Interviu cu Aurel Cazacu, analist militar

Rezumat

Potrivit analistului militar Aurel Cazacu, România are nevoie de o nouă gândire economică. Relansarea industrială a țării, consideră d-sa, se poate face pe fondul relansării dotării militare a țării, investițiile în domeniul militar devenind astfel producătoare de fonduri pentru economia românească, prin intermediul contractelor offset și a operațiunilor compensatorii.

În acest sens, am putea urma modelul Poloniei, a cărei industrie de apărare s-a dezvoltat în formă duală, cu producție atât pentru armată, cât și pentru partea civilă, izbutind să își înmulțească obligațiile de offset de două trei ori față de cele inițiale, lucrând, în principal, cu firme din SUA.

Așa cum Polonia a produs, pe partea de industrie civilă, componente pentru aviația civilă americană, precum și componente pentru industria ușoară și industria auto, textile etc., România ar putea să producă, de exemplu, toate echipamentele necesare repunerii în funcțiune a sistemului de irigații. Iar agricultura reprezintă un element de bază al supraviețuirii populației, dar poate genera, totodată, și un plus de export. De asemenea, pot fi dezvoltate domeniile industriei de aviație, auto, cybersecurity, fiind și o oportunitate pentru construcția de drone militare și civile.

În viziunea lui Aurel Cazacu, România ar putea redeveni placa turnantă dintre Europa și țările în care noi am avut cândva o mare influență ( cele din Orientul Mijlociu , precum și cele din nordul Africii), țara noastră având capacitatea de a se relansa economic în aceste zone, inclusiv din punctul de vedere al noilor dezvoltări tehnologice – cibernetică, cercetare spațială ș.a.m.d. –, atrăgându-și, totodată, o mai bună cooperare cu industria europeană.

Ținând cont de faptul că în România, coexistă pașnic de atâția ani suniții și șiiții, având și o importantă comunitate de kurzi, care și-au întemeiat familii în țara noastră, statul român ar putea, chiar trebuie să devină o platformă pentru demararea unor negocieri de pace în zona respectivă. Mai mult, această platformă ar putea facilita și dezvoltarea unor oportunități de afaceri pentru investitorii din ambele zone de interes.

De asemenea, având în vedere ultimele declarații ale președintelui Trump, referitoare la extinderea NATO prin aderarea unor țări din Orientul Mijlociu la alianță, cu Mircea Geoană, secretar general adjunct al organizației respective, Bucureștiul ar putea găzdui eventuale negocieri în acest sens, cu puternic impact în planul vizibilității rolului țării noastre atât în plan politic, cât și economic.

Deși pledează ferm pentru management privat și privatizare, Aurel Cazacu avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru economia românească un anumit tip de investitori, al căror scop nu este acela de a produce, ci acela de a destabiliza, în vederea transformării României exclusiv într-o piață de desfacere. De aceea el pledează și pentru clauze de management extrem de limpezi, care să evite jaful îndeobște cunoscut al ”privatizărilor” din ultimii 30 de ani.

În fapt, este necesară modificarea și modernizarea legii industriei de apărare, astfel încât să poată fi create premisele privatizării sectorului industriei speciale, cu consecințe pozitive directe asupra economiei României, ținând cont de faptul că doar aproximativ 25% din societățile din cadrul Romarm sunt în stare să se susțină singure din producția realizată, celelalte fiind susținute de la buget.

Citiți mai jos și interviul integral