouard Manet – Portretul doamnei Brunet ; Edouard Manet – Rue Mosnier cu steaguri

 

Claude Monet – Răsărit de soare ; Claude Monet – Căpițe de grâu, zăpadă, dimineața

 

 Edouard Manet – Primăvara ; Gustave Caillebotte – Tânărul la fereastra lui

 

Paul Cézanne – Natură moartă cu mere ; Paul Cezanne – Tânară italiană la masă

Paul Gauguin –  Arii Matamoe (The Royal End)

Vincent van Gogh – Iriși

Să nu credeți însă că Paul Getty nu iubea și sculptura. Vă reamintiți ? Unul din cele mai celebre portrete ale lui Bernini ?

Gian Lorenzo Bernini – Bustul Papei Paul al V-lea

Giambologna – Figură feminină

Epilog

Povestea lui Paul Getty este dramatică. Miliardele sale nu i-au făcut fericiți pe el sau familia lui. Avarul bogat a murit pe 6 iunie 1976 de cancer de prostată. A lăsat în urmă un testament cu o surpriză, așa cum a făcut odată tatăl său: a lăsat moștenire de 1 miliard de dolari. Soțiile au primit bani și acțiuni, copiii au primit ceva pentru lucruri mărunte, iar unii nepoți au fost dezmoșteniți, precum răpitul Paul Getty Jr. … Soarta lui este tristă: dintr-o supradoză de droguri, un accident vascular cerebral va fi suficient, pentru a rămâne invalid pe viață. Va muri în 2011. În 1986, Getty Oil a fost vândută unei firme concurente. Așa s-a încheiat imperiul lui Paul Getty.

Averea lui Paul Getty a dispărut…amintirea faptului că a început exploatările petroliere în Arabia Saudită este istorie, dar cu pasiunea sa pentru artă rămâne o figură de prima mărime în istoria artei…Numai colecția sa “Cea mai mare colecție privată din lume” supraviețuiește etern…Muzeul Paul Getty aparține patrimoniului universal și de el se bucură generația actuală și se vor bucura și generațiile viitoare !

Ridley Scott a fost impresionată de Jean Paul Getty și nepotul său răpit .A ecranizat această poveste în filmul “Toți banii din lume”. Merită să îl vizionați!

 

 

 

 

 

Rubrică realizată de Cezar Corâci