Kurt Mahlburg

Sunt o persoană în detranziție. Un alt mod de a spune asta ar fi că obișnuiam să cred că m-am născut într-un corp greșit, iar adulții din viața mea, în care aveam încredere, mi-au dat dreptate. Și asta m-a vătămat pentru tot restul vieții mele, ireversibil. Vă vorbesc astăzi în calitate de victimă a unuia dintre cele mai mai scandaluri medicale din istoria Statelor Unite ale Americii. Vă vorbesc în speranța că veți avea curajul să-i puneți capăt și să vă asigurați că alți adolescenți, copii și tineri vulnerabili, nu trec prin ceea ce am trecut eu…. Toate acestea trebuie să înceteze. Numai voi le puteți opri. Destui copii au devenit deja victimele acestei pseudoștiințe barbare. Vă rog, îngăduiți-mi să fiu ultimul care vă avertizează.”

Acestea sunt cuvintele curajoasei adolescente californiene Chloe Cole, care a depus mărturie, săptămâna trecută, în timpul unei dezbateri despre transgenderism, care a avut loc la Capitol Hill.

O dezbatere? – m-ați putea întreba? Dezbaterile erau acele conversații lungi, de modă veche, în decurul cărora erau exprimate două puncte de vedere opuse, astfel încât ascultătorii să poată discerne de care parte este adevărul. A fost formatul preferat al emisiunilor de știri de tipul Crossfire de la CNN, Hannity & Colmes de la Fox News sau The Cycle de la MSNBC.

Dar, într-o bună zi, toate aceste manifestări au fost anulate și înlocuite cu producții care evitau dezbaterile, preferând monologurile sau conversațiile cu aliați de încredere. Imediat după aceea, platformele de socializare precum Facebook, Twitter și YouTube au decis, de asemenea, că dezbaterile nu mai sunt permise. ”Conținuturile moderate” le-au înlocuit rapid, astfel încât, foarte curând, oricine avea o opinie heterodoxă despre avort, homosexualitate, Donald Trump, gen, creștinism sau chiar despre cenzura în sine a fost restricționat – sau cel puțin i s-a redus gradul de vizibilitate.

În cel mai scurt timp, narațiunea s-a schimbat, de la ”nu există nicio cenzură, șarlatan paranoic ce ești!” la ”dezinformarea este periculoasă și nu trebuie permisă!”. Având în vedere toate astea, mi s-a părut profund reconfortant să văd dezinformarea – pardon, dezbaterea – care a avut loc în timpul audierii de joia trecută, despre Pericolele și violarea procedurilor corespunzătoare în asistența medicală de afirmare a genului (The Dangers and Due process Violations of ”Gender-Affirming Care”).

Găzduită de Subcomisia Judiciară a Camerei pentru Constituție și Guvernare Limitată, audierea a provocat o dezbatere de două ore și jumătate între reprezentanți atât din partea republicană, cât și din partea democrată, a problemei transgender. Pe lângă Chloe Cole, alți cinci martori au fost chemați să depună mărturie, inclusiv un fost înotător, un medic de familie, un avocat pentru drepturile femeii, mama unei fete care se identifică drept băiat și un activist și apărător al drepturilor LGBT. Ca la orice dezbatere corectă, ambele părți au avut posibilitatea de a-și prezenta punctele de vedere. Rezultatul a fost un memento al motivului pentru care astfel de manifestări sunt rareori permise în public – și anume pentru că ele înlesnesc triumful bunului simț.

Paula Scanlan, o fostă coechipieră de înot a infamei Lia Thomas de la UPenn, a explicat cum vechea ei traumă sexuală a reînviat atunci când a fost forțată, în mod repetat, să se schimbe în fața unui bărbat ”bine dotat”, în vestiarele femeilor. Dr. Jennifer Bauwens, clinician și director al Consiliului de Cercetare a Familiei, a afirmat că așa numita asistență medicală de afirmare a genului, din cauza apariției sale bruște și a faimei rapid dobândite, nu se bazează pe dovezi solide. Și tot ea a mai spus că specialitatea în sine ”nu funcționează ca o activitate de sprijin și ocrotire, ci dăunează în mod activ copiilor cu disforie de gen. ”Ne-am aruncat cu capul înainte uzând de practici care încalcă granițele de cercetare etică și practică”, a avertizat ea.

May Mailman, membru al Independent Women’s Law Center a abordat implicațiile juridice ale ideologiei transgender în sportul feminin. ”Ideologia de gen distruge femeile și fetele prin dizolvarea protecției legale cuvenite femeilor din atletism”, a explicat ea. Mailman a citat studii binecunoscute care ”au clarificat faptul că suprimarea testosteronului nu poate elimina niciodată complet avantajul atletic al bărbaților care au trecut prin pubertate”. O mamă, Miriam Reynolds, a descris cum a ajuns să susțină transformarea fiicei sale în băiat. ”Semnele au existat tot timpul, dar pur și simplu nu le-am înțeles”, a spus ea, explicând că fiica ei refuza să poarte roz, era singura fată din echipa de fotbal și cei mai buni prieteni ai ei erau toți băieți. Reynolds a povestit călătoria familiei în Texas, pentru o intervenție chirurgicală transgender, insistând că procesul a fost lent și lipsit de constrângeri.

Shannon Minter, directorul juridic al Centrului Național pentru Drepturile Lesbienelor a susținut că blocanții de pubertate și terapiile hormonale utilizate la copiii cu disforie de gen sunt ”sigure și eficiente” și că ”adolescenții transgender care primesc îngrijirea de care au nevoie au aceeași evoluție a sănătății mintale ca și colegii lor non-transgender”.

La fel de șocante au fost și reacțiile reprezntanților Congresului. Înainte de începerea audierilor, reprezentantul democrat al New York, Jerry Nadler a precizat: ”Asistăm astăzi la nimic mai puțin decât o platformă finanțată de contribuabili pentru republicanii din Congres, în scopul de a agresa copiii trangender care sunt deja unii dintre cei mai vulnerabili membri ai comunității noastre.” Adjunctul șef al democraților, Sheila Jackson Lee, din Texas, a exprimat o opinie similară, scuzându-se în fața martorilor ”pentru această audiere care mă sperie”. Spre amuzamentul multora, reprezentantul democrat al Tennessee, Steve Cohen a reinventat fără să vrea vestiarele pentru femei, argumentând că femeile ar trebui să aibă propriul spațiu în cadrul vestiarelor pentru femei (sic!), astfel încât să nu fie forțate să se dezbrace în fața bărbaților.

Reprezentantul democrat al statului Pennsylvania, Mary Gay Scanlon, s-a dovedit în eroare atunci când a afirmat că ”audierea este o folosire incorectă și nesăbuită a timpului acestei comisii”. De fapt, ea dorea să spună că a fost o ”dezbatere”. A trecut ceva vreme de când nu a mai asistat la așa ceva.

Traducere și adaptare: Nedeea Burcă

Sursa: aici

Kurt Mahlburg este un scriitor și jurnalist australian creștin. Este autorul cărții Cross and Culture: Can Jesus Save the West? (2020).