Wiener Musikverein

 

Şi în 2021, în ciuda pandemiei de Corona: Orchestra Filarmonică din Viena va susţine Concertul de Anul Nou în Sala de Aur a Musikverein. Concertul este vizionat de întreaga lume şi prima zi din noul an este celebrată cu ocazia acestui eveniment.

Cel mai faimos concert din lume este difuzat de televiziune în peste 90 de ţări, pentru un public ce numără milioane de telespectatori. Din cauza dispoziţiilor referitoare la pandemia de Corona, publicul nu are voie să participe la concert în sală, însă Orchestra Filarmonică nu trebuie să fie privată de aplauze.

Fascinantele acorduri ale muzicii lui Strauss

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena îi reuneşte pe cei mai buni dintre cei mai buni: programul muzical plin de vivacitate şi antrenant, dar şi meditativ în acelaşi timp, cu compoziţii aparţinând dinastiei Strauss şi contemporanilor acesteia este un mod minunat de a începe bine noul an. De la valsuri la polci, cea mai vieneză muzică scrisă vreodată reverberează într-o interpretare artistică de valoare.

 

© WienTourismus/Gerhard Weinkirn

 

© WienTourismus / Christian Stemper

Ambasadorii muzicali ai Austriei

Orchestra Filarmonicii din Viena este cea mai bine cotată în Olimpul celor mai bune orchestre internaţionale. Până şi dirijorii de aici se numără printre cei mai buni din lume. În fiecare an este invitat altcineva şi îi putem aminti pe Christian Thielemann (2019), Andris Nelsons (2020) şi Riccardo Muti (2021).

Concertul de Anul Nou are loc la Musikverein, centrul muzicii clasice din Viena. Sala mare a fost denumită şi Sala de Aur. Această sală nu este considerată numai cea mai frumoasă din lume, ci şi una dintre cele mai bune săli din lume sub aspect acustic. Pentru Concertul de Anul Nou, stilului istorizant al sălii construite după un model din Antichitate i-au fost adăugate magnifice decoraţiuni florale. Coloanele, cariatidele şi reliefurile frontonului sugerează că în acest loc a fost ridicat un templu al muzicii.

Sursa : Wikipedia

 

 

Concertul de Anul Nou 2021

1 ianuarie , orele 11.15 (ora Vienei)
Transmisie live pe ORF2 şi pe Ö1, dar și pe TVR1 începând cu ora 12.15

PROGRAMUl Concertului :

Franz von Suppè-Fatinitza March Johann

Strauß II-Schallwellen (valuri sonore), vals, op. 148

Johann Strauß II-Niko Polka, op. 228

Josef Strauß-Ohne Sorgen (Fără grijă), Fast Polka, op. 271

Carl Zeller-Grubenlichter (Davy Lamps), Vals

Carl Millöcker-În Saus und Braus (Living It Up), Galop-

Pauza

Franz von Suppè-Uvertură pentru „Poet și țăran”

Karl Komzák-Bad’ner Mad’ln (Fetele din Baden), Vals, op. 257

Josef Strauß-Margherita Polka, op. 244

Johann Strauß I-Galop venețian, op. 74

Johann Strauß II-Frühlingsstimmen (Vocile primăverii), Vals, op. 410

Johann Strauß II-În Krapfenwaldl, Polka française, op. 336

Johann Strauß II-New Melodies Quadrille. op. 254

Johann Strauß II-Împăratul Vals, op. 437

Johann Strauß II-Furtuna în dragoste și dans, Fast Polka, op. 393

 

 

 

Wiener Musikverein

Wiener Musikverein, Asociația Muzicală Vieneză, prescurtată de obicei Musikverein, este o sală de concerte din districtul Innere Stadt al Vienei, Austria. Ea este sediul orchestrei Filarmonicii din Viena.

Datorită acusticii sale, „Sala Mare”(în germană Großer Saal) este considerată una dintre cele mai bune săli de concerte din lume, alături de Konzerthaus din Berlin, Concertgebouw din Amsterdam, Symphony Hall din Boston și Teatro Colón din Buenos Aires.[1] Nici una din aceste săli nu au fost construite în epoca modernă, pornind de la analiza acusticii lor, și, cu excepția parțială a Teatrului Colón cu o formă de potcoavă, toate au o formă lungă, înaltă și îngustă.

Această clădire a fost construită ca sală nouă de concerte de către Gesellschaft der Musikfreunde, pe o bucată de teren pusă la dispoziție în 1863 de către împăratul Franz Joseph I al Austriei. Proiectul său a fost realizat de către Theophil Hansen în stilul neoclasic al unui templu grecesc antic, cuprinzând o sală de concerte și o sală mai mică pentru muzică de cameră. Clădirea a fost inaugurată la 6 ianuarie 1870. Un donator important a fost Nikolaus Dumba, al cărui nume a fost dat de către guvernul austriac uneia dintre străzile din jurul Musikverein.

  Goldener Saal

Großer Musikvereinssaal sau Goldener Saal (Sala de Aur) are aproximativ 49 m lungime, 19 m lățime și 18 m înălțime. Ea are 1.744 de locuri pe scaune și 300 de locuri în picioare. Aici este organizat anual Concertul de Anul Nou de la Viena are loc aici. Acustica sa plină de viață se bazează în primul rând pe intuiția lui Hansen deoarece el nu a putut să se bazeze pe studii privind acustica arhitecturală. Forma dreptunghiulară și proporțiile sălii, precum și sculpturile, permit reflectarea numeroaselor sunete. Echipamentul original a cuprins o orgă cu tuburi istorică construită de Friedrich Ladegast, iar primul recital de orgă a fost realizat de Anton Bruckner în 1872. Orga actuală a fost instalată inițial de către firma austriacă Rieger Orgelbau în 1907, foarte stimată de muzicieni ca Franz Schmidt sau Marcel Dupré, și recondiționată în 2011. Mari dirijori ai lumii au condus orchestra si au dirijat aici :

 

 

 

Riccardo Muti

 

 

 

Riccardo Muti,  nascut la 28 iulie 1941 Napoli in Italia este un muzician și dirijor italian, actualmente directorul muzical al Chicago Symphony Orchestra.

Tatăl său a fost doctor și cântăreț amator, în timp ce mama sa fusese o cântăreață profesionistă. În autobiografia sa, publicată în 2010, muzicianul italian conclude că această combinație de părinți și copii fusese „tipică” pentru Napoli.

Muti a studiat pianul la Conservatorul din San Pietro a Majella cu Vincenzo Vitale; unde Muti a absolvit cu diploma cum laude. Ulterior, Muti a obținut o diplomă în compoziție muzicală și dirijat la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano, .La terminarea Concursului pentru dirijori Guido Cantelli din 1967, Riccardo Muti a fost desemnat în unanimitate, de juriul concursului, câștigător al competiției. Ca atare, în anul următor, Muti a fost numit director muzical și dirijor principal al Maggio Musicale Fiorentino, poziție pe care a deținut-o pentru următorii 11 ani.

Din1971 Riccardo Muti a fost adesea dirijor la operele și concertele de la Festivalul de la Salzburg, unde este recunoscut în special pentru reprezentațiile sale cu opere de Mozart. Din 1972 Muti a condus Orchestra Philharmonia din Londra, iar din 1974 a fost numit dirijor principal,

În 1987 Muti a devenit dirijor principal la Filarmonica Scala din Milano, cu care in 1988 a câștigat Viotti d’Oro și a plecat în turneu în Europa.

Muti a fost oaspete regulat la Filarmonica din Berlin și Filarmonica din Viena. În 1996 a plecat cu orchestra din Viena în turneu in Japonia, Coreea, Hong Kong si Germania. De asemenea Muti a dirijat Concertul de Anul Nou de la Viena în 1993, 1997, 2000 si 2004. De asemenea va dirija acest concert in anul 2018.

In afara activității sale la Teatro alla Scala, unde a fost director muzical 19 ani, Muti a condus spectacolele de operă la Orchestra Philadelphia precum și producțiile operelor din Roma (din 1969), Ravenna, Vienna, Londra (din 1977), Munchen (din 1979) și New York (din 2010). Munca sa la Opera de Stat din Viena include Aida în 1973, La forza del destino în 1974, Norma în 1977, Rigoletto în 1983, Così fan tutte în 1996 și 2008, Don Giovanni în 1999 si Nunta lui Figaro în 2001.

Muti a fost numit director al Orchestrei Simfonice din Chicago in 2010.

Sursa : Wikipedia

 

Posibilitatea de a participa …live

Tradiţionalul Concert de Anul Nou al Filarmonicii din Viena va avea loc pe 1 ianuarie, la ora 12.15 (ora României), în faţa unei Săli de Aur fără spectatori. Artiştii pot fi, însă, aplaudaţi online.

În condiţiile unei situaţii cu totul neobişnuite, provocate de pandemie, pentru a nu priva orchestra dirijată de Maestrul Riccardo Muti de reacţiile spectatorilor, ORF (radiodifuzorul public național din Austria) a imaginat un proiect special ce se adresează publicului din întreaga lume.

Pentru prima dată, milioanele de oameni ce urmăresc acest concert în peste 90 de ţări din întreaga lume vor putea reacţiona, în direct, la performanţa artiştilor.

Cele două părţi ale concertului vor putea fi aplaudate live de mii de spectatori. Cei interesaţi se pot înscrie încă de pe acum pe www.mynewyearsconcert.com pentru a-i putea ovaţiona pe muzicienii Filarmonicii din Viena.

Contribuţia sonoră live din partea publicului este o dovadă în plus de apreciere pentru comunitatea artistică, într-un moment în care aceasta se află în impas, în întreaga lume.

Aplauzele vor fi difuzate atât în sala Musikverein cât şi în transmisiunea în direct a ORF. Sunetul colectiv al bătăilor din palme va fi generat de un software special instalat pe şase servere şi va putea fi auzit în cele 20 de boxe amplasate în Sala de Aur.

 

Concertul de Anul Nou 2021 la TVR1

12:15

Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice din Viena

(I)Dirijor Riccardo Muti Spectacolul muzicii familiei Strauss și al contemporanilor ei va avea loc fără public . Transmisiune directă

13:00

Telejurnal

13:15

Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice din Viena

(II)Dirijor Riccardo MutiComentariul în direct va fi asigurat de Cătălin Sava, muzicolog și jurnalist TVR.Transmisiune directă

 

 

MULȚUMIM CITITORILOR ȘI COLABORATORILOR NOȘTRI! ȘI LA ANUL SĂ VENIȚI TOT MAI MULȚI SĂ NE CITIȚI! 

Redacția „Vocea Românului” vă urează un an nou cu multă sănătate și împlinirea tuturor dorințelor!!